Belföld

Huminsavas szert szórnak szét Devecserben

Természetes, magas huminsav alapanyagú talajjavító szerrel semlegesíteni lehet a vörösiszap lúgos kémhatását. A Dudarit nevű szert szombaton Devecserben, a vízelvezető árkokban, majd az utakon alkalmazzák.

A barnaszénhez, lignithez hasonló, bányászott anyag képes megkötni a nehézfémeket, semlegesíti, regenerálja a talajt, s segíti a növények fejlődését. Alkalmazásával 30 perc, egy óra alatt semlegesíthető, azaz a megengedett értékre csökkenthető a lúgos kémhatás – tájékoztatott Csicsor János vegyészmérnök, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.-hez tartozó cég, a balatonfűzfői Organit Termelő-és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.
A szer kipróbálására Devecser polgármestere kérte meg a gyártót. Egy négyzetméteren már pénteken jó eredménnyel alkalmazták, szombaton pedig megkezdik a vízelvezető árkok vizének, valamint a belterületi utakon levő pornak a semlegesítését.

Egyelőre egy teherautónyi szert szállítottak Devecserbe. A számítások szerint az iszapáradattal elöntött mintegy 800 hektárnyi terület talajának semlegesítésére 5-10 ezer tonnányi Dudaritra lenne szükség, amit az iszapréteg eltávolítását követően lehetne használni.

Jó hatásfokán kívül előnye még a Dudaritnak, hogy gyorsan, nagy mennyiségben is a felhasználók rendelkezésére áll, olcsóbb mint a műtrágya.

A Dudaritot egy Veszprém megyei bányában bányásszák. Évente mintegy 1000-2000 tonnányit Olaszországba exportálnak belőle, ahol talajjavításra használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik