Közélet

Áradnak a folyók, ostrom alatt az utak

Aradas(2)(960x640).jpg (áradás)
Aradas(2)(960x640).jpg (áradás)

Árvíz, belvíz, eső, hó és szél – mindenből kijutott. Egyre nagyobb területeket nyel el a víz, utak dőlnek ki a sorból.

Fotó: MTI / Varga György

Öt megye 11 településén az árvíz, 15 megye 48 településén pedig a belvíz szolgáltat okot a védekezésre. Az árvíz miatt víz alatt lévő területek nagysága elérte a 155 ezer hektárt, ez több, mint amivel két napja kellett megküzdeni. Többfelé csúszós, hóátfúvásos utakkal kell számolni Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében. A dunántúli területeken változó intenzitással havazik, ezért a főutak latyakosak, a havazásban érintett más területeken sónedves vagy nedves az útburkolat. A rendőrség tájékoztatásából kiderül, Vasban és Zalában számos mellékútra került „lakat”, Győr-Moson-Sopronban sokfelé csak félpályán, vagy útszűkítések mellett haladhat a forgalom. A lezárt utak száma várhatóan még növekedni fog.

A rendőrség szerda délelőtt közölte, egy kunszentmiklósi mellékút is kidőlt a sorból, egy körülbelül 5 kilométeres szakaszt zártak le, pontosabban a vasútállomás és a bevásárlóközpont közötti részt. Az útszakszt a belvízvédelmi munkálatok miatt „vonták ki a forgalomból”.

Borsodból is hasonló hírek érkeztek nemrégiben, a Tisza áradása miatt az ároktői komphoz vezető mellékutat zárták le. A komp így jelenleg nem üzemel.

Zajlik a  védekezés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1491 kilométer hosszon – a Túr, a Lónyai-főcsatorna, a Tarna, a Hármas-Körös, a Rába, a Mura mentén – elsőfokú, 542 kilométeren – a Kraszna, a Takta, a Sajó, a Hortobágy-Berettyó, a Berettyó, a Sebes-Körös, és az Ipoly mentén – másodfokú a készültség, 351 kilométer hosszúságban pedig harmadfokon kell védekezni az árvíz ellen. Az utóbbi a Zagyva, a Hortobágy–Berettyó, a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, valamint a Zala egyes szakaszait érinti. A belvíz is sok munkát ad, 12 vízügyi igazgatósági terület 15 szakaszán elsőfokú, 46-on másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett védekeznek.

A védekezési, megelőzési munkákban csaknem ezren vesznek részt, szivattyúk üzemelnek, és több mint 3700 homokzsák „foglalta el a helyét”.

Fotó: MTI/Varga György

Csúszik, törik, árad

Hajnalra belehúzott a havazás Zala megyében. „Hála” ennek és az elmúlt napok csapadékos időjárásának, újabb árhullám indult a zalai vízfolyásokon, mindezt úgy, hogy a három nappal ezelőtt kialakult árhullám még le sem vonult teljesen, a folyó alsó szakaszánál halad. Ezen a területen harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el már kedden. Szerda reggel 6 órakor  Zalaapátinál már 394 centimétert mutatott a vízmérce, de kedden déltől szerda reggelig Zalalövőnél, tehát a Zala felső szakaszán is újabb árhullám indult a folyón lefelé, méghozzá  50 centiméteres vízszintemelkedés kíséretében.

Ahogy azt említettük, a hó is gondokat okoz, főképp, hogy a havazás mellé erős szélből is kijutott az itt élőknek, az utazóknak. Emiatt többször volt szükség a tűzoltók segítségére, elakadt, árokba csúszott autókat, kamionokat mentettek, letört fákat, ágakat távolítottak el az útról.

Az eső is „jól végezte dolgát”, az esti órákban a Lendvadedesen lévő víztározó gátfala meglazult. Hogy a víz ne ömöljön ki, megerősítették az éjszaka.

