Belföld

Surányi, Glatz és Vértes a jelölt

Surányi György, Glatz Ferenc és Vértes András az MSZP elnökségének miniszterelnök-jelöltje. A szocialisták elnöksége egyeztetett a szabad demokratákkal és saját frakciójukkal is folyamatosan tárgyalnak.

Glatz Ferenc akadémikus, Surányi György, a CIB Bank elnöke és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője az MSZP elnökségének miniszterelnök-jelöltje – jelentette be ABC-sorrendben a neveket Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke.

Az MSZP elnöksége azt javasolja, hogy e három személlyel és e három személyről kezdődjenek el a hivatalos konzultációk – fogalmazott Gyurcsány Ferenc pártelnök.

Három ember egy helyre (Fotó: MTI)

Három ember, egy helyre (Fotó: MTI)

Mint mondta, az elmúlt három nap tájékozódó megbeszéléseit követően azt látják, hogy e három ember közül „valaki biztosan megkaphatja az ahhoz szükséges támogatást, hogy Magyarország következő miniszterelnöke legyen”.

Gyurcsány Ferenc még mielőtt ismertette volna a neveket, kifejtette: három különböző karakterű személyről van szó, akik mást és mást testesítenek meg. Mint fogalmazott, eddigi tevékenységük, a róluk kialakult kép az ország különböző csoportjai számára rendelkeznek valamilyen üzenettel.
Mint mondta, három kiváló emberről szól, akik eddig is valamilyen szerepet vállaltak a magyar közéletben és már bizonyítottak.

Sokat várnak

a 3 jelölt

A jelöltekről részletesen ide kattintva tudhat meg többet.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint azt várják az új miniszterelnöktől, hogy folytassa a rövid távú válságkezelést. Az új kormányfőtől azt is várják, hogy kezdjenek el közösen gondolkodni a válság után időszakon és nagyobb szerkezeti átalakításokon.

A frakcióvezető az Inforádiónak azt mondta, hogy a miniszterelnök leváltása az egész kormány cseréjét jelenti. A miniszterek, államtitkárok mandátuma is lejár ezzel. Nincs akadálya közjogilag, hogy a régi kormánytagok közül is bekerüljön valaki. A politikai célszerűség azt diktálja, hogy a kulcstárcákra a saját embereit hozza az új kormányfő, de meg kell néznie, hogy ki a legalkalmasabb.

Koalíció nem lesz

Az új miniszterelnök feladata természetesen a kormány irányítása lesz, és a válság kezelése. Folytatnia kell a kiadáscsökkentést, költségvetési egyensúlyt kell teremtenie. A reformok (adó-, nyugdíj-, szociális vagy épp az egészségügyi, oktatási reform) átviteléhez a frakcióvezető szerint társadalmi támogatottság kell, de az SZDSZ támogatására is számítanak.

Várható közösen kialakított program, egyeztetni fognak. Koalícióra nem lépnek, a szabad demokraták nem adnak minisztert az új kormánynak, de külső támogatóként mellettük állnak – mondta Lendvai Ildikó.

Megosztott MSZP-frakció

Bár a miniszterelnök azt mondta, egységesen támogatják a három jelöltet, sajtóhírek szerint a szocialista frakciót jelentősen megosztják a felmerült nevek. Több MSZP-s úgy látja, hogy nem bankártípusú jelölt kell a kormány élére, – az Index szerint – volt, aki azt veti Surányi szemére, hogy tárgyalt a Fidesszel.

vélemények

Az SZDSZ szerdán várhatóan döntést hoz arról, hogy a három miniszterelnök-jelölt közül kit, kiket támogat – mondta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője az ATV-ben, hozzátéve, hogy egy jelöltet biztosan nem támogatnak.

Ugyanitt Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese, független képviselő úgy fogalmazott, mindhárom jelölt személye elfogadható a Magyar Demokrata Fórum számára, a döntő azonban az, hogy milyen program áll mögöttük.

Az FN-nek nyilatkozó egyik szabad demokrata politikus úgy fogalmazott, Surányi György a legelfogadhatóbb jelölt.

A három jelölt egyikére rá kell bólintania a szabad demokratáknak (a parlamenti többség miatt), a szocialista frakciónak (itt ígérkezik a legnagyobb vita) és az MSZP április 4-re tervezett kongresszusának is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik