Belföld

Fodor szerint nem szavazzák meg a költségvetést

Tisztességesebbnek tartaná az előrehozott választást a szabad demokraták egyik elnökjelöltje. Fodor Gábor nem lát sok esélyt, hogy az ellenzékbe vonuló liberálisok megszavazzák a költségvetést.

Bár Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje a hét elején még úgy nyilatkozott lapunknak, hogy sem az előrehozott választás, sem pedig a kisebbségi kormányzás nem szolgálja az ország érdekét, most a politikus mégis úgy fogalmazott az InfoRádiónak, hogy tisztességesebb megoldás lenne egy előrehozott választás, ráadásul egyelőre nem lát esélyt arra, hogy frakciója megszavazza majd a jövő évi költségvetést.

Nem a büdzsére is (Fotó: MTI)

Nem, a büdzsére is (Fotó: MTI)

Fodor Gábor szerint a kisebbségi kormányzás a lehető legrosszabb megoldás a jelenlegi politikai helyzetben.

Tisztességesebb megoldás

Az előrehozott választás sem egy jó forgatókönyv, de még mindig tisztességesebb megoldás, mint a kisebbségi kormányzás – hangsúlyozta a politikus az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve: ha a következő hónapokban nem alakul ki egy stabil kormánytöbbség új politikai alapon és új személyekkel, akkor nincs más esély, mint egy előrehozott választás.

Az Inforádiónak elmondta azt is, hogy pártjának tiszta helyzetet kell teremtenie a politikáját illetően. Számára ez azt jelenti, hogy ha az SZDSZ nincs kormányon, akkor ellenzékben van. Hozzátette: bár az ellenzéki pártok nem szokták megszavazni a kormány előterjesztéseit, főleg nem a költségvetést, ha azok egybevágnának az elképzeléseikkel, támogatni tudnák azokat.

Erre azonban egyelőre Fodor Gábor nem sok esélyt lát, mint mondta, egy kisebbségi kormány nem tud olyan büdzsét benyújtani, ami strukturális változásokat idézne elő az országban, holott erre lenne szükség.

Megy a kormány?

A büdzsé elfogadása sarkalatos pontja a rövid távú politikának, ugyanis épp Gyurcsány Ferenc fogalmazott úgy a közelmúltban, hogy „a kormánynak le kell mondania, ha az Országgyűlés nem fogadja el a költségvetést”.

Ebben az esetben előrehozott választásokra kerülhet sor, leghamarabb jövő év elején. Ennyi idő állna a szabad demokraták rendelkezésére, hogy kvázi ellenzékből összekampányoljanak annyi szavazatot, amennyivel be tudnak kerülni a parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik