Közélet

Egy percen múlt Hende balesete

Hende balesete (hende csaba)
Hende balesete (hende csaba)

Ha a honvédelmi miniszter sofőrje vár egy kicsit, akkor nem kapják telibe a gyorsasági szakaszt tesztelő ralisokat.

Hivatalosan máig nem tudni, pontosan hogyan és kivel karambolozott csütörtökön a honvédelmi miniszter. Ami bizonyos: Hende Csaba autója Szécsény és Hollókő között a 2122-es főúton ütközött össze egy személyautóval délután 5 óra körül, a balesetet az elsődleges információk szerint nem a minisztert szállító kocsi okozta, hanem egy raliversenyző páros, akik épp a gyorsasági szakaszt tesztelték, és emiatt lezárták a kérdéses útszakaszt. Mindezt illegálisan.

Bajnok raliversenyzővel karambolozott

A Hír24 úgy tudja, hogy a karambol autóversenyző-szereplője Vincze Márton. Az 1970-es születésű Vincze ismert név a szakmában, jelenleg ő vezeti a Rally Túra Egyesület bajnokságot. Munkatársunk kereste telefonon, de a számon nem ő, hanem testvére jelentkezett be, aki közölte, nem tudja adni a raliversenyzőt, mert épp kórházban van. Több információt nem adott.

Nyilatkozott azonban a Rally Túra Bajnokság vezetője. Mészáros Iván azt mondta:

„Annyi biztos, hogy a baleset nem hivatalos autóversenyen történt, nem hivatalos teszten vagy pályabejáráson, és nem is olyan szakaszon, ami a hétvégi, váci versenyhez tartozott volna. Ez egy közúti baleset. Bízom benne, hogy a sérültek minél hamarabb felépülnek, és maradandó sérülés nem lesz. Az ügy lezárásáig egyéb nyilatkozatot nem tudok tenni. Amíg nem látjuk tisztán, hogy mi és miért történt, és nem beszéltem a versenyzővel, addig biztosan nem.”

Egy percen múlt

A csütörtökihez hasonló tesztek teljesen megszokottak a rali világban attól függetlenül, hogy illegálisak. Mindez a rendszer hibája: a rali versenyek szervezői ugyanis az esetek többségében nem biztosítanak hivatalos tesztnapot, ugyanis egy adott útszakaszra szóló közútfoglalás milliós tétel. Márpedig felkészülni egy-egy versenyre a forgalmi rend szabályait betartva nem lehet. Lehetetlen 150-es tempóra 50-nel felkészülni… Így a ralisok, ahogy Vincze Márton is tette, maguk oldják meg a problémát.


Fotó: MTI / Komka Péter

Információnk szerint csütörtökön délután is ez történt. A Szécsénybe vezető 2122-es úton a baleset szakaszát a teszt indulásánál és érkezésénél is egy-egy, megkülönböztető mellényt viselő és egymással telefonos összeköttetésben lévő segítő felügyelte. Egyikük állította meg a miniszter A8-asát is, és mivel Vincze már a tesztszakasz felénél járt, ő kért egy perc türelmet a miniszter sofőrjétől. Ám mivel sem rendőri lezárás, sem egyéb útzár nem befolyásolta a továbbhaladást, a miniszter sofőrje (akire vonatkozó védelmi szabályzat nem engedi meg az indokolatlan ácsorgást) a pár másodperces beszélgetést követően bekapcsolta a megkülönböztető jelzést és továbbhajtott. Ezután jött a baleset.

A Hír24 úgy tudja, hogy az eddig megjelent információkkal ellentétben a raliversenyzőt nem szállította mentőhelikopter a Honvéd Kórházba. Vincze Balassagyarmaton fekszik, a lába és a térdkalácsa sérült meg. Akit a mentőhelikopter szállítottak el, az a mellette ülő utas volt.

Neve elhallgatását kérő informátorunk az Index azon állítását is cáfolta, hogy a ralis régóta bosszúságot okozott a helyieknek száguldozásával, és nem fenyegetőzött magas beosztásban lévő rendőr rokonával. Vincze Márton unokatestvére amúgy a Nógrád-megyei rendőrfőkapitány.

Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy a 2122-es főút Szécsény és Hollókő közötti szakaszán jogszerűtlen tesztelést végző, a honvédelmi minisztert szállító autó közlekedési balesetében érintett raliversenyző, Vincze Márton a Nógrád megyei rendőrfőkapitány unokatestvére. A valóság ezzel szemben az, hogy Vincze Mártont semmilyen rokoni kapcsolat nem fűzi a Nógrád megyei rendőrfőkapitányhoz.

Elnézést kérünk tehát azért, hogy dr. Nagy László rendőr ezredesről, Nógrád megyei rendőrfőkapitányról valótlant állítottunk. Amennyiben ezzel őt megbántottuk, akkor jelen nyilatkozatunkkal kívánunk neki elégtételt adni.

Hende már hazament

A honvédelemi miniszter már elhagyta a kórházat, erről tárca értesítette a sajtót pénteken. Azt írták:

„A mai napon, jó általános állapotban, további otthoni gyógyulás céljából elhagyta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházát Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután vállsérülését ellátták.”

A miniszter könnyebb zúzódásokat szenvedett munkatársa és a mellkassérült gépkocsivezetője a kezelés után ma szintén hazatérhetett.

A Hír24 szombat este 19 órakor kezdődő hírműsorában részletesen is foglalkozunk Hende Csaba balesetével. Tartsanak velünk a Story4-en!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik