Belföld

Milyen emberek gyilkolták a romákat?

Milyen emberek képzelték magukat mindenhatónak akkor, amikor azt gondolták, vadászni kezdenek a romákra? Egy blog és egy rendőrnyomozó segítségével bemutatjuk a romák elleni támadásokkal gyanúsítottakat.

A szélsőjobbos, B-közepes, gárdaszimpatizáns közeg gyávább tagjairól van szó. Ők elfogadták, hogy az állam és a társadalom próbálkozásai hatástalanok, ezért csinálni akartak valamit, ami látszik – mondta lapunknak a tárgyalás előtt Kovács Lajos, nyugalmazott rendőr ezredes.

A nyugdíjas ezredes nem tévedett, legalábbis a tárgyalást követő ciganyvadaszat-per blog szerint is jól tippelt a rendőrség az előzetes profilalkotás során. Alább a blogból idézünk:

A bíróság előtt négyen állnak: az elsőrendű vádlott Kiss Árpád, a másodrendű Kiss István, a harmadrendű Pető Zsolt és a negyedrendű Csontos István.

Kiss Árpád

Fotók: Hegedűs Róbert / Magyar Hírlap

Fotók: Hegedűs Róbert Magyar Hírlap

Az elsőrendű vádlott Kiss Árpád Sándor (43) érettségi után a nyírbátori határőr-igazgatóság állományában volt sorkatona, ahonnan tizedesként szerelt le 1988-ban, alapkiképzést kapott gépkarabély és maroklőfegyver használatára. Leszerelése után zenélt, Budapesten dzsesszkonzervatóriumba járt, 1998-ig a Replika együttes dobosa volt, emellett az adóhatóság adatfeldolgozójaként dolgozott. Ott ismerkedett meg. F-né Ny. Évával, aki a felettese (egyben a szeretője) volt, majd APEH-es munkája mellett üzletvezető lett a debreceni Perényi-1 klubban, ahol állást adott a férfinek és társainak. 2000–2003 között K. Árpád Izraelben vendéglátózott, majd 2005-ben megnősült (2009. júliusában kislánya született). Az igazságügyi szakértő szerint édesapja 1987-es halála után ő lett a család meghatározó személyisége, értelmi képessége átlag fölötti, érzelmi érettsége optimális, precíz munkavégzése, magával szemben is támasztott magas elvárásai alkalmassá teszik vezető szerepre, ugyanakkor hajlamos környezete manipulálására, krízishelyzetben pedig agresszívvé válhat.

Kiss István

Milyen emberek gyilkolták a romákat? 2

A másodrendű vádlott Kiss István Zoltán (34), Kiss Árpád öccse szakács képesítést szerzett. Dolgozott a szakmájában, segédmunkásként az építőiparban, időnként munkanélküli volt, 2008-tól jegyszedő a Perényi-1-ben. Lelkes tagja a DVSC-szurkolótábor kemény magjának. Egy időben rendszeresen ivott, amitől agresszíven viselkedett. Kamaszkorában összetűzésbe került cigány fiatalokkal, akik elvették a magnóját – állítólag innen ered szimpátiája a nemzetiszocialista eszmerendszer iránt: ezt nyíltan vállalta környezetében. Szoros kapcsolata is megromlott egy időre bátyjával, amiért az nem azonosult maradéktalanul nézeteivel ( sőt, konzervatóriumi évei alatt cigány évfolyamtársaival is tartott kapcsolatot). Kiss István 2000 körül csatlakozott a Véres Kard elnevezésű – a szurkolói törzshely Loki-klubhoz kötődő – debreceni nemzeti radikális csoportosuláshoz, amellyel 2006 körül szakított. A vádirat azt is leszögezi, hogy a fiatalabbik Kiss testvér „szimpatizált az idegengyűlölő, nemzetiszocialista eszmékkel rokon ideológiákkal. Személyes tárgyai, otthonában tartott egyes könyvei, valamint a bőrére tetovált rajzok, nemzetiszocialista jelképeket, a náci Németország vezetőit ábrázoló, leíró tartalmakat hordoznak”. Viszont nem tesz említést arról, hogy az 1990-es évek közepén, amikor még Bocskai-kertben lakott, az akkor a szkinheddivat szerint öltözködő Kiss István egyik alapítója volt a Keleti Arcvonal Bajtársi Közösség helyi tagozatának. Társait vádolták meg és ítélték el a debreceni zsinagóga tóraszekrényének felgyújtásával. Abban az ügyben ellene nem indult eljárás. A szakértő szerint értelmi képessége átlagos, nehezen alkalmazkodik, tetteit érzelmei irányítják.

Pető Zsolt

Milyen emberek gyilkolták a romákat? 2

Pető Zsolt István (34), alias Dezső vagy Teddy szülei elváltak gyerekkorában. A harmadrendű – aki Kiss István barátja lett a Loki-klubban – szintén szkinhed volt korábban, de neonáci nézeteit nyilvánosan nem hangoztatta. Cukrász végzettségű, szakmáját csak pár évig művelte, utóbb biztonsági őrként dolgozott. 1996-ban szerelt le a honvédség záhonyi Bereg Határvadász századából, majd fegyveres vagyonőrként helyezkedett el hajdúszoboszlói bankfiókokban, szórakozóhelyeken, és 2008 augusztusától dolgozott a Perényi-1-ben. Egy ideig lazán kötődött a Véres Kard csoporthoz, főzésekre, koncertekre járt a tagsággal, de cigányellenes nézeteit nyíltan nem hangoztatta. Fő elfoglaltsága a harci és őrkutyák tenyésztése, versenyeztetése volt. Gyermekkora óta kedvelte a fegyvereket, banki biztonsági őrként önvédelmi fegyvert is tarthatott, rendszeresen olvasta a Kaliber című fegyverekkel foglalkozó folyóiratot. Katonai gyakorlóruházatban járt. A pszichológus szerint bár értelmi képességei jók, kevéssé ambiciózus, korlátolt érdeklődésű, szociális fejlettsége alacsony, agressziókezelése feszült helyzetekben problémás.

Csontos István

Milyen emberek gyilkolták a romákat? 2

Csontos István Csaba (29) ugyancsak DVSC-ultra, de a Kiss fivérekkel egyikük barátnője révén került közelebbi kapcsolatba. Szülei elváltak, két testvére van. Keramikus és hidegburkoló végzettségű, 2003-tól sorkatona, majd szerződéses tisztes a honvédség 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandárjánál Debrecenben. 2007–2008-ban gépkocsivezetőként részt vett a koszovói KFOR-misszióban, hazatérte után betegállományba került, 2009 februárjában – a vádiratban nem részletezett – pszichiátriai betegség miatt szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, és leszerelt. A civil életben sem találta a helyét, könnyelmű, tékozló életvitelt folytatott, kedvenc időtöltése a motorozás volt. Csontos István gyerekkora óta ellenérzéssel viseltetett „a cigányokkal” szemben, aminek környezetében nem egyszer hangot is adott. Egy interjúban ezt azzal magyarázta, hogy a hajdúhadházi általános iskolába járt, ahol gyakran volt konfliktusa cigány fiatalokkal. Az internet különböző motoros fórumaira Csontrabló nicknéven bejelentkezve több ízben is hozzászólt a romákat érintő éppen aktuális témákhoz. Mindezek ellenére hangsúlyozta, hogy ő nem a bőrük színe alapján viszonyul az emberekhez. A szakértő szerint kudarctoleranciája alacsony, indulatai bármikor kitörhetnek, képességei az igényeinél alacsonyabbak, viselkedése labilis, miközben a hozzá közel állók inkább családcentrikus mókamesternek ismerték.

További részletek a ciganyvadaszat-per blogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik