Belföld

Óvodán vezetnék át a síneket

Egymásra mutogat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és az érdi önkormányzat. Egy óvoda áll a vasútfejlesztés útjában. A NIF 111 milliót ígért, 59 milliót adott. Egy 80 fős óvoda 180 millióba kerülne.

A NIF szerint az érdi önkormányzat “hibás döntéseinek sorozata és kapzsisága” felelős azért, hogy a jelenlegi helyzet szerint a Harkály utcai óvoda kertjén vezet át a Kelenföld-Tárnok közti vasútvonal töltése. Az építkezést annak dacára hamarosan elkezdik, hogy az önkormányzattal nem sikerült megállapodni a terület kisajátításáráról.

A NIF 111 milliót ígért, 59 -et adott

A területet már lekerítették, az előkészítő munkák elkezdődtek, de az óvodában azzal köszöntek el a szülőktől: visszavárnak mindenkit a nagytakarítás után. Loppert Dániel, a NIF szóvivője közölte: 2008-ban 111 millió forintot ajánlottak az óvodáért, de ezt a képviselő-testület elutasította, 280 millió forintot kért. A NIF az akkori Közigazgatási Hivatalhoz fordult, amely szerint az intézmény áttelepítésének teljes költsége ugyan 180 millió forint, de ebből a NIF csak az ingatlan értékének megfelelő 59 milliót fizetheti ki. Ezt 2 éve ki is fizették – mondta a szóvivő.
A vasútfejlesztés útjában álló Harkály utcai óvoda ügyéből per lett, az érdiek megtámadták a döntést, de a jogerős ítélet csak 2 millió forinttal növelte a korábbi összeget. Loppert Dániel nem érti, hogy a beruházásról és az új nyomvonalról 2006 óta tudó önkormányzat miért nem tett lépéseket az óvoda átköltöztetése érdekében. A NIF szerint a tétlenség valós oka az ingatlan valós értéke háromszorosának (180 millió forintnak) a kikényszerítése. Ha az infrastruktúrafejlesztő engedne az érdiek fenyegetésének, akkor a jövőben minden önkormányzat jogosan vetné fel, hogy az ő ingatlanja értékének is a háromszorosát fizessék ki – mondta a szóvivő.

Így látja Érd: 59 millióból építsen a NIF óvodát

Segesdi János (Fidesz), Érd alpolgármestere visszautasította, hogy az önkormányzat kapzsisága miatt nem sikerült megoldást találni. Szerinte a NIF sorra rúgta fel a korábbi egyezségeket, illetve rendre megmásította a véleményét és nincs is olyan közgyűlési határozat, amely szerint a képviselő-testület 280 millió forintot követelt volna cserébe az óvoda bezárásáért. Határozat csak arról van, hogy a NIF által felajánlott 111 milliós árat nem fogadták el, mert egy hasonló, 80 férőhelyes óvoda megépítése 184 millióba kerülne – tette hozzá. Segesdi János közölte azt is, hogy ha törvényesen csak 61 milliót fizethet az óvodáért a NIF, akkor miért fogadta el a zrt. egyik képviselője 2009. március 26-án a közgyűlés 184 milliós igényét (erről jegyzőkönyv is tanúskodik).

Nincs haladék?

Az alpolgármester megjegyezte: noha a NIF megígérte, hogy a jövő őszig haladékot ad az óvodások kiköltöztetésére, ezt az engedményt e héten hétfőn írásban visszavonta. Segesdi János hozzátette: mivel a 120 százalékosan telítetett többi érdi óvoda nem tudja befogadni a Harkály utcába járó óvodásokat, szó sem lehet a költözésről. Tájékoztatása szerint pénteken rendkívüli szülői értekezletet tartottak az óvodában, ahol mindenki felháborodott az ígéretszegés miatt. Érd álláspontja, hogy az óvodások augusztusban oda térnek vissza, ahonnan nyári szünetre mentek: a Harkály utcai épületbe. Az alpolgármester kijelentette: az intézmény akkor költözik, ha lesz hová, mondjuk egy a NIF által épített ingatlanba. Az alpolgármester egy játék vasutat ( a képen) nyújtott át az óvoda vezetőjének, mondván: tudassa a kicsikkel, hogy nem a vonat a rossz, hanem azok, akik ilyen helyzetbe hozták őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik