Advent

Karácsonyi kedvenc lehet a mákos zserbó

Számos család kedvenc karácsonyi süteménye a zserbó, melyet sokan a nagyi kézzel írott receptje alapján készítenek. A titka a sok dió, a házi baracklekvár, a bőséges csokimáz és a pihe-puha tészta.

Az idők azonban változnak, s ha már bejgliből is van diós és mákos, miért ne lehetne zserbóból is kétféle ízben: a hagyományos diós mellett a mákos.

A mákos zserbó is egyszerűen elkészíthető, csak oda kell figyelni minden apróságra a készítésekor, hogy garantáltan a család kedvencévé váljon.

Ez is karácsony
32 hóember készült 16 pár zokniból és 7,5 kiló rizsből
Sokféle hóembert láttunk már, ilyeket még nem.

A mákos zserbó receptje

Hozzávalók (30×20 centis tepsihez)

A tésztához:

  • 38 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipetnyi sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 0,5 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése

  • A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A tésztát összeállítjuk, majd három részre osztjuk.
  • Egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük az elsőt.
  • Megkenjük szilvalekvárral, és rászórjuk a mákos tölteléket, amit előzőleg összekevertünk.
  • Rátesszük a következő lapot, kenjük, szórjuk, és tésztával fejezzük be.
  • Letakarjuk, egy órán át kelesztjük.
  • Villával megszurkáljuk, 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 17 percig sütjük.
  • Mikor kihűlt, bevonjuk a megolvasztott csokival.
Ez is karácsony
Így öltöztesd fel karácsonyra a fürdőszobát
Új tárgyak használatával varázsolhatunk ünnepi hangulatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik