Advent

Milyen könyveket olvassunk Advent idején? – 6 ajándékötletnek is bevethető könyvtipp

Getty Images
Getty Images
Az Advent egyfelől a lázas készülődés időszaka, de fontos, hogy azért lassulni is megpróbáljunk ekkortájt. Hozunk néhány könyvet, ami segíthet ebben – és akár a fa alatt is jól mutat.

Finy Petra: Almás pite (XXI. Század Kiadó)

Mesék családi ünnepekről és együttlétekről – ígéri a kötet alcíme. Finy Petra, aki felnőtteknek szóló regényei mellett gyerekkönyves szerzőként is sikeres, ezúttal egy kisfiú, Brúnó hóbortos családján keresztül mesél. Húsvétról, anyák napjáról, és természetesen a karácsonyról is. Az Almás pite úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha otthon egy frissen sült almás pite vár… A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre. Nem is tudnánk ennél adventibb gyerekkönyvet ajánlani.

Harry Potter Varázsalmanach (Animus Kiadó)

Már az összes Harry Potter-kötetet olvastad oda-vissza, többször is? Kitűnőre vizsgáznál a Roxfort dolgaiból, és még így sem elég a varázsvilágból? Akkor ez a könyv nem hiányozhat a gyűjteményből. A Harry Potter Varázsalmanach az első hivatalos mágiai kézikönyv J.K. Rowling Harry Potter-sorozatához. Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog legteljesebb gyűjteménye! Tanácstalan vagy, hogy hol lehet törpegolymókot kapni? Furdal a kíváncsiság, mit tart Hagrid a zsebeiben? Nem jut eszedbe a begyűjtőbűbáj varázsigéje? Felfedeznéd a Roxfort titkos alagútjait? Vagy csak a kviddics érdekel? Ebben az albumban mindent megtalálsz, amit Harry Potter világában ismerni érdemes. Ráadásul a kötet egészen elképesztő gazdagsággal illusztrált, a fordítást pedig az a Tóth Tamás Boldizsár jegyzi, aki az eredeti könyvsorozat magyar nyelvi bravúrjaiért is felel.

Matthew McConaughey: Attól még (XXI. Század Kiadó)

Matthew McConaughey Oscar-díjas színész, producer, a Zöldlámpa című kötete óta már bestsellerszerző is, sőt. Egy időben politikusi ambíciókat is dédelgetett, most pedig újabb területet hódított meg: írt egy gyerekkönyvet. Nem is akármilyet, hanem olyat, ami felnőtt fejjel is sokat adhat. Az Attól még című kötetben az élet bonyolultságáról és szépségéről mesél gyerekeknek, gyerekek szemén keresztül. McConaughey elmondása szerint sosem tervezett gyerekkönyvet írni, ám aztán egy éjszaka, hajnali 2-kor megszületett benne az Attól még ötlete. Neki és modell feleségének három gyereke van mindannyian kiskamaszok, a színészt ők inspirálták. „Ahogy a saját gyermekeimet figyeltem, láttam őket, ahogy először feketén-fehéren értelmezik a világot, majd megérnek arra, hogy a valóság különböző árnyalatait is felfedezzék” – mesélte a színész a kötetről, amelynek nem akárki a magyar fordítója sem: Tóth Krisztina költő, az illusztrációk pedig Renée Kurilla munkái.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Budapest Nagyregény (Budapest Brand)

Az idei év egyik könyves szenzációja a Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 150. évfordulójára íródott Budapest Nagyregény, melyben huszonhárom kortárs szerző próbálja „elmesélni” Budapestet Esterházy Péter emlékezetes idézetét használva mottóként, kulcsként, játékszabályként és olvasási útmutatóként, miszerint

Budapest ​formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.

A kötet megszületését hosszú kutatómunka és civil legendárium-gyűjtés előzte meg, melyek megidézése tisztelgés mindazok előtt, akik valaha budapestinek tartották magukat. A kötet szerzői: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter.

Raskó Gabi: Hoztok ​nekünk túrórudit? – Külföldön élő magyar gyerekek igaz történetei (Zazie Books)

Milyen az életük azoknak a magyar gyerekeknek, akik külföldre költöznek? Mi nehéz, mi könnyebb, hogyan, mennyire marad meg a kapcsolat Magyarországgal, mit szeretnek benne és min változtatnának? A könyv hét Európában és hét Európán kívül élő magyar családról mesél Ausztriától Olaszországon és Szaúd-Arábián át Brazíliáig, minden elképzelhető kombinációban, mind a szülők származását, mind a gyerekek életkorát és születési helyét tekintve, és abban is széles a skála, hogy az egyes családok mennyire tekintik véglegesnek a külföldön élést. Ami közös a könyvben szereplő gyerekekben: mindannyian beszélnek magyarul, és mindannyian szeretik a túrórudit.

Julia Rothman & John Niekrasz: A tenger csodái – Vissza a természethez (Open Books)

Az On the Spot párosa, Cseke Eszter és S. Takács András egy ideje izgalmas új projektbe kezdett: kiválogatták kedvenc olyan könyveiket, amelyek addig nem voltak magyarul kaphatók, és az On the Spot Books-sorozat részeként, az Open Books kiadó gondozásában kiadják azokat magyarul is. Ennek a sorozatnak a legfrissebb darabja Julia Rothman John Niekrasz közreműködésével készült kötete. Rothman szűnni nem akaró lelkesedéssel és tudományos igénnyel kutatja az óceánok titokzatos univerzumát, ebben a könyvben erről a világról mesél részletgazdag és mesébe illően beszédes rajzaival, amihez tudás is jár, például arról, hogy miért sós és mitől hullámzik a tenger, hogyan alakultak ki az óceánok, és milyen veszélyek fenyegetik a korallzátonyokat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik