Belföld

A lakástámogatás változó rendszere

A kormány keddi döntésének következtében megszűnik a Földhitel- és Jelzálogbank monopóliuma - és nem is csak ez az egyetlen figyelemre méltó változtatás az állami lakástámogatás rendszerében.

Az FHB ügyfélköreA bank ügyfeleinek megoszlása már az új stratégiát tükrözi: 2000. május elejei állapot szerint az ügyfelek 92,1 százaléka természetes ügyfél mindössze 7,9 százaléka volt gazdasági társaság, azaz 1998. decemberéhez képest – amikor még 75-25 százalékos volt a megoszlásuk -, az ügyfélszámot tekintve az arány jelentősen eltolódott a lakosság felé.

Megfordult a korábbi arány a felvett kölcsönök összege és az ügyfélszám között. A természetes személyek a kintlévőség 55,4 százalékával rendelkeztek a korábbi 36 százalékkal szemben, míg a gazdálkodók a kölcsönök 44,6 százalékát vették igénybe, szemben a korábbi 64 százalékával. A nem lakossági ügyfelek aránya mind az ügyfélszámot, mind a követelések arányszámát tekintve fokozatosan csökken.

Ma már egyértelműen kijelenthető az FHB-ról, hogy lakossági bank.

Jelzálogbanki tevékenységről Magyarországon csak a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) működésének megkezdésétől, azaz 1998. márciusától beszélhetünk. A bank a tegnapi kormányülésig egyeduralkodó volt a piacon – egyetlen “versenytársa” a Hypo Vereinsbank volt, amely azonban csak korlátozott tevékenységet folytatott, mivel jelzáloglevéllel nem jelent meg a piacon.

A jelzálog-hitelintézetek sajátosságai

A jelzálog-hitelintézet szakosított hitelintézet, melynek működése és törvényi szabályozása jelentősen eltér a többi hitelintézettől. Legfőbb sajátossága, hogy hiteleit csak ingatlanra bejegyzett jelzálog-fedezet vagy állami garancia mellett nyújthatja. Ingatlanfedezetek elzálogosítása során – a kereskedelmi bankokra vonatkozó szabályoktól eltérően – a jelzáloghitel-intézet jogosult minden esetben elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztetni a földhivatali nyilvántartásba. Hitelei döntően hosszú, legalább 5 éves lejáratúak lehetnek. A hitelnyújtás alapfeltétele, hogy a hitel fedezetéül felajánlott ingatlan forgalomképes és értékelhető legyen, rendezett tulajdonviszonyokkal és tulajdoni lappal rendelkezzen.

Változó kamatok, változó futamidő

A jelzáloghitelezés korábbi rendszerében a kormány a Földhitel- és Jelzálogbankon (FHB) keresztül 3 százalékos hitelkamat-támogatást nyújtott az új és használt lakást vásárló állampolgároknak ötéves futamidővel. Februártól az állami kamattámogatás mértéke 4,5 százalékra, a futamidő pedig 10 évre emelkedik. A február előtt kötött jelzáloghiteleknek az új feltételekhez való igazítására azonban nem lesz lehetőség.

A számítások szerint a rendszer átalakítása 200 millió forintos többletkiadást jelent a költségvetésnek, de az új elemeknek köszönhetően várhatóan egy százalékkal emelkedik a gazdasági növekedés üteme.

A lakástámogatás változó rendszere 1Leendő versenytársak

A Világgazdaság információi szerint az egyik lehetséges versenytárs az OTP – a bank vezetői azonban korábbi nyilatkozataikban jelezték, hogy jelzáloghitelezési tevékenységet inkább a bankon belül, mint szakosított pénzintézet keretében képzelik el.

A szóba jöhető társaságok között szerepel a DG Hyp, illetve az itthon képviselettel rendelkező Rheinhyp Rheinische Hypothekenbank (RRH) is, ez utóbbi képviselője azonban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem tervezik a bankindítást, és anyacégük felé továbbra sem akarnak privát ügyfeleket közvetíteni. Az RRH szerint elégtelenek a jogszabályok által garantált, a jelzálog-hitelezéshez kötődő hazai banki biztosítékok: problémák vannak a földhivatali bejegyzéseknél, a nem fizető ingatlantulajdonosok kezelésével, sőt, magában a jelzálogjogban is akadnak bizonytalansági tényezők.

Az FHB elmúlt éveElőzetes számítások szerint a múlt évben 12 milliárd forint értékben hagyott jóvá hitelt a bank, amelyből több mint 10 milliárd forint került kihelyezésre. 3 milliárd forintot tett ki az építési célra igénybe vett, 5 milliárd forintnyit a lakásvásárlásra igénybe vett hitelek mennyisége – a maradék 4 milliárd forintot egyéb célra – például felújításra – vették igénybe. Az átlagos hitel összege lakásvásárlás esetében 3-3,5 millió, lakásépítés esetében 4-5 millió forint között volt.

A pénzintézetnek jelentős szerepe volt abban, hogy a lakáshitel-átlagkamatok az év során öt százalékpontot meghaladó mértékben csökkentek. Az FHB mint újonnan indított bank még veszteséges – arra ugyanis, hogy egy ilyen hitelintézet nyereséget tudjon termelni, megfelelő üzemméret, általában 3-5 éves működés szükséges.

A program: költségek és feltételek

A bérlakásprogram keretében az önkormányzatok pályázhatnak garzonházak építésére. Ezekben a házakban az előtakarékosságot vállaló, fiatal pályakezdők juthatnak átmeneti időtartamra (legfeljebb öt évre) lakáshoz. A garzonházak építési költségeinek 70-80 százalékát az állam vállalja.

Szintén az önkormányzatok pályázhatnak nyugdíjasházak kialakítására, ahol az idős embereknek állandó orvosi ellátást és betegápolást is biztosítanak.

Az idén a kormány 4 milliárd forintot szán a tömbház-rehabilitációs program beindítására. A helyreállítás költségeinek egyharmadát az állam állja, a fennmaradó részt a lakások tulajdonosainak és az érintett önkormányzatoknak kell előteremteniük. Erre a támogatási formára csak olyan tömbök pályázhatnak, amelyekben legalább 50 lakás van, és ezek minimum 80 százaléka 1940 előtt épült. A Gazdasági Minisztérium számításai szerint a 4 milliárd forint mintegy 1200 lakás felújításához nyújthat segítséget.

A lakástámogatás változó rendszere 2A kabinet 3 milliárdot szán a panellakások energiatakarékossági programjára. Felújításra – amely magában foglalja többek közt az épületek hőszigetelését, a fűtési és vízvezetékrendszer korszerűsítését – lakásonként maximum 400 ezer forint állami támogatás igényelhető, de ez nem lehet több, mint az összes költség egyharmada. A felújítás költségeinek kétharmadát az önkormányzatoknak és a tulajdonosoknak együtt kell fedezniük.

A “sajátos élethelyzetben lévők” lakástámogatására egymilliárdot szánnak. Az Országos Cigány Önkormányzattal együttműködve a kormány az idén 300 milliót biztosít cigány családok lakáshoz jutásának elősegítésére. Azok a családok számíthatnak támogatásra, amelyekben legalább egy személy munkaviszonnyal vagy igazolt jövedelemmel rendelkezik, a gyermekek pedig iskolába járnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik