Advent

Egy ország, ahol 12 fogásos a karácsonyi vacsora

A vacsora akkor kezdődik, amikor az első csillag megjelenik az égen.

Ha hiszik, ha nem, ez Litvánia. Az országban a 12 fogásos Kūčios nevű karácsonyi vacsora – az év tizenkét hónapjának szimbolizálásával – akkor veszi kezdetét, amikor az első csillag felragyog az esti égbolton.  Jellemzően nem fogyasztanak húst, csak halféléket, süteményeket és gyümölcsöt. Nagyon kedvelik a mi mákos gubánkra emlékeztető tejbe áztatott süteményt.

A Kūčios felkészülés egész napos rendezvény, bár egyes közösségek egy héten belül előkészítik a felkészülést. Karácsonykor az egész házat alaposan meg kell tisztítani, és az ágyneműt mindenkor meg kell változtatni. Mindenki, aki részt vesz a Kūčiosban, annak előtte fürödni kell, és tiszta ruhát kell viselnie az esti étkezés előtt.

A karácsonyi vacsorára az asztalt különlegesen “öltöztetik fel.” Egy maroknyi finom szénát egyenletesen osztanak szét az asztalon, amely arra utal, hogy Jézus megszületett. Ezután fenyőágak és gyertyák is kerülnek az asztalra.

Íme a 12 tipikus litván étel a karácsonyi asztalon

1-2-3: különböző hering saláta

Hering répával, sárgarépával, almával.

4. Sütemény (Kūčiukai)

Mákos tésztaszeletek, amelyek csak a karácsonyi ünnepekre készülnek.

5. Mákos tej

Ezt a sütemény mellé teszik,olyan, mintha gabonapelyhet ennénk tejbe áztatva.

6. Áfonyás csokoládé ital

Ez igazi desszert, az áfonya higgított változata. Hagyományosan keményítővel megkenve és cukorral ízesítik.

7. Ostyák

Ezeket általában templomokban vásárolják meg.

8-9-10-11-12. Kuriózumok

Burgonya saláta, “hűtött húsdarabok” – sonka, sültek, – mandarin, griliažas (csokoládés mogyoró).

Te melyiket választanád a halászlé mellé?

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik