Belföld

Tarlós István 16 éve

A III. kerület polgármesterének ereje a függetlenségében rejlik, bár a 16 év alatt sok párt állt már a háta mögött. Jóllehet a szakértők szerint Óbuda az átlagosnál jobbnak mondható kerületek közé tartozik, Tarlós István mégis erősen konzervatív kijelentéseivel került a címlapokra.

Életrajza

1948. május 26.-án született Budapesten. Nős, három gyereke van. Előbb műszaki diplomát szerezett, majd gazdasági- és szervezői másoddiplomát. 15 évig az építőipari beruházási- és kivitelezési szakmában dolgozott. 1989 előtt soha nem volt párttag, majd 1989-1994 az SZDSZ tagja volt, azóta pedig független. 1999-től 2003-ig választott alelnöke volt a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak.

Óbuda-Békásmegyer vezetője a főváros legerősebb polgármesterei közé tartozik. Ez nemcsak habitusára igaz, hanem arra is, hogy immár 16 éve ül a polgármesteri székben. Csire János alpolgármester szerint Tarlós István ereje függetlenségében rejlik. „Az emberek úgy gondolják, hogy így nem korlátozza, és nem irányítja őt egy párt sem” – mondta a FigyelőNetnek Csire. A jelenleg függetlenként induló jelölt szerint az is Tarlós mellett szól, hogy egy igazi lokálpatrióta, aki Óbudán járt iskolába, és azóta is a kerületben lakik.

Az SZDSZ-től a Fideszig

Tarlóst – bár rendkívül büszke függetlenségére – a pártoknak azért sikerült néhányszor maguk mellé állítani. A III. kerületi polgármester 1989-ben kezdett politizálni az SZDSZ-ben, majd az MSZP-vel való koalíció kötés miatt 1994 nyarán kilépett a pártból. A rendszerváltás utáni első önkormányzati választáson a liberális párt és a Fidesz közös jelöltjeként indult. Tarlós egyébként nem most először szemez a főpolgármesteri székkel. 2001-ben ő volt az első hivatalos főpolgármester-jelölt, akkor az MDF budapesti választmánya jelölte őt erre a posztra. A következő évre a helyzet azonban teljesen megváltozott: a jobboldal Schmitt Pált támogatta főpolgármester-jelöltként, Tarlós pedig ismét függetlenként indult Óbuda polgármesteri székéért.

Kerület két szinten

Átlagosan, vagy talán egy kicsit jobban állnak a dolgok a III. kerületben – mondta Kocsis János Balázs városszociológus hozzátéve, hogy Budapest egyik legösszetettebb kerületéről van szó. A III. kerületben ugyanis megtalálható a „budai elitnegyed” és a „dzsumbuj” is. Csire János szerint ennek ellenére Óbuda képe az elmúlt 16 évben jelentősen megváltozott, mint fogalmazott „össze sem lehet hasonlítani régi önmagával”.

A városszociológus szerint Óbuda közlekedési fejlesztési lehetősége erősen behatárolt, hiszen az egyetlen nagy forgalmú többsávos főútja, a Szentendrei út a főváros kezelésében van. A kerület egyébként 2002 és 2005 között összesen 10 662 folyóméternyi utat épített, és 120 469 négyzetméternyit újított fel.

Kocsis szerint egyébként a legjobb, amit Tarlós tett a kerületben, hogy az önkormányzat teljesen önállóan, támogatás nélkül átépítette a Kolosy teret és környékét. Hasonlóan vélekedik a Fő tér rendbetételéről, de mint mondta, az az átépítés hagy maga után némi kívánnivalót. A szakember szerint ugyanis bár a Fő tér nagyon igényes lett, a környéke „botrányos” maradt. Kocsis szerint a polgármester és a kerületi közgyűlés jobb lépései közé tartozik még, hogy sikerült javítani a Békásmegyeri lakótelep megítélésén; 1990-ben ennek a lakótelepnek volt az egyik legrosszabb híre.

Tarlós és az M0-s

A választási kampányban főszerepet kapott az M0-s megépítése: vagyis annak eldöntése, ki is akadályozza a körgyűrű megépülését. Demszky szerint az óbudai polgármester és önkormányzat már az északi M0-s híd építését is hátráltatta, illetve a hat nyomvonaltervezetből egyiket sem támogatta. Tarlós pedig azzal védekezik, hogy az M0-s autóútnak egyetlen elfogadható tanulmánya sem készült el eddig.

Az igazság a két vélemény között helyezkedik el. Az északi M0-s hídhoz a III. kerületnek valóban semmi köze, hiszen a híd vége és annak lejárata Budakalászhoz tartozik. A III. kerület közigazgatási határán belül lenne az M0-s továbbvezetése, a 11-es és 10-es út összekötő szakasza. A nyomvonalak tervezetének több variációját megkapta a III. kerület, de az önkormányzat testületileg feltételekhez kötötte az M0-s megépítését. Időközben két lakossági fórumot is tartottak a kerületben, amelyből kiderült: az ott lakók egyik fele csak bizonyos feltételek mellett támogatná a körgyűrű megépítését, a másik fele pedig teljesen elítéli, hogy a kerületnek bármi köze legyen az M0-shoz. Csire János egyébként megjegyezte, az önkormányzatnak igen rövid idő állt rendelkezésére, hogy döntsön a nyomvonalról.

Tarlós büszkeségei

A FigyelőNet szerette volna megtudni, hogy Tarlós István hogyan gondolkodik munkásságának 16 évéről, de többszöri egyeztetés után végül nem válaszolt kérdéseinkre. Így arra hagyatkoztunk, amit saját honlapján írt. Óbuda polgármestere többek között arra büszke, hogy sok millióért graffitimentesítettek, ebrendeletet alkottak, bírságolási lehetőséggel szemetelésért szabálysértési eljárásokat indítottak, illetve a hajléktalanokat több helyszínről is úgy helyezték ki, hogy semmi negatív sajtóvisszhangja nem volt.

Egyedül egyébként a III. kerületben próbálták legalább rendelet szintjén eltűntetni a graffitiket. A 2001-ben meghozott Közterületről látható egyes felületek védelméről szóló rendeletben ugyanis meghatározták, hogy a kerületben csak az Óbudai-szigetre vezető K-hídnál, a Harsány lejtő egykori szovjet laktanyájának északi kerítésénél és a Hadriánus utcánál lehet legálisan graffitizni. Ha valaki pedig a tilosban firkálgat, akkor rá 30 ezer forintos büntetés szabható ki.

Tarlós társadalmi vitái

Az óbudai polgármester legtöbbször egyébként botrányaival hívta fel magára a figyelmet. Ezekből is legemlékezetesebbek a Sziget homoszexuális rendezvényeinek betiltására tett kísérletei. 2001-ben a rendezvény szervezőjének írt levelében a Sziget bezárásával is fenyegetett, mert szerinte a fiatalokra rossz hatással van a homoszexuális sátor. „Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne. (…) Ez a tény már a fiatalok egyértelmű veszélyeztetését jelentené, nem beszélve azon szülők sokaságáról, akikről alapos okkal feltételezhető, miszerint nem azért engedik gyermekeiket a Pepsi-Szigetre, hogy ilyen szellemű kiképzést kapjanak. Túl azon, hogy magam is megdöbbentőnek tartom a Pepsi-Szigeten a Szivárvány sátor puszta gondolatát is, de a fenti szempontokra különös tekintettel kérem” – írta Gerendai Károlynak. Tarlós a kijelentéseivel még az Európai Unió magyarországi nagykövetét is magára haragította, a Szigeten pedig azóta is működik a Magic Mirror sátor.

Mindezek mellett kerületéből eltávolította Andres Serrano fotográfus kiállításának plakátjait. A tárlat hirdetésein ugyanis egy meztelen idős nőről készített fotója volt. Tarlós pedig ezeket, mert „látható rajta az idős hölgynek az alsó nemi szerve” közszeméremsértésre hivatkozva levetette. Ugyanez történt a TV2 Buzera című műsorának plakátjaival is Óbudán.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik