Üzleti tippek

Mire ugrik az APEH 2008-ban?

Jövőre az adóhatóság fókuszában főként a minimáladót meg nem fizetők, s a rovott múltú vállakozók frissen alapított cégei szerepelnek. Vélhetően 2008-ban is figyelmet fordít az adóhatóság azokra a jelenségekre, amelyek idén szolgáltak az ellenőrzésre történő kiválasztás alapjául.

Jövőre a minimumadót meg nem fizető vállalkozások kapnak kiemelt figyelmet. Ezer főt irányít át, illetve vesz föl az adóhatóság erre az ellenőrzési területre. A célra külön költségvetési forrást kapnak – tájékoztatta a vállalkozókat Szikora János, az APEH elnöke a PricewaterhouseCoopers (PwC) által rendezett konferencián.

Figyelnek az új cégekre

Ugyancsak erőteljesen figyelnek majd az induló vállalkozásokra. Az adóhatóság tapasztalatai szerint egyre gyakrabban alakulnak új cégek arra, hogy fiktív számlák előállításával minimalizálják partnereik adókötelezettségét. Jövőre kötelező lesz a hatóságnak az induló vállalkozások legalább 20 százalékát ellenőriznie. A kiválasztás egyik fontos tényezője a vezető gazdasági tisztségviselők korábbi gazdasági tevékenysége lesz.

Nagy figyelmet érdemel majd a jövő év március elsejétől hatályos változás, amely szerint az alvállalkozónak – közbeszerzés esetén – nullás adóigazolást kell bemutatnia a fővállalkozónak. Ha az alvállalkozónak köztartozásai vannak, a fővállalkozó köteles visszatartani a pénzt, amelyet később az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint lefoglal.

Bevételre mennek

Szikora János fölhívta a figyelmet az ellenőrzések darabszámának csökkenő, a megállapított adóhiányok növekvő összegének az utóbbi években mutatkozó tendenciájára . Ennek oka az elnök szerint az, hogy a rendelkezésre álló adatokból egyre jobb kockázatelemzést végeznek, s a módszerek tökéletesítésében nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe vesznek.

Az elnök részletesen szólt azokról a kockázati tényezőkről , amelyek mentén az adóhatóság kiválasztotta ellenőrzésre a vállalkozásokat, s amelyek révén idén tetemes adókülönbözeteket tárt föl. A historia est magistra vitae – a történelem az élet tanítómestere – elve alapján ezeket a tényezőket az APEH vélhetően kockázatosnak, és az ilyen vállalkozásokat ellenőrzésre érdemesnek tartja majd 2008-ban is.

Gyanús költözködők

Egyik ilyen kockázati tényező az, ha a vállalkozás gyakran székhelyet változtat, az adóhatóság tapasztalatai szerint ugyanis ez gyakran valamely adókötelezettség alóli menekülés érdekében történik. Gyanús az is, ha egy cím számos vállalkozás székhelyeként szerepel (egyelőre nem tudni még, vajon ez a most már akár székhelyként is funkcionáló ügyvédi irodák esetében is így lesz-e). Az adóhatóság idén eddig az ilyen okok miatt kiválasztott vállalkozásoknál az ellenőrzések 70 százalékában talált adóhiányt, összesen 9, 7 milliárd forint értékben.

Szintén gyanúra adhat okot a tulajdonosváltás, ugyanis még mindig népszerű megoldásnak számít a problémás cégek hajléktalanoknak történő értékesítése. Az ilyen okokból megindult vizsgálatok 78 százalékánál állapítottak meg adóhiányt 8,5 milliárd forint értékben.

Nem vallottak, fizettek

A bevallást benyújtását rendszeresen elmulasztó, illetve folyamatosan nullás bevallást adó vállalkozások 79 százalékánál hozott az ellenőrzés pénzt a költségvetés konyhájára, 9,1 milliárd forintot. Utóbbi kiválasztási oknál egyébként egy nagyságrenddel nagyobb – 3177 darab – ellenőrzés történt, mint az előző kettőnél, tehát itt a darabszám/bevétel arány kedvezőtlenebb volt.

Még kevésbé volt bevételtermelési szempontból – persze csak a föntiekkel összevetve – hatékony a járulékfizetések ellenőrzése: augusztus 31-ig az 54 107 ellenőrzés 9,5 milliárd forint eltérést állapított meg.

Áfa- és vagyonvizsgálatok

Nagy figyelmet fordított az APEH idén az áfa adóminimalizálókra. Azokat tekintik ilyeneknek, akik az adóbevallásban a nagy összegű értékesítéssel szemben nagy összegű beszerzéshez kapcsolódó adót szerepeltetnek. A minimalizálók által leggyakrabban végzett tevékenységek a tapasztalatok szerint: kereskedelem, építőipar, mezőgazdaság, földmunkavégzés, őrző-védő tevékenység, takarítás. Az adóminimalizálók körében végzett több mint négyezer ellenőrzés eddig idén nagyjából 53,6 milliárd forint adókülönbözetet tárt föl, ennek döntő többségét az áfa okán.

A 14 ezernél is több idei vagyonvizsgálat során 38,8 milliárd forint eltérést állapítottak meg. Az idén többször – adószakemberek részéről is – elhangzott kritika szerint a vagyonosodási vizsgálatok erőforrást vonnak el a nagyobb bevétellel kecsegtető – például az áfacsalásokat leleplező – ellenőrzésektől. Az adóhatóság eddigi nyilatkozatai szerint jövőre sem maradnak el az ilyen típusú vizsgálatok, ám azok számáról egyelőre nincs információ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik