Advent

Csak saját bögrébe adnak forralt bort egy falu adventi programjain

A Fejér vármegyei Beloianniszban ökotudatosságra ösztönzik a lakosságot.

Fejér vármegye megye egyik legkülönlegesebb és legfiatalabb faluja Beloiannisz, melynek az 1950-es évekig Iváncsa szántóföldjei voltak mai helyén. Ekkor kezdődött a település tervezése és építése a görög polgárháborúból Magyarországra menekülők számára.

Először 1954-ben, majd később több hullámban nagy számban települtek vissza az itt lakók Görögországba, de többségében – főleg a fiatalabbak – Magyarországon maradtak, ahol nyelvileg és szokásokban alkalmazkodtak a magyar környezethez, miközben ápolják a görög hagyományokat.

A mintegy ezer fős lélekszámú, görögök lakta Beloiannisz csendesen éli mindennapjait, ritkán szerepel a híradásokban. Közösségi programjai ugyanakkor rendszeresek, köszönhetően a helyi önkormányzatnak, a művelődési központnak és a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesületének.

Ezek sorában Beloianniszban megszervezik a karácsonyi készülődést. Három adventi vasárnapon színes programokkal és forralt borral várják a helyieket. Ami egyedi: a környezettudatosság jegyében a borhoz mindenkinek saját bögrét kell vinnie.

Szeretnénk megkérni mindenkit, hogy hozzon magával BÖGRÉT a fenntarthatóság jegyében! Mindenkit szeretettel várunk

– közölte a falu önkormányzata közösségi oldalán.

Kapcsolódó
Ilyen karácsonyfából csak egy van az országban
Mezőkovácsháza büszkesége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik