Belföld

Internetes cég a tőzsdén

A "kertek alatt", nem szokványos módszerrel kerül be az első internetes cég, az econet.hu a tőzsdére. Komoly várakozás előzte meg a premiert, még ha a körülmények nem is a legkedvezőbbek.

Internetes cég a tőzsdén 1Nagy eseményre készül a Budapesti Értéktőzsde. A hanyatló részvényárfolyamok és a gyér forgalom miatt unatkozó befektetők itthon először eldönthetik: beszállnak-e a pénzükkel az internetbe. Nálunk eddig ugyanis csak a Synergon és a Graphisoft képviselte a külföldön egyébként dinamikusan fejlődő IT szektort, a világhálóra szakosodott vállalkozások nem szerepeltek a parketten.

Elsőként az econet.hu jelenik meg a kínálatban, és ettől sokan azt remélik: új befektetők és új pénz jelenik meg végre a BÉT-en. A reménykedést jelzi, hogy az econet.hu bevezető sajtótájékoztatóján maga Dunavölgyi Mária, a tőzsde ügyvezetője ajánlotta mindenki figyelmébe az első “fecskét”.

Névváltás menetbőlAz econet.hu Rt. részvényeivel hétfőn a BÉT titkárságának várható engedélye alapján Virginia név alatt kezdődhet a kereskedés, amelyet a kibocsátó kérésére korábban felfüggesztettek. Keddtől viszont már az új névvel, econet kóddal forognak tovább az ezer forint névértékű részvények.

Tőzsdére a kiskapun át

Nem a szokványos módját választotta a cég, hogy a tőzsdén jegyzett vállalkozások közé kerüljön, habár kétségtelen, hogy az úgynevezett “backdoor listing” nem ismeretlen fogalom a nemzetközi gyakorlatban. Ennek lényege, hogy a tőzsdére kívánkozó cég felvásárol egy már jegyzett másikat, átváltoztatja, és hipp-hopp, máris a börzére került, megtakarítva a bevezetés 80-100 millió forintos költségét.

A pénzügyi tranzakcióA Virginia Rt. eladta – nagyrészt az EcoNet Kft. jelenlegi tulajdonosainak – a könyv szerinti 658 millió forint értékű eszközeit, ezért 400 millió forintnyi készpénzt kap, a maradék 258 millió forinthoz pedig 2001 január végén jut hozzá. Ezzel tehát a Virginia eddigi eszközeit gyakorlatilag készpénzre váltja, majd a tervek szerint a kft. eszközeit is átvéve zártkörű tőkeemelést hajt végre.

Példánkban ez úgy fest, hogy az EcoNet Hungary Kft. előbb megszerezte a BÉT C kategóriájában forgalmazott, egyébként gyakorlatilag halottnak számító kárpótlásijegy-hasznosító céget, a Virginia Rt.-t, amely ezután átvette a kft. tevékenységét és magát a társaságot is, később pedig a nevét is econet.hu Informatikai Rt.-re változtatta. Minderről a Virginia múlt heti közgyűlése döntött, és itt szentesítették azt is, hogy a cég élére a kft. eddigi menedzsmentje került, keddtől pedig már az internetes társaság tikkerkódja váltja fel a Virginiát. A cél mindezzel az, hogy az rt.-t tavaszra nyilvános részvénykibocsátásra készítsék fel.

Mit csinál az econet.hu?A cég adatbázis-alapú internet-, WAP és SMS alkalmazásokat fejlesztő és üzemeltető internetes szolgáltató, működését az úgynevezett alkalmazásszolgáltató (Application Service Provider, ASP) üzleti modell keretében végzi. Tavaly márciusban indította el saját tartalomszolgáltatását www.eco.hu címen, az első magyarországi vertikális gazdasági portálként. Az Eco.net árbevétele 1998-ban 21,6 millió forint volt, tavaly elérte a 30 millió forintot, idén nullszaldó mellett 100 millió forintot terveznek.

Tőzsdei remények

Az elemzők általában örülnek annak, ha egy kiürült és “alvó” papír, a Virginia helyett egy igazi cég jelenik meg a börzén. Ráadásul éppen abból a szektorból, amelyre világszerte nagy reményekkel néznek a befektetők. A nagy várakozásra jellemző, hogy a Virginia árfolyama valósággal szárnyakat kapott az utóbbi hetekben, nem utolsósorban éppen az egyre terjengő pletykák hatására. Rendkívül alacsony forgalom mellett a korábbi 300 forintos szintről alig néhány hét alatt a mostani 1365 forintra ugrott.

A BÉT szigorúA bevezetés szokatlan körülményeire és a nagyobb átláthatóságra hivatkozva a BÉT előírta a negyedéves jelentési kötelezettséget, ami pedig más “C” kategóriás cégekre nem vonatkozik. Tavasztól hasonló cégek számára külön kategóriát hoznak létre a pesti tőzsdén.

A borúlátóbbak persze óvnak a nagy reményektől, arra hívják fel a figyelmet, hogy éppen olyan időszakban jelenik meg a cég a tőzsdén, amikor nemcsak a budapesti piac pang, hanem a nemzetközi tőzsdei hangulat is kifejezetten rossz. Sokan azt is megjegyzik, hogy az econet.hu nem a szokásos tőzsdei bevezetést és az ezzel járó átláthatóságot választotta, hanem a “kertek” alatt érkezik a parkettre. A BÉT vezetősége egyébként éppen erre hivatkozott amikor szigorú követelményeket írt elő a társaság számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik