Számos család kedvenc karácsonyi süteménye a zserbó, melyet sokan a nagyi kézzel írott receptje alapján készítenek. A titka a sok dió, a házi baracklekvár, a bőséges csokimáz és a pihe-puha tészta.
Az idők azonban változnak, s ha már bejgliből is van diós és mákos, miért ne lehetne zserbóból is kétféle ízben: a hagyományos diós mellett a mákos.
A mákos zserbó is egyszerűen elkészíthető, csak oda kell figyelni minden apróságra a készítésekor, hogy garantáltan a család kedvencévé váljon.
Hozzávalók (30×20 centis tepsihez)
A tésztához:
- 38 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 csipetnyi sütőpor
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 0,5 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- szilvalekvár
- A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése
- A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A tésztát összeállítjuk, majd három részre osztjuk.
- Egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük az elsőt.
- Megkenjük szilvalekvárral, és rászórjuk a mákos tölteléket, amit előzőleg összekevertünk.
- Rátesszük a következő lapot, kenjük, szórjuk, és tésztával fejezzük be.
- Letakarjuk, egy órán át kelesztjük.
- Villával megszurkáljuk, 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 17 percig sütjük.
- Mikor kihűlt, bevonjuk a megolvasztott csokival.