Támad a harmadfok

Kedden megkezdődött a védekezés a Nógrád megyei Ludányhalászin is az egyre gyarapodó belvíz miatt. Harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Délután 5 órára az Ipoly kilenc centimétert apadt Ipolytarnócnál, de a legmagasabb készültséget még nem vonták vissza. Két centimétert emelkedett ugyanakkor a folyó Nógrádszakálnál és Balassagyarmatnál, a mérési pontokon továbbra is másodfokon kell védekezni. A Zagyván elsőfokú a készültség, a patak szintje a nemti-dorogházai szakaszon 40 centimétert emelkedett kedd késő délután óta, 53 centimétert pedig Pásztónál. Maconkánál viszont szerencsére csökkent a víz szintje.

Kedden este 6 órától másodfokú készültséget rendeltek el a Rába egyes Győr-Moson-Sopron megyei szakaszaira. Az időjárás sem a legszerencsésebb errefelé, a sopron-fertődi, kapuvári és csornai kistérségben hóátfúvásokra, alacsonyabb hótorlaszokra kell számítani. itt is dolgoztak tűzoltók, féltucatnyi helyre hívták őket, elsősorban házaknál kellett szivattyúzniuk. A közút folyamatosan takarítja az utakat, ám az egyik hótóló nemrégiben kidőlt a sorból, karambolozott nem messze Soprontól.


Fotó: MTI/Varga György

Újabb pincék kerültek víz alá

A folyamatos esőzés miatt éjszaka emelkedésnek indult a Baranya-csatorna és a Völgységi-patak vízszintje. A Tolna megyei katasztrófavédők bejárták az érintett helyeket, a kritikus pontokon azóta is állandó figyelőszolgálat működik. A Baranya-csatorna Sásdnál szerencsére már apadásnak indult. A megyei tűzoltók sem maradtak munka nélkül, nyolc helyszínre vonultak ki, elsősorban szivattyúzni.

Baranya megyében, a Dráva mentén majd’ 155 négyzetkilométer területen rendeltek el tegnap elsőfokú belvízvédelmi készültséget. A felső talajrétegek telítettek, vagyis az elmúlt hétvégén lehullott csapadékot már nem képesek elnyelni. Emiatt egyre több településen okoz gondot a magas talajvízszint. Hetvehelyen, Mánfán, Szigetváron és Bodolyabéron is pincékbe tört be a víz.

A Zagyva szentlőrinckátai és az Ipoly ipolytölgyesi szakaszán, Pest megyében az éjszaka tovább csökkent a víz szintje, ám az árvízvédelmi készültség továbbra is másodfokú.

Békés megyében a Fehér-Körösön este 11 óra után harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, a Hortobágy-Berettyón jelenleg is a második fokozat van érvényben

Veszprém megye nyugati részén reggel óta havazik. Reggel hét óráig a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit két  műszaki mentéshez riasztották Pápa és Ajka körzetében. Az előrejelzések szerint a megyében éjfélig további 20 milliméter csapadék eshet, amelyből 10 centimétert meghaladó hó maradhat a nyakunkon. A szél is egyre erősödik, emiatt többfelé hótorlaszok is előfordulhatnak. Talaj menti fagyokra is lehet számítani, ami megnehezítheti a közlekedést az utakon.

Jász-Nagykun-Szolnokban megelőzésképp több mint tízezer homokzsákot osztottak szét. Nyúlgátat egyelőre csak a jászberényi hűtőgépgyári szakaszon kellett építeni. A Hortobágy-Berettyón harmadfokúra emelték a védekezési fokozatot.

Ma biztosan nem szabadulunk a lehangoló időtől, szerdán nagyrészt esőre, keleten záporokra, a Nyugat-Dunántúlon havas esőre, havazásra kell számítani. A Dunántúlon többfelé erős, nyugaton viharos lehet az északnyugati szél. Két megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várható erős hófúvás miatt. Elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a jelentős mennyiségű eső és talaj menti fagy miatt is. Délután 1-11 fok várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik