Belföld

Csütörtökön kezdődnek a koalíciós tárgyalások

A rendszerváltást követő időszak legintenzívebb reformkorszaka következik - ígéri Gyurcsány Ferenc. A kormányfő közölte: mindent megtesz a költségvetés betartása érdekében. A koalíciós tárgyalások csütörtökön kezdődhetnek Balatonőszödön.

A koalíciós tárgyalások menetrendje egyszerű: először a programról döntenek a koalíciós partnerek, és ennek a programnak a végrehajtásához keresnek majd embereket – közölte a szocialista politikus. Csütörtökön és pénteken a kormány tagjai, a koalíciós pártok és a frakciók vezetői, szakértői üléseznek Balatonőszödön. Gyurcsány Ferenc megerősítette: a tárgyalásokat ő vezeti.


Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint az Országgyűlés május közepén, a kormány június közepén alakulhat meg. A parlament és a kormány megalakulása után, június közepétől intenzív, hat-hét hetes parlamenti időszak következik – közölte a politikus. Mint mondta: „Az első száz nap több lesz, mint száz lépés, a rendszerváltást követő időszak legintenzívebb reformkorszaka következik”.


“Nem kérünk türelmi időt”


Csütörtökön a tárgyalások az ő átfogó politikai értékelésével kezdődnek, arra tesz majd javaslatot, mi legyen a kormányzás szakpolitikai, politikai főiránya. A tanácskozáson ezt követően nyolc-tíz kérdésben plenáris és szekcióvita lesz. A politikus szerint ez a munka addig tart a következő hetekben, amíg a legfontosabb másfél tucat törvénycsomagról nincsen írásos egyezség a koalíciós pártok között.


A kormány akkor alakul meg, ha a koalíciós pártok konkrét megállapodással rendelkeznek arról, hogy a kormány mindjárt másnap milyen törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentnek – fűzte hozzá. „Nem kérünk türelmi időt a választóktól. Elkezdjük a második Gyurcsány-kormány tevékenységének előkészítését, elkezdjük a szükséges döntéshozatalnak az előkészítését” – állította.


Cél a 2010-es euró


Nem egyszerűen folytatásra készülnek, a „következő négy év Magyarország történetében egy új, dinamikus időszak lesz, amelynek az a célja, hogy átalakítsuk az állam működését, hogy az ne teherként, hanem életünket szolgáló, könnyítő tényezőként legyen jelen, hogy egy igazságosabb és versenyképesebb világot teremtsünk” – fogalmazott. „Tartós prosperitás csak egyensúlyban lévő államháztartás mellett, és arra épülő, kiegyensúlyozott gazdasági növekedéssel lehetséges” – mondta Gyurcsány Ferenc.


A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse az idei költségvetési tervet, “ha ehhez különböző (…) intézkedésekre lesz szükség, meg fogjuk tenni” – állította a kormányfő. A miniszterelnök kérdésre válaszolva megerősítette, hogy mindent megtesznek annak érdekében is, hogy Magyarország teljesítse az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat 2008-ra.


Horn Gábor vasárnap elmondta: a liberális párton belül már hétfőn elkezdenek tárgyalni a szocialistákkal kötendő koalíciós együttműködésről. Az SZDSZ kampányfőnöke jelezte: először a pártok magukban egyeztetnek, a liberálisok azt kezdik megvitatni hétfőn, hogy az SZDSZ mivel megy ebbe az egyeztetési folyamatba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik