Nagyvilág

Etikai tréninget tartanak az amerikai katonáknak

Az Irakban állomásozó amerikai csapatokat etikai kiképzésben részesítjük–nyilatkozta egy amerikai tábornok azt követően, hogy gyilkosság vádjával megindult a nyomozás azon amerikai katonák ellen, akik állítólag huszonnégy civilt, köztük kisgyerekeket mészároltak le Irakban.

Az alapvető értékek tiszteletéről szóló tanfolyamot azonnal meg kell kezdeni – nyilatkozta George W Casey tábornok. A Haditában amerikai katonák által civileken elkövetett gyilkosságnak súlyos hatása lehet az amerikaiak iraki misszióval kapcsolatos véleményére. George W Bush amerikai elnök szerdán aggodalmát fejezte ki az eset miatt, és kijelentette, hogyha a vádak igaznak bizonyulnak, a tengerészgyalogság mindent meg fog tenni azért, hogy a törvényszegők megbűnhődjenek -írja a BBC.

Az egy tucat katona azért áll majd a bíróság elé, mert vélhetőleg huszonnégy ártatlan civilt lõttek agyon tavaly novemberben az iraki Haditában. Az esetet- melyért akár halálbüntetést is kaphatnak- súlyosbítja, hogy a történtek után a tengerészgyalogosok azt nyilatkozták, hogy az áldozatok akkor vesztették életüket, amikor a lázadók pokolgépet robbantottak. A nyomozás azonban kiderítette, hogy a mészárlás mögött az Egyesült Államok katonái állhatnak.

Társukon álltak bosszút

2005 novemberében egy út mentén elhelyezett bomba lépett működésbe Hadita közelében, súlyosan megrongálva egy katonai járművet. A detonáció során egy amerikai tengerész meghalt, és az ügyben vizsgálódó illetékesek úgy vélik, az elesett katona társai a környező házak lakóin bosszulták meg barátjuk halálát.

Ezt a feltételezést részben alátámasztotta a robbantás egyik sérültje, aki egy keddi interjúban elmondta, hogy több tengerész „teljesen elvakult a dühtől” és „elvesztette önuralmát”. A helyszínen készült nyomozati fotókon látszanak a golyók által átlyuggatott falak, melyek alapján egyértelmű, hogy az áldozatokat közvetlen közelről lőtték le – amely kivégzésre utal – írja Guardian. A lemészárolt civilek között asszonyok és három éves gyerekek is voltak. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a kegyetlen támadás indokolatlan volt.

Irak amerikai nagykövete figyelmeztetett: nem ez volt az egyetlen ilyen eset a közel-keleti országban. Tony Snow, a Fehér Ház szóvivőjének közlése szerint George W. Bush amerikai elnök a The Times januári tényfeltáró riportjának megjelenéséig nem tudott az esetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik