Belföld

Szimpátiatüntetéssel avatott kórházat Gyurcsány

A biztosítás alapú, a külföldiek előtt is nyitott egészségügyé a jövő - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szerdán, amikor Salgótarjánban felavatta a megújult Nógrád megyei kórházat.

“Ma úgy látom, hogy egyetlenegy olyan terület van, ahol a közös társadalmi kincsünket képező egészségügyet és az üzletet képező egészségügyet össze lehet illeszteni; ez pedig a biztosítás alapú egészségügy” – mondta a miniszterelnök az összesen 7 milliárd forint értékű beruházás átadásakor.

A kormányfőt egy 10-15 emberből álló pfujoló, fehér szalaggal
Szimpátiatüntetéssel avatott kórházat Gyurcsány 1

Az ellentábor (fotó: mti)

ellátott nemzetiszínű, illetve fekete zászlókat lobogtató csoport fogadta, ám kiabálásukat elnyomta a politikust biztató transzparensekkel üdvözlő tömeg vastapsa és szimpátiatüntetése.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: csak az igazság egyik felét mondja el az is, aki azt állítja, hogy az egészségügy üzlet és az is, aki azt hangoztatja, hogy az egészségügy nem üzlet.


Szimpátiatüntetéssel avatott kórházat Gyurcsány 2

A szimpatizánsok (fotó: mti)

Példaként említette, hogy a vállalkozások versengtek a salgótarjáni kórház kivitelezéséért, miként a technológia szállítói is, vagyis az egészségügy ezen része nyilvánvalóan üzlet. Ugyanakkor az egészséges nemzet közös kincsünk – tette hozzá.

“Az a legnehezebb dilemma, hogyan lehet összeilleszteni egy olyan rendszert, amelyben ott van a közös társadalmi vagyon és ott van mellette a legegyszerűbb üzleti megfontolás is” – jellemezte az egészségügy átalakításának nehézségeit a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy európai épületekkel, tehetséges és szorgalmas egészségügyi dolgozókkal rendelkezünk.

“Hát akkor miért nem azt tesszük, hogy kinyitjuk ezt az egészségügyet és mi szolgáltatást nyújtunk fél Európának” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Szerinte le kell számolni azzal a gyakorlattal, hogy csak a határokon belül élőknek adjuk el az egészségügyi szolgáltatásokat.

Ha ezzel szakítunk, és Európa gazdagabbik fele azt mondja, hogy Magyarországra kell menni gyógykezelésre, akkor nem az lesz a kérdés, hogy be kell-e zárni kórházakat, hanem a fejlesztés lesz a feladat – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az évente 24 ezer fekvő beteget és 1.5 millió járó beteget állátó intézmény rekonstrukciója 1986-ban kezdődött meg, azóta négy szakaszban történt a felújítás, az utolsóban a költségvetés több mint 3 milliárd forint értékű címzett támogatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik