Belföld

Az Alkotmány nem ismeri az alkotmányozó nemzetgyűlést

Az alkotmányozó nemzetgyűlés intézményét a hatályos alkotmány nem ismeri, ilyen gyűlés a rendszerváltás óta fennálló alkotmányos berendezkedéssel összeegyeztethetetlen lenne – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával összefüggésben fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az alkotmány értelmében egyedül az Országgyűlés jogosult az alkotmány módosítására, az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával – ismertette Wéber Ferenc sajtófőnök a hivatal álláspontját.

„Miután az alkotmányozó nemzetgyűlés intézményét a hatályos alkotmány nem ismeri, egy ilyen gyűlés a rendszerváltás óta fennálló alkotmányos berendezkedéssel összeegyeztethetetlen lenne” – mondta. Az ideiglenes kormány intézménye szintén ismeretlen a magyar alkotmányos rendben – tette hozzá.


A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök a kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontját szeptember 18-i nyilatkozatában világossá tette, mivel akkor egyértelműen leszögezte: a köztársasági elnöknek az alkotmány a jelen esetben nem ad közjogi beavatkozási lehetőséget. A miniszterelnök és a kormány nem a köztársasági elnöknek felelős, hanem az Országgyűlésnek. Csak az Országgyűlési képviselők többsége vonhatja meg a bizalmat a miniszterelnöktől, és egyúttal a kormánytól – jegyezte meg.


Válasz a tüntetőknek


Wéber Ferenc elmondta: az elnöki hivatal a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől származó hétfői petícióra a választ azért a távirati irodán keresztül juttatja el az érintetteknek, mert a petíción nem szerepel cím. A Köztársasági Elnöki Hivatal egy munkatársa hétfőn vette át ugyanazt a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől származó petíciót, melyet a parlament civil irodája vezetőjének is átnyújtottak aznap a tüntetők. A petíciót Őrfi József adta át az elnöki hivatal egy munkatársának.


A többek között Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Hargitay András egykori világbajnok úszó, Melocco Miklós szobrászművész és Kelemen András fideszes parlamenti képviselő által aláírt petíció alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását és a tárgyalások azonnali megkezdését követeli.


Az „A nép nevében követeljük” kezdetű szövegben szerepel még, hogy a követelések elodázása vagy elutasítása a tüntetések eszkalációjához vezethet. Pozsgay Imre, az MSZMP egykori köztársaságielnök-jelöltje, Szűrös Mátyás volt ideiglenes államfő és Tőkés László erdélyi református püspök neve is a papírra van nyomtatva, de aláírásuk nem szerepel rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik