Belföld

A legfrissebb adatok szerint maradhat a kormány

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt valószínűsítik, hogy marad a jelenlegi kormánykoalíció. A kutatók pénteken vagy vasárnap végzett felmérése szerint minden vizsgált csoportban az MSZP vezet, az SZDSZ a bejutási küszöb fölött van. Hasonlót mutat az Medián legutóbbi és az FN kísérleti, nem reprezentatív exit poll felmérése is. A Gallup ugyanakkor Fidesz győzelmet valószínűsít.

A választási törvény szabályai szerint a választást megelőző nyolc napon, egészen vasárnap 19 óráig nem lehet új közvélemény-kutatási eredményt nyilvánosságra hozni, készíteni azonban lehet. A Capital Research, a Gallup és a Medián pénteken, az FN kísérleti exit pollja pedig vasárnap készült.


A Szonda Ipsos adatai szerint listán az MSZP 44, a Fidesz-KDNP pedig a szavazatok 42 százalékát szerezte meg. Az SZDSZ 5,1 százalékot kapott, így valószínűleg bekerülhet a parlamentbe, az MDF-re viszont csak 4,2 százaléknyi szavazó adta a voksát az exit poll adatok szerint.


A Mediánnál hasonló arányú eredményt hoztak az első felmérések: az MSZP 46, a Fidesz-KDNP 41, az SZDSZ 5,5, az MDF pedig 4,7 százalékot szerzett.


A Szonda előrejelzése szerint ma 84 egyéni mandátum sorsa fog eldőlni, ebből 47-et az MSZP, 37-et pedig a Fidesz szerezhet meg, a kispártok egyet sem. A Mediánnál az összesen 65-re becsült egyéni mandátumból 45 az MSZP-é, 19 a Fideszé, és egy az SZDSZ-é lesz.

Capital Research: szolid MSZP-előny


A Capital Research ezerfõs országos reprezentatív mintán április 7-én végzett telefonos közvélemény-kutatás 61 százalékos részvételi arányt mutat az április 9-i parlamenti választásokon. A Capital Research adatai szerint a teljes populációban és a biztos pártválasztók körében is az MSZP vezet. Két nappal a szavazás előtt a teljes lakosság 36 százaléka mondta azt, hogy a szocialistákat, míg 33 százaléka, hogy a Fideszt támogatja. A biztos szavazó pártot választóknál is hasonló az arány: 46-42 Gyurcsány Ferenc pártja javára.


AZ SZDSZ bejuthat

Az SZDSZ valamivel a bejutási küszöb fölött (5,8 százalék), az MDF valamivel alatta (4,1 százalék) áll a biztos pártválasztók körében a Capital Research-nél. A választásokon részt venni szándékozók 8 százaléka pénteken még nem döntötte el, kire szavaz vasárnap, 9 százalék pedig titokban tartja választott pártját.


Fidesz-győzelmet vár a Gallup


Kétpárti parlamentet és szoros Fidesz-győzelmet jósol a Magyar Gallup Intézet pénteki, több mint ezer fős telefonos felmérése. A közvélemény-kutató prognózisa szerint a Fidesz nyeri a választásokat a szavazatok 45-46 százalékával, míg az MSZP a voksok 42-43 százalékára számíthat; a Gallup felmérése szerint sem az SZDSZ, sem pedig az MDF nem küldhet képviselőt az Országgyűlésbe.


Kísérleti exit poll

A Tárki exit pollja szerint a listás szavazatok megoszlása azt mutatja, hogy a Fidesz 45, az MSZP pedig 43 százalékon áll. Az exit poll azt mutatja, az SZDSZ hat százalékkal bejut, az MDF viszont egy százalékkal lecsúszik a bejutási küszöbről.


A FigyelőNet által készített, kísérleti jellegű internetes exit poll is több mint négy százalékpontos MSZP-előnyt mutat: a jelenleg kormányzó párt 37,94, míg a Fidesz 33,78 százalékon áll. Nem reprezentatív internetes felmérésünkben az SZDSZ 19,38 százalékon, míg az MDF nem egész négy százalékkal (3,93 százalék) alig előzi meg a Harmadik Út pártjait (3,39 százalék). Mérésünk szerint a többi párt az egy százalékot sem éri el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik