Advent

Mint a kóla és a sör keveréke: az üdítő, amiért megőrül Svédország karácsonykor

Ha karácsony, akkor mindenki az úgynevezett Julmust üdítőt fogyasztja Svédországban. A neve két szóból tevődik össze: a jul karácsonyt jelent, a must pedig pont ugyanazt, mint magyarul is, írja az Atlas Obscura.

Az ital ízét nagyjából úgy kell elképzelni, mint a kóla és a sör keverékét. Még a XX. század elején Harry Robert svéd kémikus találta fel a sör alkoholmentes változataként. Arra talán viszont ő sem számított, hogy egy évszázaddal később is imádni fogja mindenki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hammars Bryggeri (@hammarsbryggeri) által megosztott bejegyzés

A mai napig csak és kizárólag az 1910-ben alapított Roberts AB gyártja a Julmust szirupot, amiből a többi márka el tudja készíteni az üdítőjét. A receptje a kezdetek óta szigorúan őrzött titok.

Ha épp nincs karácsony, akkor az üdítőt gyakorlatilag lehetetlen megtalálni a boltokban, de az ünnepek környékén szinte a teljes lakosság ezt issza.

Az Aftonbladet című svéd lap szerint karácsony környékén a megvásárolt szénsavas üdítők nagyjából felét a Julmust teszi ki. Többet vesznek belőle az emberek ilyenkor, mint Coca-Colából, amely bár megpróbálta a 2000-es évek elején leutánozni az ízét, kudarcot vallottak.

A Julmustot Svédországban szinte a legtöbb szupermarketben lehet kapni november közepétől december végéig, és naná, hogy az IKEA-ban is szokták árulni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik