Advent

Így lehet környezetbarátabb a karácsonyozás

Getty Images
Getty Images

Mostanában egyre több embernek jut eszébe a környezettudatosság a hétköznapokban. Sokan próbálunk magunknál hordani vászontáskákat a bevásárláshoz, kulaccsal elkerülni a felesleges PET-palackok megvásárlását, szelektíven gyűjtjük a szemetet, és kevesebbet ülünk autóba. Az ünnepi időszakban azonban sokan megfeledkeznek erről, és amennyiben a pénztárcájuk engedi, mindent megvesznek a szeretteiknek. Azonban az ünnepi kikapcsolódás és a környezetbarát szemléletmód nem zárja ki egymást.

Az elmúlt években például egyre többen kezdtek békés tiltakozásba az ellen, hogy a karácsony már csak az ajándékokról szól. Vannak helyek, ahol a tárgyi ajándékok helyett inkább az élményeket helyezik előtérbe, vagy gesztusokat adnak – révén, mégiscsak a szeretet ünnepéről van szó. Számos családban a húzás alapon történő ajándékozás is kezd meghonosodni, míg másutt ajándékok helyett ételekkel veszik ki a vendégek a részüket az ünnepi készülődésből.

Az ételt persze meglepetésként is be lehet vetni, gasztroajándék formájában. Ha szívesen töltesz időt a konyhában, lekvárokat, bonbonokat, trüffeleket készítve, vagy szörpöket, esetleg likőröket kotyvasztva, akkor az ehető/iható ajándékokkal nagyon boldoggá tudod tenni a családtagokat, barátokat.

Gondoljunk a dekorra és az ételekre is

Ha az ajándékokon nem akarunk spórolni, a másodpercek alatt széttépett csomagolópapíron nagyon is érdemes. Persze, amennyiben esztétikai okok miatt semmiképp nem tudod kihagyni, csomagolj papírba, s

figyelj arra, hogy ne legyen fém réteg, fólia, vagy csillogó réteg a papíron, mert az nem újrahasznosítható a műanyag miatt.

Természetesen a karácsonyi dekoráció is lehet környezetbarát. A természetes anyagok, mint a fenyőág, a gesztenye, a szárított virágok, a dió, a toboz, a narancskarika, a fahéjrúd alapvető részei az ünnepi hangulatnak, és még komposztálhatók is. Használatuk azért is előnyös, mert készülhet belőlük adventi koszorú és asztaldísz is. A karácsonyfára mehetnek a használt díszek, újakat viszont nem érdemes venni: remek választás a mézeskalács, a narancs, a fahéj, a madzagra fűzött pattogatott kukorica, és a szalmadíszek.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Apropó karácsonyfa: régi dilemma, hogy műfenyő vagy az igazi károsabb-e a környezetre. Nos, ha már van máfenyőnk, maradjunk annál, viszont ha nincs, jobban járunk az igazival. Vásárlásnál azonban érdemes földlabdásat választani, amit a karácsonyi időszak végeztével, Vízkereszt után el lehet ültetni a kertben. Végül az ételek terén is sokat tehetünk azzal, ha helyben elérhető alapanyagokat választunk, és elkerüljük a lazacot, a hekket és egyéb ínyencségeket.

Kapcsolódó
Fenyőfa: vágott, élő vagy műfenyő?
Napjainkra a környezet megóvása egyre több háztartás és vállalkozás számára válik kiemelt jelentőségűvé, ez pedig az olyan hétköznapi döntésekre is kiterjed, mint a karácsonyfa megválasztása. Vajon mivel terheljük meg a legkevésbé a környezetet, ha vágott, élő vagy esetleg műfenyőt vásárolunk?

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik