Belföld

Még nem bénult meg a főváros

Nem okoz fennakadásokat a BKV-sztrájk a tűzoltók, a kórházak és a posta működésében, és az áramellátásban sem. Sok olyan cég van, amely saját maga oldotta meg a dolgozók eljutását a munkahelyre, de olyan is akad, ahol engedélyezték az otthoni munkavégzést.

A munkabeszüntetés addig tart, míg a szakszervezetek meg nem állapodnak a BKV vezetésével – mondta Földényi György, a BKV sztrájkbizottságának elnöke a Duna Televízióban. A sztrájkbizottság szóvivője, Nemes Gábor szerint sikeres a sztrájk, és a résztvevők „több napra rendezkedtek be”. Eddig a 25 szakszervezetből 14 csatlakozott a munkabeszüntetéshez, és egyre nagyobb a sztrájk támogatottsága.

A főváros szorgalmazza a telekocsiprogramot, vagyis azt, hogy az autósok vegyenek fel várakozókat a megállókban, végállomáson – mondta Demszky Gábor. A főpolgármester az elhúzódó sztrájk miatt kedd délelőttre összehívta a védelmi bizottságot, hogy a tagszervezetek vezetői tájékoztassák arról, mi a helyzet a közlekedés, az oktatás, az egészségügy, illetve a közbiztonság területén.

Hétfőn már egy rendkívüli kormányzati koordinációs bizottsági ülést is tartottak a sztrájk miatt. Az önkormányzati miniszter akkor azt mondta: egyelőre nincs szükség operatív kormányzati intézkedésre, a helyzet erre nem érett meg. „Ez azt jelenti, hogy jelenleg kezelni tudjuk a helyzetet egyedül” – mondta a főpolgármester.

A közlekedési vállalat és a szakszervezetek képviselői délután 2 órakor ültek újra tárgyalóasztalhoz.

A kórházakban és a mentőknél nincs fennakadás

Nem okozott komoly fennakadást a fővárosi kórházaknak a BKV-sztrájk, csak néhány dolgozó nem tudott beérni a munkahelyére – közölte a fővárosi önkormányzat sajtóosztálya az MTI-vel. A Szent Imre Kórházban már előző napon megszervezték a dolgozók bejutását: az autóval közlekedők bevitték azokat, akik egyéb napokon a tömegközlekedést használják. Emellett az intézmény biztosítja azon dolgozók elhelyezését, akik a sztrájk miatt nem tudnak hazamenni.

Már csökkent a forgalom

Az emberek beértek a munkahelyükre, ezért egyre inkább járhatók a főváros útjai – írja a Fővinform honlapja. A délutáni csúcsforgalom azonban még jelentősen megnehezítheti a közlekedést.

Az Uzsoki utcai Kórházban folyamatos a betegellátás, műszakonként mindenhol elégséges személyzet áll rendelkezésre. A dolgozók 95 százaléka beért munkahelyére és megkezdte a szolgálatot. A Nyírő Gyula Kórházban és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban – valamint ez utóbbinak a X. és XVII. kerületi rendelőintézetében is – zavartalan a betegellátás.

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaiban néhány dolgozó nem tudta felvenni a munkát, főként adminisztratív, pavilonos és műtős beosztásban dolgozók. Egyébként minden egyes osztály létszáma rendben van, mind a szakdolgozók, mind az orvosok minden osztályon kellő létszámmal megjelentek. A Péterfy Sándor utcai kórház és baleseti központ minden egysége teljes létszámmal megkezdte a munkát.

A kórházak az elhúzódó sztrájkra is felkészültek, ott azonban adódhatnak problémák, ahol sürgősségi betegellátás folyik. Az intézmények megtervezték a rendkívüli beosztási rendet, ha szükséges a dolgozók túlórázni fognak és egymást segítik a munkahelyükre való eljutásban. A sürgősségi ellátás biztosításához a fővárosi önkormányzat az ÁNTSZ segítségét is kérte – írja a Hírszerző.

Képgaléria

KÉPGALÉRIA (fn.hu/MTI)

A sztrájk idején a közszolgáltatások folyamatosan működni fognak – nyilatkozta Szollár Domokos kormányszóvivő az RTL-híreknek. Az egészségügyben és a rendvédelmi szerveknél ez azt jelenti, hogy szükség esetén a műszakban dolgozók a váltás megérkezéséig túlóráznak. A tűzoltóságnál az ügyeletben lévőket le tudták váltani, megszervezték a munkavállalók bejutását.

A budapesti iskolák közül négyben rendeltek el rendkívüli szünetet a sztrájk miatt kedden. Az igazgatók dönthetnek a rendkívüli tanítási szünetről, és igazolt hiányzásnak számít, ha a diák nem jeleneik meg ma a normál rend szerint működő iskolákban.

A közelben lakók mentek dolgozni

A nagy gyógyszergyárak gondoskodtak arról, hogy dolgozóik eljussanak munkahelyükre, illetve a műszakbeosztásokat úgy alakították, hogy a sztrájk ne okozzon fennakadást a termelésben – mondták el a három nagy budapesti gyógyszercégnél. Az Egis gyógyszergyár alkalmazottait a kocsival rendelkező munkatársaik segítették a munkahelyre való eljutásban, és a sanofi-aventis-Chinoinban is már előre megszervezték a „telekocsi járatokat”. Emellett ez utóbbi cégnél átalakították a műszakbeosztást is: a közelben lakó dolgozókat hívták be.

A Richter pedig a nagyobb közlekedési csomópontokon a saját buszjáratára vette fel a munkásokat, így mintegy ezer ember jutott el a munkahelyére.

A Magyar Villamos Művek (MVM) is megoldotta, hogy a dolgozók eljussanak munkahelyükre: taxival és a cégcsoport járműveivel szállították őket. Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az áramellátás nem fog akadozni. „Általánosságban három kiemelt terület van, amelyen minden körülmények között biztosítani kell a zavartalan működést. Ez pedig a nukleáris energiatermelés, a villamosenergia-rendszer irányítása és a kereskedelmi tevékenység.”

A posta is működik

A postai szolgáltatásban sem okozott fennakadást a BKV-sztrájk, a kézbesítők és a dolgozók valamennyien bejutottak a munkahelyükre – mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. Náluk a munkáltató költségtérítést fizet, ha valaki a saját autójával megy dolgozni, illetve a vállalat a munkába jutásra rendelkezésre bocsátotta mikrobuszait, egyéb járműveit a sztrájk idejére.

Az OTP Bank közel száz budapesti fiókjában sem okozott gondot az akadozó tömegközlekedés, megszervezték a dolgozók munkahelyre való eljutását. Az érintettek csoportokba szerveződve a bank járműveivel, saját gépkocsikkal, illetve taxival juthattak el bankfiókokba. A hitelintézet bankbiztonsági, valamint üzlet- és üzemviteli szempontból gondoskodott az ügyfelek zökkenőmentes kiszolgálásáról.

A boltok forgalmán is érezni a sztrájkot

A CBA üzlethálózatában kedden drasztikusan visszaesett a forgalom a sztrájk hatására, míg a Spar üzleteiben nem okozott csökkenést. A Tesco áruházaiban pedig a szokottnál többen vásárolnak – mondták el az MTI-nek a három társaságnál.

Várhatóan 30-40 százalékkal elmarad a keddi forgalom egy átlagos naphoz képest a sztrájk miatt – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője. Minden üzletet ki tudtak nyitni, mert a dolgozókat mikrobuszokkal és személygépkocsikkal szállították a munkahelyekre. A peremkerületekben kicsit jobb a helyzet, de a belső kerületekben a boltok forgalmát nagyon visszavetette, hogy az irodai dolgozók közül sokan nem jutottak be a munkahelyükre.

A Tescónál úgy érzékelik, hogy az emberek, akik valamilyen oknál fogva nem jutottak be munkahelyükre, vásárlással töltik szabadidejüket, ugyanis a hétköznapit meghaladó forgalom van a budapesti és a Budapest környéki áruházakban – mondta Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. szóvivője.

Laber Zsuzsa, a Spar Magyarország szóvivője azt mondta, hogy üzleteikben egyelőre nem tapasztaltak forgalom-visszaesést. Ám ha több napig elhúzódik a munkabeszüntetés, az kiszámíthatatlanná teheti a boltok forgalmát.

Határozatlan idejű a sztrájk

Kedd nulla órakor határozatlan időre sztrájkba lépett BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14.

Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. A sztrájkolók az összes dolgozó mintegy felét képviselik. A BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, az érintett 14 szakszervezetnek 5700 tagja van.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a védelmi bizottság ülése után megköszönte, hogy a budapestiek fegyelmezetten fogadták a sztrájkot. A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete pedig egy közleményben kért elnézést a lakosságtól, melyben azt is hangsúlyozták: a munkabeszüntetés nem ellenük irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik