Belföld

Milyen a jó üzleti terv?

Az üzleti terv legyen lényegre törő és rövid, ám legyen benne minden fontos információ. Azon internetes vállalkozások számára, amelyek külső tőkét szándékoznak bevonni, legfontosabb az Összefoglaló és a Menedzsment Csapat rész kidolgozása.

A kapcsolatfelvétel e fázisában az a cél, hogy a vállalkozás a befektetők érdeklődését ezzel a két szekcióban található információval keltse fel, azaz eljusson az első személyes találkozóig.

Alapos Összefoglalót írni azonban nem lehet a vállalkozással kapcsolatos valamennyi kérdés részletes végiggondolása nélkül.

Az üzleti terv többi része általában a befektetőkkel való tárgyalások kezdetétől a válik fontossá. Ezen részek kidolgozottsága hozzájárulhat a tőkebefektetők belső döntéshozatali mechanizmusának és ezzel a tőkéhez jutás folyamatának gyorsításához. A belső logika legyen konzisztens.

Miért állíthatja valaki azt, hogy vállalata jó befektetési terep lesz bárki számára is? Legyen képes egy mondatban összefoglalni vállalkozása előnyeit és vállalatba való befektetés logikáját.

Megfontolandóak az üzleti terv alternatív formái is – a szokásos írott szöveges forma mellett. Javasolt egy rövid (10-15 perces) prezentáció elkészítése, amellyel a befektetőknek a leglényegesebb gondolatokat lehet prezentálni.

Megjelentek azon tőkebefektetők is, amelyek hajlandóak formális üzleti terv nélkül befektetni vállalkozásokban. Ennek rációja kettős. Egyrészt az internetes területen a vállalkozási koncepció minősége és a vállalkozásban résztvevők személye az, ami legjobban meghatározza a vállalkozás várható sikerét – és ezeket fel lehet mérni egy hosszabb írásos anyag nélkül is. Másrészt az üzleti terv elkészítése gyakran hosszabb időbe, akár hónapokba is kerül, ez pedig komoly időveszteség a kezdő vállalkozások számára. Ezért elsősorban a magánbefektetők, valamint néhány nyugati kockázati tőkés csoport hajlandó formális üzleti terv nélkül is befektetni.

Mindemellett a magyarországi kezdő vállalkozásoknak javasoljuk a teljes üzleti terv elkészítését – ha másért nem, akkor legalább a vállalkozás logikája és a részletek végiggondolása miatt is.

Amennyiben kockázati tőkés számára készül az üzleti terv, nem hátrány angolul írni az anyagot. A magyarországi kockázati tőkések döntő zöme angolul vezeti belső adminisztrációját, valamint angolul kell előterjesztést írnia a befektetési lehetőségről. A fordításon való időmegtakarítás képes gyorsítani a belső döntéshozatali mechanizmust. Amennyiben nem vagyunk képesek angolul írni a teljes dokumentumot, legalább az Összefoglalót fordíttassuk le angolra.

| Tovább >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik