Belföld

Megszavazták a nyugdíjtörvényt

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, melynek módosításakor - a zárószavazás előtt - egy ellenzéki javaslatot is megszavazott a Ház.

A zárószavazás előtt az Országgyűlés elfogadott egy ellenzéki módosító javaslatot, ami az előrehozott nyugdíj megállapításánál a szolgálati időt venné figyelembe. Ennek az indítványnak a szavazásakor szavazategyenlőség alakult ki – 178 igen, ugyanennyi nem, tartózkodás nem volt -, végül az ülést vezető Világosi Gábor (SZDSZ) szavazata döntött az ellenzéki indítvány javára.

A törvényjavaslatot 192 igen, 160 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadták el a képviselők.

Két módszertani változás nyomán mintegy 7-8 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak azok, akik 2008 és 2013 között vonulnak nyugdíjba, mintha a jelenleg érvényes szabályok szerint számolnák ki járandóságukat, vagyis a kabinet közel a 13. havi nyugellátás összegének megfelelő pénzt vesz el a jövő nyugdíjasaitól.

A kormány ezen túl szigorítja az előrehozott nyugdíjazás szabályait: azt a mostani 32 helyett csak 37 év szolgálati idővel lehet kérni, ráadásul csak a biztosítotti jogviszony megszüntetésével, vagyis akkor, ha a nyugdíjba vonuló tényleg abbahagyja a munkát. Ha nem így tesz, vagy később az öregségi nyugdíjkorhatár előtt még visszatér a munkaerőpiacra, akkor azt csak a nyugdíj szüneteltetésével teheti meg. Ráadásul 2012-től a nők is csak 60 évesen élhetnek az előrehozott nyugdíj lehetőségével.

Az új törvény nagyobb terhet ró a dolgozó nyugdíjasokra is: januártól keresetük után nyugdíjjárulákot is kell fizetniük, de cserébe kapnak is valamit: egy továbbdolgozott év 0,4 százalékkal növeli az ellátásuk összegét.

A nyugdíjtörvény módosítását a kormány a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságával és a nyugellátások közötti jelentős különbségekkel indokolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik