Belföld

A diákok nem örülnek a sztrájkszünetnek

Négy budapesti iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a BKV-sztrájk miatt kedden. Az igazgatók dönthetnek a rendkívüli tanítási szünetről. Igazolt hiányzásnak számít, ha a diák nem jeleneik meg ma a normál rend szerint működő iskolákban.

A fővárosi fenntartású iskolák közül négyben rendeltek el tanítási szünetet a BKV-sztrájk miatt – közölte az fn.hu-val a fővárosi önkormányzat oktatási ügyosztálya. Nincs tanítás a Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskolában, a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában, a Szabómester Szakképző Iskolában és a Zrínyi Gimnáziumban. A többi oktatási intézményben rendben folynak a tanítási órák, arról nincs információ, hogy ezekben az iskolákban milyen arányban hiányoznak a diákok.

Edényi László, a Zrínyi Gimnázium igazgatója az fn.hu kérdésére elmondta, hogy kedd reggel minden tanár, a diákoknak viszont mindössze 35 százaléka jelent meg az iskolában, ezért elrendelte a rendkívüli tanítási szünetet. Az intézményvezető elmondása szerint gondoskodnak a diákok napközbeni ellátásáról. Az iskolába beérkező tanulók egyébként nem örültek a tanítási szünetnek, mert tudják, hogy előbb-utóbb be kell pótolni a kieső napot. A Zrínyi Gimnázium pedagógusainak a sztrájk miatt kieső tanítási órákkal csökkentette az igazgató a tanítási időkeretüket, vagyis nekik nem kell ledolgozni az elmaradt órákat. A sztrájk elhúzódása esetén továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy további napokra kell elrendelni a szünetet, bár Edényi reménykedik, hogy megoldódik a helyzet, vagy legalábbis több jármű fog közlekedni szerdától. Este a gimnázium honlapján tájékoztatja a diákokat és a szülőket a döntéséről.

Mint tegnap megírtuk, a közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák. Abban az esetben, ha a hiányzók és bejárók magas száma miatt az igazgató arra a következtetésre jut, hogy nem, rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el. Ez esetben is gondoskodniuk kell az oktatási intézménynek a tanulók felügyeletéről. Amennyiben nincs szükség tanítási szünet elrendelésére, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

Ha a sztrájk miatt az iskola, óvoda, kollégium alkalmazottai nem, vagy csak késve érkeznek be a közoktatási intézménybe, a távolmaradást igazolt távolmaradásnak kell elfogadni. Mivel a pedagógusok tanítási időkeretébe csak a ténylegesen teljesített tanítási, foglalkozási órák számíthatók be, a sztrájk napjára tervezett órákat teljesítésként nem lehet figyelembe venni. Az igazgató azonban a fenntartó egyetértésével dönthet úgy is, hogy a sztrájk miatt kiesett tanítási (foglalkozási) órákkal az érintett pedagógusok már megállapított tanítási időkeretét csökkenti, így őket nem éri hátrány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik