Advent

A finn Mikulásnak nagyon megtetszett Baranya

Getty Images
Getty Images

 

A koronavírus-járvány miatt idén kicsit más lesz a Mikulás-ünnepség a hagyományosnál, ennek apropóján utazott vissza kicsit a múltba a bama.hu szerkesztősége.

A lap szerint a rendszerváltás egy igazi meglepetést tartogatott anno a baranyaiaknak. Mint írják, Pécs városa a magyarországi városok, települések közül elsőként lépett testvérvárosi együttműködésre egy finn várossal, Lahtival. Ennek és a Magyar-Finn Baráti Társaságnak köszönhetően a baranyai megyeszékhelyre látogatott Joulupukki.

Megjegyzik, a lappföldi Mikulás igaz nem rénszarvasfogattal érkezett Budapestre, hanem a finn légitársasággal. Onnan autó hozta Pécsre, ahol egy tűzoltóautóba ült át, és úgy gurult be a belvárosba, ahol már több ezres tömeg várta.

A bama.hu tudósítása szerint a finn Mikulásnak annyira megtetszett Baranya, hogy a hírét elvitte Lappföld fővárosába Rovaniemibe, ahol a memoárok szerint 1927 óta lakik.

Nincs kizárva az sem, hogy a ritka látogatásnak köszönhetően érkezett egyre több finn Baranya megyébe és telepedett le itt.

Mint fogalmaznak,

a legnagyobb finn közösség Geresdlakon él, ahol 35 finn család vásárolt házat és aktívan részt vesz a település mindennapi életében.

Kapcsolódó
Ilyen adventi naptár alighanem csak egy van az országban
Csurgón karácsonyi díszítést kaptak a gesztenyefák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik