Belföld

Békesi: Gyurcsány bábja lesz az új miniszterelnök

A jelenlegi helyzetben az MSZP-ből vagy a szocialisták szűk köréből jelölhetnek ki miniszterelnököt, úgy, hogy csak egy egészen keveset módosítanak a kormány programján - vélte Békesi László.

„Ügyes taktikai húzásnak” nevezte Gyurcsány Ferenc lépését, hogy új kormányt és új miniszterelnököt javasolt – mondta , a Horn-kormány pénzügyminisztere, a Reformszövetség gazdaságpolitikai munkacsoportjának vezetője a Napkelte műsorában. Szerinte ezzel Gyurcsány Ferenc egyrészt nem várta meg azt az elkerülhetetlennek látszó forgatókönyvet, hogy a gazdasági válság maga alá temeti az országot és a hatalmon lévő miniszterelnököt, másrészt pedig esélyt adott magának, hogy túlélje ezt a krízist.

Háromismeretlenes egyenlet

A közgazdász úgy vélte, hogy most „teljesen ex-lex állapot van” és több forgatókönyv is elképzelhető. Békesi László egy három ismeretlenes egyenlethez hasonlította a jelenlegi helyzetet, amelyben csak azt tudni, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP a meghatározó.

Mint mondta, az MSZP diktál és ezen belül is Gyurcsány Ferenc az erős ember, hiszen látványosan megerősödött a pártban.
Békesi László szerint ilyen körülmények között „vagy az MSZP-ből vagy a nagyon szűk körből jelölnek ki egy miniszterelnököt” és „valami icipicit módosítgatnak” a programon, ami a 2009-es pozíciók javításához elég lehet.
Úgy vélte, a kérdés csak az, hogy ezt az SZDSZ illetve az MDF hajlandó-e megszavazni.

“Bárkit elő lehet rángatni”

A közgazdász azt mondta, jelenleg nem lát olyan programot és személyt, aki az MSZP-frakciónak és SZDSZ-nek, illetve az MDF is jó, de el tudja képzelni, meg fogják keresni. „Ilyenkor bárkit elő lehet rángatni, ambíciók meg mindig vannak, nem hiszem, hogy ez lesz a szűk keresztmetszet” – fogalmazott Békesi László, aki azt mondta, őt nem kérték fel.

Mint mondta, megalkuvásra késztetheti az SZDSZ-frakciót és az MDF függetlenjeit is, hogy az előre hozott választáson kiesnének a parlamentből, kompromisszum esetén viszont még egy évig bent maradnak az Országgyűlésben.

Szerinte a lehetséges forgatókönyvek közül három dolog dönt: az MSZP képes lesz-e egy olyan programban megegyezni, ami az ország érdekeit szolgáló fordulatot megalapozza, találnak-e embert, aki ezt a nehéz feladatot egy évre vállalja „kvázi strómanként” úgy, hogy a háttérből az MSZP és ezen belül Gyurcsány Ferenc irányít, és ehhez sikerül-e megteremteni a parlamenti többséget.

Megjegyezte: a Fidesznek nem érdeke, hogy egy népszerűtlen programmal bárkit is pajzsra emeljen, ők várják a következő választásokat bármikor is legyenek.

Békesi László úgy vélte, hogy a Reformszövetség javaslatainak ütemezésén már most változtatni kellene, mert azóta is romlott a gazdasági helyzet, így a 2009-re tervezett 350 milliárd forintos megtakarítás helyett 500 milliárd kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik