Advent

Világszenzációra készülnek a svábok lakta dunántúli falvak

laczkó dezső múzeum
laczkó dezső múzeum
Ősi német népszokást „tanítanának vissza” az anyaországban élőknek.

Kántálás, betlehemezés, regölés – leginkább ezek a karácsonyi, énekes, házról házra járó szokásaink hasonlítanak a Christkindl Spielhez, írta a Veol.

Ez egy reformáció idejétől élő karácsonyi énekes népszokás, amelyet a XVIII. században betelepített németek szellemi kulturális örökségként őriznek és a mai napig éltetnek a Bakony és Balaton-felvidék több svábok lakta településén.

A népszokást Christkindl, Christkindl-játék, Christkindl-Spiel és Krisztkindli néven is ismerik. Lényege, hogy Szenteste napján a lányok angyalkaként jelennek meg a családoknál, hogy elvigyék hozzájuk Jézus megszületésének örömhírét.

Lányok csoportjáról van szó, amely esetleg egy-egy legénnyel kiegészül, de többnyire a fiúszerepet is lány játssza. Az énekek végén áldást osztanak a háziakra, miközben jókívánságokat mondanak.

S hogy mi a világszenzáció a Christkindl Spiellel kapcsolatban, arról Lipéczné Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusa beszélt a portálnak.

A világszenzáció az, hogy az anyaországban nem maradt meg ez a szokás, amit a hazánkba települt németajkúak, a maiak ősei hoztak magukkal. Most a bakonyi és a Balaton-felvidéki sváboktól visszatanulhatják a Németországban élők, mert az anyaországban a Christkindl jelenleg egy aranyhajú angyalka és annyi a szerepe, hogy megnyitja a karácsonyi vásárt

– mondta a portálnak szakember.

A Christkindl Spiel korunkban évről évre átalakul, kihagynak elemeket, praktikusabbá tesznek néhányat, de él a hagyomány, a kis változtatásoktól talán még inkább.

Ami tény: hosszas előkészület, több hónapos felkészülés szükséges az énekek gyakorlása, a ruhák összeállítása, karbantartása miatt, de a hagyományt csak így őrizhetik meg a jövő generációi számára.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik