Belföld

Tények és legendák az Algopyrin kivonásáról

Az Egészségügyi Minisztérium káros hatóanyagot emleget, a gyógyszergyár új termékét kínálja a receptre kapható Algopyrin helyett. Az utcai pletykák szerint viszont az orvosok, a patikusok és a kormány közötti „mutyiról” szól a történet. Azt viszont senki sem tudja, miért pont most tették vénykötelessé a legnépszerűbb fájdalomcsillapítót.

Nem mindenért kell dobozdíjat fizetni

A tévhittel ellentétben csak az eddig százszázalékosan támogatott gyógyszerek után kell megfizetni a 300 forintos dobozdíjat. Ilyen például az inzulin vagy a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló készítmény. Tehát egy doboz Algopyrin után nem kell 300 forintot fizetni.

Nagy felháborodást keltett, hogy tizennégy vénymentes év után az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, hogy februártól csak receptre lehet kapni az Algopyrint. A vénykötelessé tétel leginkább azért borzolta a kedélyeket, mert senki sem tudja, miért pont most tették vénykötelessé a népszerű gyógyszert. A FigyelőNet is megpróbálta kideríteni a döntés pontos okát, de az érintett szereplőktől ellentétes információkat kaptunk.

A minisztérium régóta vénykötelessé tenné

Molnár Lajos azzal indokolta a receptkötelessé tételt, hogy a metamizole-sodiumot tartalmazó szernek súlyos mellékhatásai vannak, vesekárosodást és vérképeltérést okoz, ezért csak a megfelelő szakmai kontroll mellett szabad szedni a gyógyszert. Ráadásul az Európai Unió legtöbb államában már így is vényköteles, Franciaországban és a Skandináv országokban pedig az Algopyrint és a Quarelint 2006-ban ki is vonták a forgalomból. A kérdés persze az, hogy miért csak most jöttek rá, hogy veszélyes mellékhatással jár a gyógyszer.

Most jutottak el hozzánk azok az adatok, amelyek alapján meghozhattuk a döntést – tájékoztatta lapunkat az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI). A patikaliberalizáció miatt pedig felülvizsgálta az Egészségügyi Minisztérium a nem vényköteles gyógyszereket is, ekkor döntöttek arról, hogy csak receptre lehet majd kapni a fájdalomcsillapítót. Az OGYI és az egészségügyi tárca egyébként a döntés mellett érvelve többször is hangsúlyozta, hogy maga a gyártó is kérte a vénykötelessé tételt.

Éljen a trend!

Az Algopyrin gyártója valóban többször – legutóbb 2006-ban – kérte, hogy a vény nélkül rendelhető kategóriából vényköteles státusra módosítsák a medicinát. A Sanofi-Aventis hangsúlyozta, hogy semmilyen új gyógyszerbiztonsági probléma nem merült fel az elmúlt időszakban sem, csak a trendekhez kívánt igazodni. „2006-ban azért kértük a készítmény státusának megváltoztatását, mert alkalmazkodni kívántunk az európai gyakorlathoz, hiszen Magyarország az egyetlen európai uniós ország, ahol a metamizoltartalmú készítmények recept nélküli kategóriába voltak sorolva” – mondta a FigyelőNetnek Závoda Katalin, a cég marketingvezetője. A Sanofi-Avensis közleményében ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet egy másik, recept nélkül kapható, hasonló nevű gyógyszerére is. Arra azonban a gyártó sem tudta a választ, hogy miért pont most hozták meg a döntést.

Ki akarták vonni?

Lapunk egyébként az Országos Gyógyszerészeti Intézettől és Rácz Jenő egykori egészségügyi minisztertől is úgy értesült, hogy a Sanofi-Aventis évekkel ezelőtt már ki akarta vonni az Algopyrint a forgalomból, ám akkor az OGYI-nak még sikerült megmentenie a „nemzet gyógyszerét”. Ezt az értesülést azonban a gyártó határozottan cáfolta. Mint Závoda lapunknak elmondta, a gyógyszercég soha nem kezdeményezte a kivonást, hiszen semmilyen indok nincs erre. Az Algopyrin és a Quarelin biztonságosan alkalmazható gyógyszer, amennyiben az előírások szerint alkalmazzák őket.

Összeesküvés-elméletek

A bejelentés óta azonban egyre több összeesküvés-elmélet látott napvilágot. A FigyelőNet fórumában az Algopyrin és a Quarelin vénykötelessé tételével kapcsolatban olvasóink egy része kifejtette: az orvosok és a kormány „mutyizását” látja a döntés mögött. A vizitdíj bevezetése miatt ugyanis az Algopyrin felírása 300 forinttal fogja növelni az orvos, az adózás után pedig az állam pénztárcáját. Revok Kiskőrösről például a következőt írta: „Nyilvánvalóan a vizitdíjból befolyó bevétel növelése a céljuk”.

A fórumozók másik része szerint nem az orvosok, hanem a patikusok és a kormány közötti megállapodás áll a háttérben. „A patikusok ezt kapták cserébe a liberalizációért” – írta egyik olvasónk. Az emberek szerint ugyanis a gyógyszerészek küzdötték ki a vénykötelessé tételt, mert így a két legnépszerűbb gyógyszer nem kerül ki a benzinkutakra, és „nem lesz vékonyabb az arany nyaklánc a gyógyszerészek nyakában”, mint ahogy azt Marika Pécsről említette.

A harmadik csoport úgy véli, hogy a gyógyszergyártók állnak a döntés mögött, bár abban már nem értenek egyet, hogy az Algopyrin gyártója vagy egy más gyártó lobbizta ki a döntést a minisztériumnál. Az egyik tábor szerint ugyanis a Sanofi-Aventis az Algopyrin kivonásával egy másik termékét akarja előtérbe helyezni. „Egyébként is pont az Algopyrint gyártó Chinoint felvásárló Sanofi-Aventis-lobbi állhat a háttérben, mivel túl erős a házon belüli konkurencia az agyondédelgetett Algoflex-család ellen” – írja Aphotekher Budapestről. A másik tábor viszont úgy gondolja, épp a többi gyártó akarja üzleti érdekeik miatt az Algopyrin-forgalmat csökkenteni.

A hatóanyag a megoldás kulcsa

A lapunk által megkérdezett orvosok és gyógyszerészek szerint valóban a káros hatóanyag állhat a döntés mögött, még ha hazánkban a mellékhatások előfordulása igen csekély is. 1989 óta ugyanis Magyarországon mindössze 13 alkalommal regisztráltak mellékhatást, de azok sem voltak olyan életveszélyesek, mint más országokban. A hatóanyag hatása ugyanis függ attól, hogy a beteg milyen éghajlaton él, és milyen génállománnyal rendelkezik. A gyógyszerészek tapasztalatai alapján a hidegebb éghajlatú országokban több és veszélyesebb mellékhatást vált ki az Algopyrin. Emellett pedig időről időre változik a hatóanyagok divata is, most épp a paracetamol éli fénykorát.

Az Egészségügyi Minisztériumnál egyébként többen a tárca kommunikációs bakijának róják fel, hogy az emberek nem hiszik el a „legegyszerűbb választ”. Mint egy minisztériumi forrásunk mondta, nem lett volna szabad egyszerre bejelenteni a patikákon kívül kapható gyógyszerek listáját az Algopyrin vénykötelesé tételével, főleg akkor, amikor mindjárt bevezetik a vizitdíjat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik