Belföld

Dávid a második forduló után tárgyalna

Dávid Ibolya az MTV Nap-kelte című műsorában azt javasolta a Fidesznek, hogy csinálja végig a kampányt, s a választások második fordulójának éjszakáján meglátják, szükséges-e az együttműködés. Orbán Viktor is kész tárgyalni az MDF-fel a második forduló után.

„A választópolgárokat kell meggyőzni, (…) és ha meg tudják fordítani a választás eredményét, adott lesz vasárnap éjszakán egy helyzet arra, hogy szükség van-e egyfajta lehetséges együttműködésre, vagy nem” – mondta az MDF elnöke. Hozzátette: az MDF nem egy „hatalommegszerzési praktikában” gondolkodott, hanem abban, hogy ha adott a lehetőség egy jobboldali program kialakítására, akkor annak a feltételeit meg kell teremteni.

Dávid Ibolya a műsorban kijelentette, az MDF félreérthetetlenül fogalmazta meg tárgyalási szándékát, elvekben, értékekben akart megállapodni, amelyre egy programot lehet építeni, s ahhoz keresni személyeket. A Fidesz válaszában ezzel szemben egy személyt jelölt meg, aki majd összegereblyézi a két párt programjából, „ami szimpatikus”.

Orbán Viktor ugyanebben a műsorban, az MDF elnökével készített interjú után kifejtette, hogy ha többséget szerezne a Fidesz és az MDF, akkor a második forduló után ismét le kell ülni tárgyalni. A Fidesz elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nyilvánvalóan csak ürügy az a Dávid Ibolya MDF-elnök által szabott tárgyalási feltétel, miszerint vissza kellene vonni a Fidesz programját. Orbán Viktor szerint ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy programjukra több mint 2,2 millió ember szavazott, és azt sem, hogy annak kialakítása során több mint hárommillió emberrel konzultáltak.

Orbán úgy vélte: ezek után „a kettes számú forgatókönyvet kell végrehajtani”, a Fidesznek ugyanis szerinte van esélye az MDF szavazóinak bizalmát is begyűjtve a szükséges 70 mandátumot megszerezni a második fordulóban. Hozzátette: ebben az esetben az MDF-nek és a Fidesznek együtt többsége van a parlamentben, így majd le kell ülni a választások után, és meg kell kötni azt a megállapodást, amit – álláspontja szerint – most kellett volna megalkotni a győzelmi esély növelése érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik