Belföld

Szombat éjszaka – a Kossuth tértől a Deákig

Szombaton folytatódott a hét napja tartó demonstráció a Kossuth téren. Vasárnapra virradóan több fiatalt letartóztattak a Deák Ferenc térnél.

4.21


Helyszíni tudósítónk szerint a Deák térről hazament az a pár fiatal, aki egy ideig farkasszemet nézett a rendőrökkel. A város békés, sehol sem tapasztalható rendbontás. Sem a Szabadság téren, sem a Magyar Rádiónál nem volt rendzavarás. A rendőrök sisakjukat a kordonra akasztva beszélgetnek a város valamennyi pontján, ahol őrt állnak – jelentette tudósítónk.


2.34


A rendőrök nagy része átvonult az út Madách tér felőli oldalára. A maroknyi tüntető azt kérte az újságíróktól, hogy maradjanak, mert – mint mondják – amíg kamera van a közelben, a rendőrök nem verik szét a csoportot.


2.30


A rendőrök körülbelül 20 fős csoportja és a tüntetők 20 fős csoportja beszélget. A fiatalok néha a “szép volt fiúk” és a “magyar rendőr velünk van” rigmusokat skandálják. Nincs rendzavarás.


2.11


A rendőrök egy csoportja elvonult és visszaszállt a csapatszállító kisbuszba. A tüntetők megtapsolták őket. A rendőség azonban nem vonult el a térről, még két másik csapatszállító állomásozik a közelben tudósítónk szerint.


2.08


Körülbelül két tucat rendőr testvédelemben, símaszkban és könnygázzal felszerelve vett fel alakzatot a Városház parknál. A tüntetők – körülbelül harmincan – árpádsávos zászlóval és MIÉP-zászlóval próbáltak beszédbe elegyedni a rendőrökkel. Megérkezett a BKV üzemzavar-elhárító kocsija is, sok munkája azonban nem akadt, mert az éjszakai járatok zavartalanul haladnak.


2.01


Éjjel fél kettő környékén befejeződtek a szónoklatok a budapesti Kossuth téren. Éjfél után a tüntetők döntő többsége elhagyta a teret, egy óra tájban mintegy 1500 ember maradt ott. Többségük a színpad előtt állt, mások a gazdák sátrainál sorakoztak az ingyen osztott zsíros kenyérért és vízért. A téren felállított elsősegélysátor ügyeletesei elmondták, hogy csak délelőtt kértek tőlük segítséget.


2.00


Helyszíni tudósítónk szerint a Deák téren a szokásos szombat esti forgalom tapasztalható. A tér egyik oldalán több, árpádsávos lobogót tartó fiatal ácsorog, antiszemita rigmusokat kiabálva. Folyamatosan érkeznek a rendőri egységek, így – tudósítónk szerint – az egyenruhások erősen felül vannak reprezentálva.


1.55


Néhány kisebb csoport, köztük több kopasz fiatal, a Kossuth térről a Deák tér irányába indult, ahol nem sokkal korábban négy embert előállítottak a rendőrök.


1.50


Megérkeztek a Közterület-fenntartó Vállalat emberei a Kossuth térre, és megkezdték a takarítást. A hangosítást biztosító emberek szétszedték a mikrofonokat, az állványokról leszerelték a hangszórókat és kikapcsolták az óriás kivetítőt.


1.38


Megérkezett az erősítés, egy rabszállító rendőrautó is a Deák téren van. Két személyt tartóztattak le. A liberális sátor előtti parkban, az óriási betűkből kirakott mondat: “Budapest – a szabadság fővárosa” mögött további két-három fiatalt, köztük egy lányt szorítottak le a földre a rendőrök, akiket rabszállítóval elvittek a térről.


1.32


Megindult a közlekedés is a Kossuth téren, ahol a rendőri készültség jelentős maradt.


1.30


A Deák térnél két fiatalt elfogtak a rendőrök, sorfalba fejlődtek.


1.01


Két embert állítottak elő a rendőrök vasárnap, nem sokkal éjfél után Budapesten, a Károly körúton – tájékoztatott az MTI. A két ember az Erzsébet téren keresztül próbált elmenekülni a rendőrök elől, akik a Városház parkban felállított Liberális Sátor előtt érték utol őket. A Madách téren több olyan embert igazoltattak a rendőrök, akik az újságírókat és a rendőröket gyalázták, fenyegették. Néhány ember a Magyar Igazság és Élet Pártja választási sátrába menekült. Előzőleg követ hajítottak egy rendőrautóra. A helyszínen mintegy ötven rendőrt vontak össze.


0.41


A szombat esti Kossuth téri tüntetésen nem volt szükség rendőri intézkedésre – közölte Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Éjfél után mintegy öt-hatezer ember maradt a forgalom elől továbbra is teljesen lezárt téren. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem kellett senkit őrizetbe venni szombat éjjel a fővárosban.


0.24


Lapunk tudósítója szerint egyre erőteljesebben szállingóznak haza az emberek. Közben kihirdették, hogy új honlapot indítottak a kossuth.com címen. Itt minden információ megtalálható a tüntetés eseményeiről, és mindenkitől azt kérik, küldjenek be videókat és fényképeket. Hangsúlyozták azonban, hogy a beküldők vállalják nevükkel a felvételeket.


0.22


Egy szónok angolul, németül és franciául olvasott fel egy szöveget, amelyben arra kéri a nemzetközi sajtó képviselőit, hogy a tényekről számoljanak be, azaz arról, hogy morális forradalom van Magyarországon. Hozzátete: nem szélsőjobboldali szerveződésről van szó, hanem az utcáról viszik el fiataljainkat a rendőrök.


0.01


Egyre fogy a tömeg a Kossuth téren, éjfélre háromezerre apadt a délután még több tízezres tömeg.


23.39


Lapunk tudósítójának kérdésére a Kossuth térről tudósító külföldi újságírók azt mondták, vasárnap hazamennek, mert lecsillapodtak a kedélyek és megrendelőik hazahívták őket.


23.38


Az osztrák ügyvédnő beszéde közben a parlament épületén kívül rendőri sorfalat golyóálló mellényben, védőpajzsban és rohamsisakkal felszerelt rendőrök váltották fel. A rendőrök sisakjukat nem vették fel, azt az oldalukra csatolva viselik. Időközben egyre többen elindultak a térről, hogy elérjék az utolsó tömegközlekedési járatokat


23.34


Forradalomról beszélt szombat este a budapesti Kossuth téren Eva Maria Barki osztrák ügyvéd, aki eddig elsősorban a határon túli magyar kisebbségek kérdésében hallatta hangját. “Magyarországon nem tüntetés, hanem forradalom van, egy olyan miniszterelnök távozását követelik, aki betegesen ragaszkodik hatalmához” – mondta. Kijelentette: addig kell az ellenállást gyakorolni, amíg a kormányfő ki nem mondja “a tőle egyetlen elfogadható szót: lemondok”. Véleménye szerint bizalmatlansági indítványt kell beadni a miniszterelnök ellen, mert 15 millió magyar érdeke, hogy demokráciában éljen. Feltette a kérdést: hol vannak a fideszesek, a polgári körök és a gazdák, miért nincsenek a Kossuth téren? Amikor a szónok megjegyezte, hogy a világ számos országában tüntettek a magyar nagykövetség előtt a miniszterelnök távozását követelve, a tömeg “Vesszen Trianon!” kiáltásokkal válaszolt.


23.31


A hír TV információi szerint a rendőrök elfogták Budaházy Györgyöt. A hírre a tömeg a “Hozzuk ki!” rigmust kezdte skandálni. Az ORFK szóvivője azonban cáfolta a hírt. Garamvölgy László a távirati irodát arról tájékoztatta, a rendőrség ellenőrzi, valóban Budaházy György szónokolt-e. Hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) továbbra is nagy erőkkel keresi Budaházyt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya csoportosan elkövetett garázdaság bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt országos körözést bocsátott ki Budaházy György ellen, aki 2006. szeptember 18-án, illetve 19-én a főváros területén több helyszínen, demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtott végre.


23.27


A tüntetők továbbra is békésen demonstrálnak.


23.00


A tömegben osztják azt a nyilatkozatot, amelyet tíz neves közéleti személyiségek szeretnének átnyújtani Szili Katalin házelnöknek a nép nevében. “A nép nevében követeljük egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását, a tárgyalások azonnali megkezdését” – áll a petícióban. Papp Lajos szívsebész mellett a dokumentumot Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László írta alá. Ők egyébként a – hivatalosan még nem létező – Új Magyarországért Egyesület tagjai.


22.49


Egy szónok azt követelte, hogy a tömeg védje meg azokat, akiket a Magyar Televízió székházának feldúlása, illetve más erőszakos események miatt keres a rendőrség. A szónok szerint ezek az emberek “56 szellemiségének hősei”.


22.40


Egy eltakart arcú szónok az országos körözés alatt álló Budaházy Györgyként szólt a tömeghez. A színpadon beszélő férfi elmondta, ő volt az, aki keddre virradóan megrongálta a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet, s ezért országos körözést adott ki ellene a rendőrség. Arról beszélt, hogy a rendőrség azóta már négyszer járt a lakásán. Azt feldúlták, feleségét, gyerekeit az őt kereső rendőrök zaklatták. Beszédét azzal zárta, hogy a rendőrök ne őt, hanem Gyurcsány Ferencet tartóztassák le. Ezután nagy üdvrivalgás és taps között vegyült el a tömegben. A távirati iroda helyszínen lévő tudósítói azt tapasztalták, hogy Budaházy beszéde után a teret környező utcákban erősebb lett a rendőri jelenlét, s a rendőrök elkezdték igazoltatni az arra járókat, főként fiatalokat.


22.35


Helyszíni tudósítónk szerint lassan, de fogy a tömeg a Kossuth téren. Munkatársunknak több szórólapot is adtak a tömegben osztogatók, például a Pillantó Kutya gyerekcsoportról és a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért szervezettől.


22.05


Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg létszáma lényegében változatlan, csak páran mentek haza.


22.01


A Magyarok Világszövetségének elnöke kifejtette: a köztársasági elnök egy hazugság miatt nevezte ki Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek, így Patrubány Miklós szerint a döntés semmis. A politikus békés tüntetésre szólított fel.


21.41


A Kossuth teret lezárták a forgalom elől. A tiltakozók teljesen megtöltötték a teret, a bevezető utcákon kisebb csoportok vonulnak fel és alá zászlókkal. Sok, ferencvárosi mezt viselő fiatal érkezett a Ferencváros mérkőzése után az Üllői útról. Egy kisebb csoport terepszínű egyenruhában érkezett. A tömegben feltűnt Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatója, valamint Rákay Philip, a Fidesz-nagygyűlések egyik ismert műsorvezetője is. A külföldi televíziós társaságok folyamatosan élőben jelentkeznek be.

A téren nagyon sok mozgó árus van, pattogatott kukoricától kezdve, könyveken, pólókon át, üdítő italokig terjed kínálatuk. Sört is árulnak, a tömegben meglehetősen sok ittas embert lehet látni. A távirati iroda tudósítója látta, hogy a tömegben egy idős asszony rosszul lett. A nőt két rendőr kísérte ki a tömegből.


21.19


Helyszíni tudósítónk szerint többen hazaindultak, de körülbelül ugyanannyi új demonstráló is érkezett a Parlamenthez. Győrből és Délvidékről is többen Budapestre utaztak. Alkalmanként felhangzik a “Vesszen Trianon!” rigmus.


21.15


New Yorkban és Los Angelesben is tüntetnek Gyurcsány lemondása mellett. A pár főből álló csoport a követség elé vonult a hír TV információi szerint.


21.06


Golyóálló mellényt viselő, csuklyás rendőrök kíséretében körülbelül 60-70 Fradi-szurkoló érkezett a Parlament elé. Az MTI 100-200-ra becsüli számukat.


21.05


Vasárnap reggelre istentiszteletet rendeznek a Kossuth téren a demonstrálóknak a hír TV információi szerint.


21.00


A hír TV információi szerint már 20 ezren vannak vannak a Kossuth téren.


20.49


Egyre többen viselik a Schmitt Pál által használt fehér kitűzőt, amely a béke és a hazugság ellenesség jele lett beszéde óta.


20.47


Helyszíni tudósítónk szerint egyre többen érkeznek a Kossuth térre a Fradi meccsről, zöld-fehér pólókban és sálakban. A drukkerek békésen csatlakoznak a tüntetőkhöz. “Már megint nem lesz semmi a Kossuth téren” – mondta egyikük.


20.10


Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője hangsúlyozta: valamennyi letartóztatottnak teljes amnesztiát követeltek. Hozzátette: a tüntetőknek a végsőkig ki kell tartaniuk, különben a résztvevők terrorra számíthatnak. Mint mondta, az aki most nincs velük, az nem is magyar ember. Egyszersmind passzív ellenállásra szólított fel: mivel a nagy cégek mind külföldi tulajdonban vannak, azt tanácsolta, senki se fizesse be gáz- és villanyszámláját, BKV helyett pedig járjon kerékpárral.


20.01


Hegedűs Lóránt kapott szót. A lelkész köszöntötte a tömegben álló Csurka István írót. Beszédében ezt követően népképviseleti demokráciát követelt. Hangsúlyozta: a Magyar Televízió előtt a magyar nemzet színe-java tüntetett. Ezt a kijelentését nagy taps követte. Hozzátette: petíciójukat szombaton végül átvette az MTV.


19.59


Véget ért a Fradi-meccs. A rendőrök nagy erőkkel biztosítják a helyszínt. Egyelőre nem történt semmilyen rendbontás, a szurkolók békésen hagyják el a stadiont.


19.45


Pozsgay Imre szerint a magyar nép többsége, azaz azok vannak jelen a Kossuth téren, akik szabadulni akarnak a hazugságtól. “Nincs többé két Magyarország, tudjuk, ki hazudott és mit. Mától nem lehet megalázni egy népet és a szemébe vágni, hogy alkalmatlan arra, hogy önmagát kormányozza” – mondta az MSZP egykori köztársaságielnök-jelöltje szombaton. Hozzátette: “önbecsülésünket akarták elvenni, állítsuk helyre”. A tömeg “Kormányváltást akarunk!” kiáltással válaszolt. Pozsgay Imre azt mondta, tűnjön el az a kormány, amelyik nyíltan arcul csapta az országot. Úgy vélte: megvan az adottságunk arra, hogy emelkedő nemzet legyünk. Magyarnak lenni nem istencsapása, hanem óriási lehetőség! – zárta beszédét.


19.35


Orbán Viktor egy rádióműsorben kifejtette: nem megy el a Kossuth térre, mert nem szeretné, hogy politikai szinezete legyen a tüntetésnek, vagy megvádolják: ők szervezik azt.

19.20


Lapunk tudósítója szerint egyre többen vannak a Kossuth téren, már az Alkotmány utcában áll a tömeg.


19.11


Hatalmas kivetítőt építettek a Parlament elé.


19.05


Makovecz Imre a Parlament előtt arról beszélt, hogy szerinte a Kossuth téri demonstrációval újra megjelent az 1956-os szellemiség Magyarországon. Az építész szerint meg kell akadályozni, hogy a politika hátat fordítson a kormányellenes tüntetésnek. A parlamentnek tudomásul kell vennie, hogy a demonstrálóknak már van választott képviselete – tette hozzá Makovecz Imre.


18.50


Melocco Miklós szobrászművész elmebetegnek nevezte Gyurcsány Ferencet, majd a tömeg is ezt skandálta.


18.15


Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök kifejezte együttérzését a tömegnek. A rendszerváltásra utalva azt mondta: „Nem az történt meg, amit akartunk, a szociális piacgazdaság helyett a vadkapitalizmus vette kezdetét.” Szűrös szerint neoliberális hatalom van, amelyet a piac és a pénz ural, a nép akarata helyett. Mint mondta, olyan miniszterelnök és kormány van Magyarországon, amely nem méltó egy civilizált európai ország élére. Azt javasolta, hogy a tüntetők foglalják rendszerbe követeléseiket, és legyen egy egységes képviseletük. Az októberi választással kapcsolatban elmondta, hogy ez egy fontos alkalom arra, hogy a politikai erőviszonyok megváltozzanak. Megkérte a jelenlévőket, ne válasszák újra Demszky Gábort főpolgármesternek, mert ”az antiszociális és nemzetietlenség melegágya a neoliberalizmus, amely még a szocialisták nyakára is ráült”. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok – fejezte be a volt MSZP-s képviselő.

A sajtó képviselői, és sok demonstráló a Parlament kávézóban figyeli a hír TV közvetítését.


Hatkor az Üllői úton elkezdődött a Ferencváros-Tuzsér meccs. A találkozó előtt és az első pillanatokban tudósítónk szerint elhangoztak ugyan a Kossuth térről ismert rigmusok, de aztán inkább a normál szurkolás volt a jellemző. A meccs előtt a Fradi csapatkapitánya, Lipcsei Péter kérte a jelenlévő 8-9 ezer embert a sportszerű szurkolásra. Az intelmet a néhány száz fős, úgynevezett „kemény mag” is megfogadta.

18.00

“Kegyelem nektek és békesség!” – kezdte meg felszólalását Tőkés László, aki, mint mondta, az erdélyi magyarság képviseletében jött ide. Kiemelte, hogy a nemzeti méltóság tudatával kell lemondásra felszólítani azt, aki „kurvának nevezte édes hazámat.” Tőkés szerint Gyurcsány Ferencnek nincs erkölcsi alapja elítélni az utcai demonstrálókat, rongálókat. Ki az igazi vétkes – tette fel a kérdést – az, aki autókat gyújt fel, vagy az, aki egy nemzetet tett tönkre? Végül egy anekdotával zárt a püspök, amely szerint egy benzinkútnál úgy dorgálta édesapja a kisfiát, hogy „ne hazudj, nem vagy miniszterelnök”.

Tudósítónk szerint az egyik tüntető egy kondér meleg ételt küldött a rendőröknek.

17.40


Felszólalt Budaházy György, az MTV-ostrom miatt körözött férfi húga. Elmondta: bátyja „becsületes hazafi, soha nem vett el pénzt senkitől, nem futballhuligán.” Arra kérte a jelenlévőket, hogy védjék meg a „szabadságharcosokat”.

Tudósítónk szerint a helyszínen van Pozsgay Imre.

17.00

Egyre többen érkeznek és csatlakoznak a Gyurcsány Ferenc lemondását követelő demonstrálókhoz, a tömeg háromnegyed ötre teljesen megtöltötte a Kossuth tér előtti parkolót, az MTI szerint mintegy húszezren lehetnek. Sokan állnak a 2-es villamos sínein, amely már nem közlekedik. A földművelésügyi tárca előtt akadozva ugyan, de még tudnak közlekedni a személyautók. Folyamatosan érkeznek a demonstrálók a metró felől és a Kossuth teret környező utcákból.

16.50


Elterjedt, hogy a Fradi B-közép már elindult a Kossuth tér felé. Mint a szónok mondja, ezt az információt kapták, de elképzelhető hogy kacsa. Az Üllői úton tartózkodó tudósítónk szerint sem valószínű. A szurkolók ugyanis a Fradi pálya előtt vannak, ott iszogatnak. Mint mondja a meccsenként szokásos 10-20 rohamrendőr helyett most jóval több van a pálya körül, úgy 300-ra becsüli számukat. Vannak lovasrendőrök és kutyák is a környéken. A FigyelőNet tudósítója úgy látja, hogy a Demszky-bejelentésnek megfelelően megtisztították a környéket a mozdítható tárgyaktól.


A Kossuth téren közben iszonyú füttyszó kezdődik, amikor az egyik felszólaló Dávid Ibolyáról beszél. Tudósítónk már 16-17000-re becsüli a tömeget.


16.35

Bencsik András kap szót. „Éljen a hír TV, mert átütötte a hazugság falát!” – kezdi. Kifejti, hogy Gyurcsány Ferenc történelmi bűnt követett el, amit nem lehet megúszni. Kuncze Gábornak pedig azt üzente, hogy a bűnpártolást is bünteti a törvény. Végül a „rendőr honfitársakhoz” szólt, akik szerinte rosszul vizsgáztak emberségből. „Elkergetjük a bűnözőket” – zárja felszólalását a Demokrata főszerkesztője.

16.10


Molnár Tamás felhívja a figyelmet: “Itt nemzeti ügy folyik. Se a sör, se a bor ne folyjék! Aki italozni akar, az ne itt tegye!”

16.00

“Schmitt Pál vagyok, Hidegkútról jöttem. Azért vagyok itt, hogy kifejezzem elismerésem a demonstrálóknak, akik kiállnak a demokrácia és a béke mellett.” – kezdte felszólalását a Fidesz alelnöke. Hangsúlyozta: az október 1-jei választásnak nagyon nagy a tétje, mert “hitet kell tenni az igazság, őszinteség és nyugalom mellett.”

A nem véletlenül fehér ingben lévő Scmitt többször elmondta, hogy tegnap elindította a Fehér Szín Mozgalmat, amelynek jelszava az „Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot!”

A FigyelőNetnek ugyanakkor nem kommentálta azt a korábbi Kossuth téri bejelentést, hogy vége az Orbán-korszaknak. Mint mondta, nem is hallott róla. Tudósítónknak elmondta: nem fideszes politikusként jött, hanem magánemberként szerette volna kifejezni a szolidaritását a tüntetőkkel.

15.52


Hátul balhé van – mondta az egyik szónok. Korábban egy másik szónok bejelentette, hogy a téren van Schmitt Pál, a MOB elnöke. A téren már több mint ötezren vannak.


15.20


Egy tízéves kisgyerek a hiszekegyet üvölti a mikrofonba. Óriási sikere van. A metró felől egyre többen jönnek. A parlament előtt rengeteg rendőr, tudósítónk szerint több mint bármelyik eddigi nap.


15.00


Már nagyjából 1000-1500-an vannak a Kossuth téren. Leginkább a déli oldalon gyülekeznek a demonstrálók és az érdeklődők. Több vidéki csoport is megjelent. Egyre több a magyar és az árpádsávos lobogó. “Tatár-török-szovjet-Gyurcsány”, “Él a nemzet!”, “Elnök úr, a sólyom bátor és büszke!”, “Gyere közénk Feri, nem kell félni, nem fog fájni” – áll a táblákon. A tömegben a Kárpát-medencei Zártkörú Radikális Társaság szórólapjait osztogatják.
Az árusok reagáltak Scmitt Pál tegnapi felszólítására: megjelent a fehérszalag is, 100 forintért. A zászlóárusok tudósítónknak panaszkodnak, hogy nem megy már jól a bolt, mert sokan eleve zászlókkal jönnek. Az árpádsávos zászló egyébként 4500, a magyar zászló 4000 forint.


14.00


Demszky Gábor bejelenti: elrendelte, hogy a belvárosban és a Fradi-pálya környékén távolítsák el a mozdítható tárgyakat A főpolgármester a rendőrséget arra kérte, hogy próbálják megakadályozni a futballhuligánok belvárosba jutását. Nem ajánlja, hogy 8-9 óra között a kék metrón utazzunk. Ismét felszólította Orbánt, hogy hívja vissza híveit az utcáról.


13.15.

A Kossuth téri tüntetők a parlamenti ellenzék színvallását követelik. Orbán Viktornak szerintük oda kell mennie, és akkor esetleg megbocsátanak neki. Molnár Tamás a Kossuth téren alakult Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője szerint az ellenzék nem azonosul kellően a tüntetőkkel. Mint mondta, „nem lehet arculatot és színt váltani. Nem lehet a nemzeti színt narancssárgára, majd azt fehérre cserélni.” Molnár kijelentette: ahogy 1956-ban Nagy Imrének, Orbán Viktornak „mindent lemondva itt kell lennie és ha idejön és felvállalja a tüntetőket, akkor a nép majd eldönti, hogy megbocsát-e neki.”

Toroczkay László kijelentette, hogy szükséges volt a hétfői MTV-ostrom, hiszen anélkül a világ nem figyelt volna fel a magyarországi állapotokra. Szerinte az ostromban résztvevő emberek nem huligánok, hanem forradalmárok, ezért amnesztiát követel számukra.

12.00

Egyelőre nem gyűlik az a nagy tömeg, amelyre többen számítottak a Fidesz-nagygyűlés elmaradása miatt – jelentette a FigyelőNet helyszínen tartózkodó tudósítója. Mint mondja, az emberek nyugodtan, békésen hallgatják a szónokokat.

Dél körül a szervezők bejelentették, hogy bárki szót kaphat, mindössze annyi a megkötés, hogy tartózkodni kell az antiszemita és a gyűlölködő kirohanásoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik