Belföld

Tömegoszlatással ünnepelt Budapest

Eseménydúsan telt az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulója. A hivatalos ceremónia mellett az utcákon több mint százezer ember követelte a kormány lemondását. A rendőröknek több helyen kellett könnygázt és vízágyút bevetnie. Száznál több a sérült.


Szemtanúja volt az ünnepi megemléke- zésen történteknek? Felvételt is készített róla? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvé- teleit! fn@sanomabp.hu

Október 23-a hajnalban a rendőrök az előzetes megállapodás ellenére kiürítették a Kossuth teret arra hivatkozva, hogy a tüntetők nem engedték átvizsgálni a területet. A rendőrök egyébként több veszélyes eszközt is találtak. A tüntetők a Nádor utcánál lévő kordonnál gyülekeztek reggel kilenc körül, bekiabálásuk azonban alig hallatszott el az 56 külföldi delegált – köztük a norvég király és a luxemburgi nagyherceg – részvételével megtartott ünnepélyes zászlófelvonásra. (Tüntetőket oszlattak a 23-i ünnepségeken – nézze meg videónkat!) Ezt követően a hivatalos program szerint a Parlament felsőházában Szili Katalin házelnök, José Manuel Barroso, Az Európai Bizottság elnöke, illetve Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. Ezt követően elfogadták a Budapest ’56 Szabadság Nyilatkozat elnevezésű dokumentumot. Soha ennyi külföldi méltóság nem volt egyszerre Magyarországon, mint most.

Fütty és bekiabálás

A 301-es parcellánál tartott megemlékezésen is voltak bekiabálások, az igazi skandalum azonban a Felvonulási téren történt, ahol az 1956-os emlékmű felavatásának ceremóniáját a tüntetők füttykoncertje és motorberregés zavarta meg. Az eseményre egyébként Sólyom László biztonsági okokból nem ment el, Gyurcsány Ferenc azonban igen. A Kossuth téren tartott megemlékező műsorra már szinte senki sem figyelt, annak ellenére, hogy látványos hőlégballon és tűzijáték is volt. Az eseményt elnyomta a belvárosban akkor már javában zajló tömegoszlatás illetve a Fidesz megemlékezése.

A Fidesz külön emlékezett

A Fidesz nem ünnepelt közösen a kormánnyal illetve a közjogi méltóságokkal, a parlamenti beszédeken sem vett részt. Délután négy órakor azonban olyan impozáns szónokok részvételével, mint Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó vagy az Európai Néppárt elnöke, kezdődött a saját programja. Az utolsó szónok természetesen Orbán Viktor volt. A Fidesz elnöke elmondta, népszavazást kezdeményez az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld, illetve a demokratikus berendezkedés garanciái kérdéseiről.

A Corvin köztől az Erzsébet hídig

A tömeg a nap folyamán a Kossuth térről a Corvin közbe haladt, ahol elfoglalták egy emlékműsor színpadát. Innen az Astoria és a Deák tér irányába vonultak a tüntetők. (Harc a Nyugatitól az Astoriáig – nézze meg videónkat!) Innen a rendőrök az Astoria irányába szorították őket, ahol az éppen végetérő Fidesz-megemlékezés résztvevői csoportjába sodródtak. A rendőrök ezt kövezően itt folytatták az oszlatást, a Blaha és az Astoria között volt egy jelentősebb tömeg, akiket éjfél körülre vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékekkel szétoszlattak, a Kálvin tér felé sodort emberek nagy része átment a Ferenciek terére, ahol a legnagyobb csoport, több ezer ember verődött össze. A tüntetők barikádokat építettek az Erzsébet híd mindkét oldalán, majd órákig farkasszemet néztek a rendőrökkel, akik közben folyamatosan könnygázzal és gumilövedékekkel bombázták őket. Végül hajnali fél kettőkor – amikor már jelentősen megfogyatkozott, ezer alá apadt a demonstrálók száma – a rendőrök Buda irányából és az Astoria felől is megindultak egy-egy hókotróval. A lapátos járművek lerombolták a barikádot, a rendőrök pedig könnygáz és a kék festéket szóró vízágyú segítségével percek alatt feloszlatták a tüntető tömeget. Többen mellékutcákba szaladtak be, a rendőrök azonban nagy erőkkel eredtek utánuk. Fél háromra már csak a kosz, szemét, illetve a randalírozás nyomai emlékeztettek az eseményekre.


Száznál több sérült

Száznál több sérültet láttak el a mentősök az éjszakai zavargások során – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője keddre virradóan az MTI-vel. Győrfi Pál ismertetése szerint összességében megközelítheti a 130-at a sérültek száma. Megismételte, hogy többségében könnyű sérüléseket láttak el a mentősök. A szóvivő elmondta, hogy a sérültek közül mintegy hatvanan szorultak kórházi ellátásra.

A szóvivő továbbra is hat-hét súlyosabb esetről számolt be. De, mint mondta, ezt később a kórházi vizsgálatok fogják megerősíteni. Cáfolta azt a hírt, hogy a sérültek között valaki közvetlen életveszélyben lenne. A szóvivő azt is elmondta, hogy az éjszaka folyamán még folytatódik a sebesültek ellátása.

A sérültek többsége tüntető, de pár rendőr is van az áldozatok között. Sokan panaszkodtak a rendőrök brutalitására. Megsértült Révész Máriusz fideszes képvsielő is.

200 milliós kár keletkezett


A zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje közel 200 millió forintra tehető – közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság keddre virradóan az MTI-vel. A tájékoztatás szerint egy Combino villamos is megsérült hétfő éjszaka. A Fővárosi Polgári Védelem is készenlétben áll, mintegy ezer rendőrnek biztosítanak takarót, sátrat és ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik