Belföld

Kockázatos lépésnek tartják a kordonbontást a politológusok

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint politikai szempontból kockázatos lépésre szánta el magát a Fidesz azzal, hogy a párt képviselői pénteken lebontották a Kossuth téri kordont, egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogy hogyan alakul a párt támogatottsága az eset után.

Abban Budai Bernadett, a Vision Consulting elemzője és Juhász Attila, a Political Capital szakembere is egyetértett, hogy az akcióval a Fidesz egyik célja az lehetett, hogy úgymond tematizálja a közéletet, elterelje a figyelmet a Gyurcsány Ferenc által egy héttel ezelőtt indított “kommunikációs offenzíváról”.

Juhász Attila úgy látja: a másik cél az lehetett, hogy Orbán Viktor megmutassa saját támogatottságát a frakción belül. Olyan, mintha “hűségnyilatkozatot” kellett volna tenniük a frakcióülésen részt vevő politikusoknak a pártvezető mellett. Az ülés előtt csak néhányan tudhattak az akcióról, így a többséget kész tények elé állították a megbeszélés kezdetén: aki azt mondta volna, hogy nem vesz részt a kordon lebontásában, az szembefordult volna a pártelnökkel – tette hozzá a politológus.


Radikális vs. pragmatikus irányvonal

A két szakértő abban is egyetértett, hogy a kordon lebontása azt mutatja: újra előtérbe kerülhet a Fideszen belül a radikálisabb hangvétel. Ez pedig szembemegy azzal a néhány hete elkezdett programmal, amelynek középpontjában a szakpolitikai kérdések állnak. Ez az akció “agyoncsapja” a Jövőnk sorozatot – mutatott rá Juhász Attila.

Budai Bernadett szerint a pénteki esemény azt mutatja, hogy továbbra sem egységes a Fidesz vezérkara abban, hogy melyik irányvonalat kövesse: a pragmatikusat, vagy a radikálisat, de van egy olyan csoport is, amely úgy gondolja, hogy a kettő párhuzamosan is működhet. A jobboldalon jó visszhangja lehet a kordon elbontásának, hiszen az akció és Orbán Viktor nyilatkozata tettrekészséget mutat – mondta a politológus. Juhász Attila rámutatott: nem érdeke a Fidesznek hosszabb távon a radikális vonal fenntartása, hiszen a közvélemény elítéli a hosszantartó demonstrációkat.


Folytatódnak az őszi tüntetések?


Budai Bernadett szerint az sem lehet kizárni, hogy a Fidesz ezzel az akcióval szeretett volna kezdő lökést adni a demonstrációkhoz. Az azonban korántsem biztos, hogy tavasszal a tavaly őszihez hasonló tüntetéssorozat kezdődik – mondta a politológus.

Juhász Attila szerint a politikai közhangulat valószínűleg vissza fog térni az őszi viszonyokhoz a kordon lebontását követően. Budai Bernadett úgy vélte: a Fidesz kommunikációjának egyik része az lesz, hogy a kormány leváltásának lehetőségét visszahozza a közéletbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik