Belföld

FigyelőBarométer – december 6.

Csúcsjáraton a világgazdaság. (+1) Jó GDP átlaggal nem ugyanaz a támogatás. (0) Új nemzeti drogstratégia. (+1) Enyhén emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Csúcsjáraton a világgazdaság

A Világbank nemrég közzétett jelentése szerint a gazdasági ciklus 2000-ben elérte tetőpontját: a beruházások megugrása a gazdaság bővülési ütemét meghaladóan növelte a kereskedelmet, de a gazdaság dinamikája jövőre egyszámjegyűre csökkenhet. Az előrejelzést módosíthatja az amerikai gazdaság teljesítményének a vártnál nagyobb visszaesése, ez azonban nem érinti túlzottan Kelet-Európát, köszönhetően annak, hogy exportunk és kereskedelmi kapcsolataink elsősorban az EU-hoz kötődnek. Az átalakuló gazdaságok bővülése előrejelzések szerint 5,2 százalékos idén, szemben a tavalyi szerény egy százalékkal, és várhatóan négy százalékon stabilizálódik a következő években. Persze mindennek feltétele, hogy ne csökkenjen jelentősen az európai piacok felvevőképessége, és ne változzon az európai integrációs menetrend, amely elbizonytalaníthatja a befektetőket – ettől azonban nem kell tartanunk, hiszen a legjobb kilátásokkal tekintünk a holnap kezdődő nizzai csúcstalálkozó elé. (+1)

Jó GDP átlaggal nem ugyanaz a támogatás

A főváros egy főre jutó magas GDP-je miatt jelentős, akár 100 milliárd forintos EU támogatástól eshetünk el. A strukturális támogatás javát azok a régiók kapják, amelyek nem érik el az EU GDP átlagának 75 százalékát. A Magyarország központi régióját adó Budapest és Pest megye a jelenlegi támogatásra való jogosultság meghatározásakor használt 1995-97-es referenciaidőszakban csupán 69 százalékát produkálta az EU átlagnak, de már most 73 százalékot és további emelkedést mutat. Üröm az örömben, hogy a jó értékeknek köszönhetően a támogatások második csoportjába kerülhetünk, ami azt jelentené, hogy nagyobb harcot kell folytatnunk sokkal kisebb forrásokért. Persze megoldás mindig van: lehetséges az átlag ideiglenes csökkenése a központi régió alacsonyabb fejlettségű területtel való kiegészítése révén. (0)

Új nemzeti drogstratégia

Tegnap este elfogadta a kormány a kábítószer-probléma visszaszorításáról szóló nemzeti stratégiát, amelynek keretében három év alatt összesen 17 milliárd forintot terveznek drogmegelőzésre fordítani. A stratégia része egy olyan program, amely középfokú iskolákban a tananyag részeként tartana felvilágosítást a drogokról és a drogfogyasztás következményeiről. Tekintetbe véve, hogy egyes felmérések szerint a középiskolások nagy része már kipróbált valamilyen kábítószert, és hogy idén eddig huszonnyolcan haltak meg drog-túladagolásban – ráadásul számuk várhatóan emelkedni fog, hiszen idén több mint ötször annyi kábítószert foglaltak le a határokon, mint tavaly -, szükség is van valamilyen stratégiára. Hangsúly nem a “valamilyenen”, hiszen minden jó szándéka mellett az sem ártana, ha a program figyelembe venné a tavaly bevezetett törvényi szigorításokat, amelyek mégiscsak rontják a megelőzés esélyeit, miután az iskoláknak, orvosoknak kell feljelenteniük diákjaikat. (+1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik