Belföld

Halálos áldozatokat szedett a vihar

Három halottja és mintegy száz sebesültje van az előzetes adatok szerint a vasárnap esti budapesti viharnak. Több ember eltűnt, amikor hajók ütköztek össze a Dunán. A szervezők nem érdeklődtek a rendezvény előtt a meteorológiai szolgálatnál.

Szemtanúja volt a tűzijáték közben kitört viharnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

Bár az MTV reggel arról számolt be, hogy belehalt a budapesti vihar idején szerzett sérüléseibe egy sebesült a Péterfy Sándor utcai kórházban és ezzel négyre emelkedett a vasárnap esti vihar áldozatainak száma, de ezt a hírt a kórház főigazgatója cáfolta. Hétfőn hajnalban három halálos áldozatról – köztük egy 12 éves kislányról – számolt be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek. A szóvivő elmondta, hogy a mentőautók száznál több sérültet szállítottak kórházba. Közülük több mint harminc állapota súlyos.

Két ember a budai alsó rakparton vesztette életét. Itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira. A pesti oldalon egy idős nő halt meg. Egyelőre nem tudni, hogy sérülés, vagy rosszullét miatt.

A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert villámcsapás ért.

A mentőszolgálat összesen 40 autóval szállította öt budapesti kórházba a sérülteket. Mintegy százötven mentős dolgozott a vihar után. A fővárosi mentők segítségére vidékről is érkeztek szakemberek. A tűzijáték kezdetén 12 mentőautó volt a budapesti helyszíneken.

Győrfi Pál elmondta, hogy a tűzijáték kezdete előtt tíz perccel a rendőrség értesítette a mentőszolgálatot, hogy heves vihar közeledik a főváros felé.

Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli ülése után úgy nyilatkozott, hogy mintegy 250 ember került kórházba. Sok sebesültet rendőrautókkal, személygépkocsikkal vittek ellátásra.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Dunán vasárnap este elsüllyedt kishajó öt utasa közül három embert sikerült kimenteni. Így jelenleg két embert tekintenek eltűntnek, őket tovább keresik. A katasztrófavédelmi főigazgatóság ügyeletese szerint a Zsófia hercegnő hajó és több kisebb vízi jármű ütközött, s ennek következtében sokan a vízbe estek. Négy személyt kimentettek, többen azonban fél egyig még nem kerültek elő.


Danks Emese kormányszóvivő nem tudott érdemben felvilágosítást adni arról, hogy volt-e valamilyen terve a kormánynak az ilyen katasztrófa esetére.


Jórészt koponyasérülteket látnak el a kórházak


Balszerencsés szervezők

Idén is az a Nexus Reklámügynökség kapta meg a kormánytól az augusztus 20-i tűzijáték rendezésének jogát, amely a kigyulladt uszályról híresült el 2003-ban. A cég a Miniszterelnöki Hivatal oldalán szereplő adatok szerint 208,3 millió forintot kapott az ünnepség és a tűzijáték megszervezésére.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe 55 főt szállítottak be, főleg fej és koponyasérülésekkel. Kárpáti Vilmos főorvos az MTI-nek elmondta: mentők, magánszemélyek, de rendőrségi autó is szállított be ellátandókat. Életveszélyes állapotú náluk nincs. Három orvos dolgozik a balesetet szenvedettek ellátásán.

A Péterfy Sándor utcai kórházba közel száz sebesültet szállítottak be, főként súlyos sérülésekkel. Az ügyeletet teljesítő adminisztrátor elmondása szerint leginkább fejsérülések vannak, cserepek, téglák, faágak zuhantak az emberekre. Volt olyan is, akit villámcsapás ért.

Az Uzsoki utcai Kórház ügyeletes traumatológiájára eddig csaknem tíz sebesültet szállítottak. Ők főként könnyebben sérültek, de egy súlyos combcsonttöréses beteget is el kellett látniuk. Az újpesti Árpád Kórházba tíz-húsz közötti sérültet vittekk, akiket folyamatosan látnak el. Az MTI értesülései szerint a Máltai Szeretetszolgálat mentőállomására mintegy negyven ember érkezett, közülük hárman szorultak orvosi ellátásra. A beszállítottak között több két-három éves, szüleitől elsodródott gyermek volt.


Pánik a Vörösmarty téren


Medgyessy lefújta 2002-ben

Igaz, nem vihar miatt, de Medgyessy Péter négy éve egy héttel elhalasztotta az augusztus 20-i tüzijátékot az országot sújtó nyári árvíz miatt. Az ünneplés így azoknak (is) szólt, akik segédkeztek az árvízi védekezésben.

A FigyelőNet Vigadó térnél tartózkodó tudósítója szerint a helyszínen tartózkodó tömeg negyed tíz körül a vihar kitörésekor pánikszerűen menekült a Duna-part irányából. A viharos szél jeges esővel verte szét a több ezres tömeget, amely a Vörösmarty tér felé menekült, a kisgyerekeket több helyen az árusok asztalai alá menekítették.

Egy árus sírva fakadt, ahogy látta, hogy a tömeg és természeti csapás szétveri az áruját. Több helyen sérüléseket okoztak a leszakadó faágak. A Vörösmarty téren ezután a tömeg a Kisföldalatti felé rohant, ahol a feltorlódott tömegben az emberek összenyomva préselték be egymást és magukat a járművekbe.


Kaotikus jelenetekről számolt be az MTI tudósítója a budai oldalról, a Batthyány-térről, ahol legkevesebb két ember sérült meg, amikor a nézőkre dőlt a délutáni légi parádéról tudósító újságírók számára felállított emelvény.

Az FN Erzsébet hídnál tartózkodó munkatársa hasonló pánikhangulatról számolt be. A negyed tíz körül érkező jégesőt az emberek először mozdulatlanul próbálták átvészelni, majd amikor a vihar érezhetően nem gyengült, sőt egyre erősebbé vált, az emberek futva igyekeztek menedéket találni. A látótávolság néhány percig 3-5 méterre csökkent, az erős szél pedig nem csak a fákat csavarta ki, de a Belvárosi plébániatemplom homlokzatát és egy Apáczai Csere János utcai állványzatot is megtépázott.


Lapunk munkatársának közlése szerint a Gellért téren térdmagasságig állt a víz, mindenhol üvegszilánkok, törmelékdarabok borítják még mindig az utakat, járdákat. A Duna mindkét partján 50-100 méterenként kék villogókat lehetett látni.


Egy olvasónk kerékpárral próbált a Margit hídról Észak-Buda felé haladni, beszámolója szerint azonban a jeges eső miatt meg kellett állnia. “Néhány perc után tudtam folytatni az utamat, amely során menekülő emberekkel, síró gyerekekkel, kétségbeesett, gyereküknek valamifajta védelmet nyújtani próbáló, de tehetetlen szülőkkel, letört, faágakkal, 10-20 centi mély összefüggő pocsolyákkal találkoztam a budai alsó rakparton” – írja le a vasárnap este tapasztaltakat olvasónk.


Bombákat sodorhatott a szél a kertekbe


Közben még esetleg fel nem robbant pirotechnikai eszközöket keresnek a tűzszerészek. Emiatt a rendőrség lezárta egyebek között a Lánchidat, a budai Alagutat, a Gellért-teret és a Hegyalja út egy részét. Attól tartanak ugyanis, hogy a tűzijáték megkezdése után kitört vihar több működésbe nem lépett rakétát, bombát sodorhatott a házak közé. A Lánchídról az esőben elázott pirotechnikai eszközök nem indultak el.

Demszky Gábor főpolgármester összehívta a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli ülését – közölte Czuk Dóra, a fővárosi önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel. A rendkívüli ülésen a vasárnap esti budapesti vihar utáni kárfelmérés és kárelhárítás lesz a téma.

A szervezők nem érdeklődtek a meteorológusoktól


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre figyelmeztetett arra, hogy vihar várható vasárnap este Budapesten – közölte Molnár László, az OMSZ meteorológusa az MTI-vel. A szolgálat prognózisában előzetesen figyelmeztetett arra, hogy kilenc óra körül várhatóan Budapestet eléri a zivatarzóna. Molnár László egy órával korábban maga is nyilatkozott erről a Petőfi Rádióban, a riasztások körülbelül másfél órával a zivatarzóna megérkezése előtt megjelentek a szolgálat internetes honlapján. Napközben rengeteg állampolgár is érdeklődött a várható időjárás felől, s még a tűzijáték előtt közvetlenül is kaptak érdeklődő telefonokat. Molnár László elmondta azt is, hogy a BRFK előzetesen érdeklődött a meteorológiai szolgálatnál, a budapesti tűzijáték szervezői azonban nem.

A meteorológiai intézet tájékoztatása szerint a tűzijáték megkezdése után nem sokkal óránként 80-100 kilométer sebességű széllökésekkel tört a fővárosra a vihar.


Folyamatosan dolgoztak a tűzoltók


Még mintegy 250 helyen kell beavatkozniuk a fővárosi tűzoltóknak Budapesten a vihar miatt – közölte a tűzoltóság hétfőn hajnalban az MTI-vel.

Mint a tűzoltóság diszpécsere elmondta, hajnali öt óra tájban is folyamatosan érkeztek a lakossági bejentések a vihar okozta károkról. A tűzoltók nagy erőkkel végzik a kármentesítési munkálatokat – tette hozzá. A katasztrófavédelem szóvivőinek korábbi nyilatkozatai szerint a tűzoltókat főként kidőlt fákhoz, összetört autókhoz és megsérült háztetőkhöz riasztották. A rendőrség és a mentőszolgálat ügyeletén a távirati iroda érdeklődésére közölték, hogy a viharral összefüggésben hajnalban már nem kaptak bejelentést.

Jelentős károk


Rendkívül jelentős károkat okozott a vihar Budapesten – közölte hétfő hajnalban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-vel, egyben fővárosi lakosok jelentkezését kérte a kármentesítési munkálatokra.

A társaság – a távirati irodához eljuttatott közleménye szerint – már több száz köbméter letört gallyat és a tűzoltóság által feldarabolt fát szállított el, és ezt a munkát folyamatosan végzi majd a nappali műszakban is.

A budai és a pesti alsó rakpartok lezárt részein az árusítópavilonok bontása, a kármentesítés még nem fejeződött be, ezért a forgalom csak később, várhatóan hétfő délelőtt indulhat meg. A mellékútvonalak takarítását a fő- és tömegközlekedési útvonalak megtisztítása után tudják megkezdeni.

A közterület-fenntartó vasárnap este tizenegy óra és éjfél között kezdte meg a kármentesítési munkálatokat 52 gépjárművel és 400 kézi úttisztítóval, miután a rendőrség az érintett területeket átvizsgálás után átadta a társaság részére – derült ki a közleményből.

A vasárnap esti orkánerejű szél és az özönvízszerű esőzés elsősorban a budai és a pesti városrészek belső kerületeit érintette, a Budai Várat, Krisztinavárost, illetve a Belvárost.

A közterület-fenntartó a közleményben kérte Budapest lakosságát, hogy minél többen jelentkezzenek munkavégzésre a nappali műszakra a kerületi szolgáltatási csoportoknál.

Pontos információkat még nem lehet tudni, miben keletkezett kár a vihar nyomán, de a köztársasági elnök hivatalának helyt adó Sándor-palotát és a mellette lévő épületeket jelentősen megrongálta a vihar. Az inforádió híradása szerint a helyszínen tűzoltók takarítják a romokat, hogy a Sándor-palota megközelíthető legyen. Az épület teteje kisebb mértékben megrongálódott. A Várszínházban és a volt honvéd parancsnokság – amúgy is romos épületében – komolyabb károk keletkeztek.


A népligeti buszpályaudvar épületéből tetőrészeket szakított le a vihar.


Megbénult a közlekedés


Bár autóval már valamennyi főúton és a fővárosban is jól lehet közlekedni, a vonatok késnek, és a BKV-közlekedés sem állt helyre. Egy-másfél órát késnek a vonatok Budapest fő pályaudvarain, mivel sínre dőlt fák, zárlatos felső vezetékek nehezítik a vonatközlekedést – tájékoztatta az MTI-t Kavalecz Imre.

Két villamos és két troli nem közlekedik Budapesten a vihar okozta meghibásodások miatt – közölte hétfő reggel a BKV az MTI-vel.

A 3-as és a 62-es villamos nem közlekedik az Örs vezér tér és a Gubacsi út között, és nem jár a 83-as troli. A 74-es troli a külső szakaszon nem közlekedik – tudatta Saliga József BKV-fődiszpécser.

A délelőtti órákra igyekeznek megtisztítani a jelenleg nem járható budai és a pesti alsó rakpartot a közterület-fenntartók; a fő- és tömegközlekedési útvonalakon nincs fennakadás – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője az MTI-vel hétfőn reggel.

Jelenleg 52 gép és 400 útgondozó munkás dolgozik fővárosban – mondta Szegedi Péter. Közölte: a fő- és tömegközlekedési útvonalakat hajnalra megtisztították.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik