Belföld

Brókercégek a hálón

Internet, telefon és sms - a hazai brókercégek már egyetlen kommunikációs formát sem hagynak ki, hogy becserkésszék az ügyfeleiket. A tőzsde pangása miatt azonban egyelőre alig klikkelnek a befektetők.

Hiú reményekTúlzott derűlátással vágtak neki az évnek a hazai értékpapír-kereskedők. Optimizmusukat csak táplálták az olyan független felmérések, mint a Carnation Research kutatása, amely májusban még robbanásszerű fejlődést jósolt az online brókerszolgáltatások piacán. Azt várták, hogy az internetes kereskedési lehetőséget is kínáló cégek száma legalábbis megduplázódik, vagyis az év végére 9-10 ilyen vállalkozás közül választhatnak az érdeklődők, s a forgalom is hasonló ütemben növekszik. A felmérés idején a becslések szerint az összes tőzsdei tranzakció értékének 0,8 százaléka bonyolódott le a neten, a jövő év elejére az arány jelentős megugrását remélték, úgy kalkulálva, hogy a forgalom 2,1 százaléka terelődik a hálóra.

Néhány ezren

Brókercégek a hálón 1Az idei év gyatra tőzsdei forgalma és mélybe hajló árai egyelőre legalábbis beárnyékolják a kilátásokat az on-line szolgáltatások területén. A korábban nagyban játszó ügyfelek közül sokan kivonultak a piacról, míg a reménybeli új befektetők a gyenge hozamkilátások miatt egyszerűen távol maradtak a börzétől. Márpedig az online szolgáltatások éppen őket céloznák meg elsősorban: azokat a magas jövedelmű fiatalokat, akik a munkahelyükön hozzáférnek az internethez, és “stikában”, a napi munkájuk mellett, kiegészítő tevékenység gyanánt forgatnák a pénzüket. Mivel azonban a pesti tőzsde egyelőre inkább riasztja, mint vonzza a friss pénzt, az online kereskedők közül is csak a kemény mag maradt.

Hányan vannak?Pontos adatok nincsenek arról, hogy hányan és mennyi pénzt forgatnak a világhálós tőzsdei forgalomban a hazai befektetők közül. Abban azonban egyetértenek a piac szereplői, hogy alig néhány ezer emberről van szó. Még akik leginkább “megnyomják a ceruzát”, azok is legfeljebb 5-7 ezer befektetőről beszélnek, hozzátéve, hogy a jelentős részük – egyes becslések szerint 80 százalékuk – nem is számít aktívnak, hetente legfeljebb egyetlen tranzakciót hajt végre. A harc tehát egyelőre ezért a néhány ezer emberért dúl.

“Most még javarészt csak day traderekről van szó, olyanokról, akik a napon belüli árfolyammozgásokat lovagolják meg” – vélekedik Málits Gergely, az Equitas kereskedelmi igazgatója. Éppen ez az a cég, amely a közelmúltban új kommunikációs csatornát nyitott ügyfeleinek, és a Westel Mobil Rt.-vel, valamint a Fornaxszal közösen sms szolgáltatást indított. Az új szolgáltatással a cégnél nem titkoltan két legyet szeretnének ütni egy csapásra: egyrészt a mostani, főleg day traderekből álló piacon minél nagyobb részesedést elérni, másrészt olyan rétegeket is megnyerni a tőzsdézésnek, amelyek eddig éppen a technikai nehézségek vagy a magas otthoni internet- és telefonköltségek miatt ódzkodtak ettől.

A bankok is belevágnakA felfokozott várakozásokat tükrözi az is, hogy a pletykák szerint a piacnak ettől a szegmensétől eddig igencsak ódzkodó kereskedelmi bankok is hamarosan beindulnak. A pénzintézeti hátterű brókercégek közül eddig csak az IE-New York Broker “eBroker” nevű szolgáltatása, a Bank Austria Creditanstalt “caibon” honlapja és a nyáron belépő Raiffeisen kínálata közül választhattak a befektetők, de a hírek szerint egy hónapon belül az OTP Bank támaszt majd új versenyt, s a Magyar Külkereskedelmi Bank és további pénzintézetek is nagyon készülődnek.

Szebb jövő?

Brókercégek a hálón 1Az Equitas derűlátása nem egyedüli a piacon, a többi résztvevő is azt várja az elkövetkezendő időszaktól, hogy – bár némi késéssel – beköszönt a várva várt bumm. “Azt reméljük, hogy hamarosan megduplázódik az internetes tőzsdézők száma” – mondja Kiss Levente, a Quaestor Értékpapír Rt. “témafelelőse”. Abból az adatból indul ki, hogy a különböző gazdasági témájú internetes oldalaknak is 3-4 ezer látogatójuk van naponta, ők potenciális ügyfeleknek számítanak, ráadásul az internet terjedésével újabb és újabb rétegek “kapnak rá” a kereskedésnek erre a formájára.

A mostani szereplők úgy tartják, hogy a versenytársak számának növekedése csak jót tesz a piacnak. A szélesebb körű reklámkampányok ugyanis nemcsak az új jövevényekre, hanem az eddigi szolgáltatókra is felhívják a figyelmet, vagyis sikerül majd új befektetőket megnyerni. Azért jobb lenne, ha a csalódások elkerülése végett erről a tőzsdei árakat is értesítenék…

Néhány online brókerszolgáltató*
BRÓKERCÉG INTERNETCÍM TELJESÍTÉSI DÍJAK
(százalék)
CA IB Értékpapír Rt. www.caibon.hu 0,80 (min. 2 ezer forint)
ConCorde Értékpapír Rt. www.cd.hu 0,50-0,75-0,90 (min. 2,0-1,5-0,5
ezer forint); day trade zárás: 1,0 ezer forint
Equitas Bróker Rt. www.equitas.hu Normál: 0,25; day trade: 0,15
IE New York www.ebroker.hu Normál: 0,40-0,50; day trade:
0,15-0,25
Bóker Rt. Quaestor Értékpapír Rt. www.quaestor.hu 0,40-1,00 (min. 2,5 ezer forint);
day trade: 0,125 plusz 1 ezer forint
Raiffeisen Értékpapír Rt. www.rsi.hu 0,60 (min. 1,5 ezer forint)
Forrás: a brókercégek honlapja *Pontos piaci részesedésekről
nincs adat, a résztvevők azonban úgy tartják, hogy a ConCorde, a Quaestor
és az Equitas viszi el a néhány ezres befektető kör nagy részét, a többiek
csak utánuk következnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik