Pénzügy

FACET 5 – személyiségünk öt építőköve

Miért is foglalkozzunk az önismeretünkkel? Mert segít bennünket az életünket boldogabban, kiegyensúlyozottabban és eredményesebben leélni. Ugyanis ahogy minél jobban ismerjük saját magunkat, annál biztosabban megtaláljuk azokat a tevékenységeket (munkát is), amiben sikeresek tudunk lenni, ami „testhez álló”, amiben jól érezzük magunkat.

Önismeretünk fejlődésének folyamata közben embertársainkkal való kapcsolataink, együttműködésünk, kommunikációnk is jelentősen fejlődik. Vezetőként talán nem is kívánhatunk ennél jobbat és többet! Ahogy fejlődik az önismeretünk, annál jobban tudjuk a csapatainkat is irányítani, ezáltal a teljesítményt növelni.

A személyiségvonások mérésére szerkesztett tesztek köre mára gyakorlatilag megszámlálhatatlanná vált, és a személyiség-modellek nagyon eltérő elméleti magyarázatokat adnak, miközben speciális, egyedi és bonyolult szakzsargont használnak.

Ebben a kaotikus helyzetben a szervezetek felől sürgető igény érkezett egy gyakorlati modell iránt, amely jó minőségű és az üzleti szférában használható. Így született meg a „Big Five” megközelítés és az erre épülő Facet5 kérdőív. Öt faktort mér, amelyekbe minden ismert személyiségdimenziót be lehet sorolni.


Mi ez az 5 faktor?


A vizsgált személyiségfaktorokra a pszichológusok általában úgy tekintenek, mint a személyiség alapvető „építőköveire”. Bizonyos mértékben mindannyian rendelkezünk mindegyik faktorral, így a faktorokon elért pontszámok mintázata alapján alakul ki a személyiségükről alkotott kép.


Az öt faktor a következő:
• Akarat – határozott, rámenős, független
• Lendület – lelkesedő, társaságkedvelő, közlékeny
• Empátia – nyílt, őszinte, szívélyes, nagylelkű
• Kontroll – szervezett, rendszerető, fegyelmezett
• Emocionalitás – ez az ötödik faktor a többivel kölcsönhatásban áll, és befolyásolja mind a stressztűrést, mind a magabiztosságot, illetve az érzelmi állapotot.

A kérdőív változatos területekkel foglalkozik: vizsgálja az attitűdöket, véleményeket, preferenciákat, amelyek esetében természetesen nincs jó vagy rossz válasz. Ezen a teszten természetesen nem lehet megbukni, így inkább egy profilnak, skálának vagy személyiségleltárnak nevezhetjük.

A Facet5-öt a központi, meghatározó személyiség jellemzők vizsgálatára tervezték, amelyek viszonylag állandóak és konzisztensek. Az eredmények nem azt jelzik, hogy a személy helyesen vagy helytelenül válaszolt, vagy hogy a személyisége „jó”-e vagy „rossz”.


Mire tudjuk használni a kérdőív eredményeit?


Az egyéni személyiségről alkotott kép segítségével ki tudunk dolgozni arra vonatkozó elképzeléseket, hogy a személy valószínűleg hogyan fog reagálni, viselkedni különböző helyzetekben. A szöveges elemzés – riport – ezeket emeli ki, de maguknak kell eldöntenünk, hogy mennyire pontosak ezek a megállapítások, és hogy mennyire helytállóak a személy jelenlegi helyzetét tekintve.

Akár egyéni, akár csoportos szinten a kérdőívek feldolgozása, átbeszélése jelentős fejlődést eredményezhet egy csoport életében. Azáltal, hogy megértjük, hogy én mikor és miért úgy viselkedem, cselekszem, ahogy azt épp teszem (és a többiek adott esetben miért tesznek másként), elindít mindannyiunkat az elfogadás, a tolerancia útján. Sőt, a jövőben ez a csapat már építeni is tud ezen különbségekből származó előnyökre egyes feladatok és projektek felosztásánál, elvégzésénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik