Belföld

Miért bukott a Fidesz?

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a 2006-os választásokra egyszerre igaz, hogy a Fidesz vesztette el és az MSZP nyerte meg. Az indokok között szerepel a győzteshez húzás jelensége és a baloldali szavazók tudatossága is.

Az MSZP a várakozásokhoz képest jó eredményt ért el, összesen két mandátum hiányzik ahhoz, hogy abszolút többséget szerezzen. „A győzelem nem nagyarányú, hanem várható arányú volt. Nagyarányú akkor lett volna, ha összejön az abszolút többség a szocialistáknak” – véli Kumin Ferenc. A politológus lapunknak elmondta, a két forduló közötti kampányok hatásának eredője összességében semleges volt, ezért hasonlít annyira a végeredmény az első fordulóból kalkulált becslésekhez.

Rosszul kampányolt a Fidesz

Nem ért egyet ezzel Budai Bernadett. A Vision Consulting elemzője szerint a Fidesz nagyot hibázott azzal, hogy a két forduló közti kampányidőszak első felét elvesztegette az MDF-fel való marakodással, ráadásul a maradék időszakot sem használta ki igazán. Kampányukban nem volt új elem, nem szólítottak meg új rétegeket, de nem is mélyítették a szavazókkal való kapcsolatot. „Négy éve jobban mozgósítottak, 23-án az első fordulós szavazási szintet sem érték el” – mondta Budai Bernadett. Mint fogalmazott, a Fidesz részéről taktikai hiba volt, hogy Orbán Viktor ismét feladta Budapestet, pedig már több alkalommal bebizonyosodott, hogy a főváros nélkül nem lehet győzni. „Azokra a vidéki szavazókra alapozott, akik nem annyira elszántak. Ezzel szemben az MSZP szélesítette szavazótáborát” – hangsúlyozta a politológus.

Tudatos baloldali tábor

Hozzátette: a koalíció győzelmének másik oka a közvélemény-kutatók által hangsúlyozott győzteshez húzás jelensége is. A politológus az indokok között említette azt is, hogy nem jött be az a jóslat, amely szerint a baloldali szimpatizánsok kisebb számban voksolnak a második fordulóban a biztos győzelem tudatában. „Kiderült, hogy nagyon tudatos az MSZP és az SZDSZ szavazótábora, az SZDSZ-es szavazók nagy számban mentek el a koalíció győzelme érdekében” – véli Budai Bernadett.

A kis pártok szavazói maradtak el

„Nincs semmi meglepő az eredményben, legfeljebb egy-két körzetben született olyan eredmény, amit nem vártunk” – foglalta össze a második forduló tanulságait Kumin Ferenc. A politológus szerint az átlag 5 százalékkal alacsonyabb részvétel is megfelel a várakozásoknak. „Természetes módon a kisebb pártok szavazói közül kevesebben érezhettek késztetést, hogy egy másik párt jelöltjére szavazzanak, de volt ok a lemorzsolódásra a nagyok támogatói között is” – mondta Kumin Ferenc a FigyelőNetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik