Belföld

A Rába megúszhatja

Fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH-értéket mutat. Ha így marad, remélhetőleg nem okoz környezeti kárt a Rábában - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan monitorozzák a felszín alatti és feletti vizeket a szennyezettség meghatározása érdekében. A Bakonykarszt Zrt.-vel történt egyeztetés nyomán Devecserben a szennyvízaknákat, átemelőket, vízóraaknákat kitakarítják, és a járdákat, külső homlokzatokat megtisztítják, Kolontáron az utcákat tisztítják meg az iszaptól. A szóvivő megismételte: a vörösiszap veszélyes anyag, lúgos-maró hatású, de nem sugárveszélyes, így csak akkor lenne indokolt maszk viselése, ha por alakban terjedne.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

Az iszapkatasztrófa legfrissebb híreit ide kattintva éri el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik