Belföld

Az MNB kamatcsökkentés hatásai

Bár a jegybank délelőtti kamatvágása az infláció elleni küzdelem leghatásosabb monetáris eszköze, a banki betétekre nézve kedvezőtlen hír. A bankban elhelyezett pénzünkre hamarosan kevesebb kamatot kapunk.

Tőzsdei reakciókNehéz lenne párhuzamot vonni az amerikai és a magyar jegybank legutóbbi kamatvágása között aszerint, hogy az milyen hatást gyakorol a tőzsdére. Míg a Fed múlt heti kamatcsökkentésére az amerikai részvénypiacok látványos emelkedéssel válaszoltak, addig a BUX mai egyszázalékos erősödését aligha lehet összefüggésbe hozni az MNB lépésével. A befektetők a tengerentúlon árgus szemekkel figyelik a jegybank minden moccanását, idehaza legfeljebb elemzésekben köszönnek vissza a döntés hatásai.

Egybehangzó szakértői vélemények szerint a piaci szereplőket nem lepte meg a jegybank délelőtti kamatvágása. Sőt, az elemzők többsége nagyobb mértékű csökkentésre számított. A jelentősebb kamatleszállítás nem is lett volna megalapozatlan, hiszen a FED múlt heti fél százalékpontos kamatcsökkentése önmagában is ezt a lépést vetítette előre. Amennyiben az MNB nem mérsékelte volna az irányadó kamatokat, az a forint közvetett felértékelődését hozta volna magával.

Mi történt a piacokon?• Jegybanki kötvény aukció

A 3 hónapos papír hozama az előző értékesítéshez képest 31 bázisponttal, 11,50 százalékra esett. Ráadásul az érdeklődés is óriási volt, összesen 168 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok, melyből a jegybank 60 milliárdot fogadott el. A mostani aukció teljesítésével együtt a piacon levő kötvényállomány már meghaladja az 500 milliárd forintot.

• Bankközi forintpiac

Az overnight forintkamatok a jegybank kamatcsökkentésével azonos mértékben, negyed százalékponttal mérséklődtek a pénteki záráshoz képest. Az egynapos üzleteket jellemzően 10 7/8-11 százalékos kamatok mellett kötötték. Hasonló mértékű

kamatsüllyedés után ezen a szinten álltak az egy, két és három hónapos kamatok is. Hat hónapra 11 3/8 százalékon hangzottak el ajánlatok.

• Depotender

A jegybanki hirdetmény szerint a holnapi kéthetes betéti tenderen ajánlatot csak 11,50 százalékos maximális hozam mellett lehet tenni. A tenderre felajánlott mennyiség 210 milliárd forint lesz.

• Állampapírpiac

Jellemzően az éven belüli referenciahozamok csökkentek, mégpedig az MNB kamatcsökkentésénél kisebb mértékben, 8-14 bázisponttal. Szakértők szerint ezt az indokolja, hogy a piaci szereplők túlnyomórészt nagyobb mértékű csökkentésre számítottak.

A jegybanki döntést persze az infláció elleni harc indokolja leginkább. Az olajár jelentős csökkenése és az euró fokozatos erősödése mind azt vetítik előre, hogy az árszínvonal növekedési üteme ezúttal megtörik. Az OTP Értékpapír Rt. elemzési igazgatója, Vojnits Tamás szerint nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a forint havi leértékelési üteme a közeljövőben 0,3 százalékról 0,2 százalékra mérséklődhet. Összességében a kamatcsökkenés azt eredményezi, hogy az állampapírpiacon a kötvények árfolyama emelkedik.

Persze a monetáris és kormányzati célok teljesülése aligha teszi boldoggá a pénzüket bankban kamatoztató betéteseket. A jegybanki lépés minden kétséget kizáróan tükröződni fog a betéti kamatokban. Kérdéses azonban, hogy a betétek után fizetett kamat milyen mértékben csökken. A lakossági bankpiacon uralkodó, közismerten éles verseny miatt egyetlen bank sem engedheti meg magának, hogy elveszítse ügyfeleit.

A hitelkamatokat rövid távon nem érinti a jegybank intézkedése, mivel lomhábban reagálnak a betéti kamatok változására. Igaz, az utóbbi időben a kamatmarzs szűkülése jellemezte a hitel- és betéti kamatok alakulását.

Az irányadó kamatokat 25 bázisponttal
csökkentette az MNB
Régi Új
Kéthetes betéti kamat 11,75% 11,50%
Overnight aktív repó kamat 13,75% 13,50%
Overnight betéti kamat 9,75% 9,50%
Forinttartalékra fizetett tartalékkamat 6,00% 5,75%
Devizaforrásokra fizetett tartalékkamat 6,50% 6,25%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik