Nagyvilág

Kivonulnak a britek Bászrából

Az Irakba vezényelt brit haderő kivonul az iraki Bászra központjából. A lépéssel valószínűleg az arab országban szolgálatot teljesítő mintegy 5500 brit katona Irakból való kivonását készítik elő.

Mintegy 550 brit katona hagyja el az előző rendszerben Szaddám Huszein iraki exdiktátor egyik palotájaként funkcionáló bászrai épületegyüttest, hogy csatlakozzon a város repülőtéren működő brit légi támaszponton állomásozó ötezer bajtársához. A félezer katona Bászra központjából való visszavonását megfigyelők a várossal azonos nevű dél-iraki tartomány feletti brit ellenőrzés várható felszámolásaként értelmezik.

Szimbolikus lépés

A kivonulás katonai szempontból indokolt – nyilatkozta a BBC-nek Charles Haymen, a brit katonai erők szakértője, aki szerint a városban állomásozó csapatok folyamatos ellátása megoldatlan és veszélyes volt a távoli brit főhadiszállásról.

Bászra elhagyása szimbolikusan a britek Irakban való katonai jelenlétének befejezése – értékelte a helyzetet a BBC tudósítója, hozzátéve, hogy mostantól fogva a brit haderő várhatóan a „szemlélő” szerepét tölti majd be a térségben. Menzies Campbell liberális demokrata politikus pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a kivonulás a brit csapatok iraki szerepvállalásának végét jelenti.

Megfigyelők szerint a britek már a jövő hónapban átadják az iraki erőknek az ellenőrzést a tartomány felett, előkészítve az Irakban szolgálatot teljesítő mintegy 5500 brit katona teljes kivonását az arab országból.

Katonai siker, politikai kudarc?

Az iraki erők amerikai főparancsnoka, David Petraeus néhány héten belül az amerikai Kongresszus elé tárja jelentését, melyben beszámol az iraki hadművelet eredményeiről, és javaslatot tesz a csapatkivonás időpontjára. A brit politikusok zöme úgy véli, hogy a Bush-stratégia sikere kétséges, ugyanakkor mérsékelten pozitív jelentésre számítanak az amerikai főparancsnoktól – írja a The Times. A lap szerint David Petraeus további kilenc-tíz év katonai jelenlétet javasol majd az amerikai elnöknek.

A lap által említett amerikai kommentátorok szerint az iraki jelenlét katonai sikerként, de politikai bukásként értékelhető. Valamelyest sikerült ugyan visszaszorítani a szunnita terrorizmust, de a vallási ellenétek súlyosbodtak, és nem sikerült gátat vetni a szunniták és síiták közti háborúnak sem – írja a lap. A The Times által említett szakértők szerint problémát okoz az is, hogy az utóbbi időben nemcsak az amerikai kormány és az iraki vezetés, hanem a brit és az amerikai csapatok közti viszony is megromlott.

A brit tábornokok folyamatosan kritizálják az amerikai stratégiát, az amerikaiak pedig a Bászrában elszenvedett kudarcot vetik a britek szemére. Ez az ellentét már az amerikai–angol kapcsolatok egészére is kihatással van, Donald Rumsfeld védelmi minisztert ugyanolyan hévvel támadják Londonban, mint Washingtonban – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik