Belföld

A kispártok a legnagyobb vesztesek

A kispártok bizakodással várják a végleges választási eredményeket, sokuk parlamenti bejutást remél. A részvételről ellentmondásosan nyilatkoznak a kispártok képviselői.

A MIÉP képviselőjelöltjei, ha pártjuk nem éri el a parlamenti küszöböt, nem lépnek vissza automatikusan a Fidesz javára a második forduló előtt – nyilatkozta Csurka István pártelnök.


Csurka: a MIÉP nem lép vissza és csalást gyanít


A pártvezető kifejtette, hogy ezen a választáson az elhallgatás volt a fő ellenfelük, de a sok munkával, a sok gyűléssel talán sikerült a mozgósítás. Csurka István leszögezte: egy párt sem, így a Fidesz sem számíthat arra, hogy a MIÉP automatikusan visszalépteti jelöltjeit javára, erről közös értekezleten döntenek majd választási szövetségesükkel, a Jobbikkal.


A MIÉP-Jobbik szerint választási csalás történt. Franka Tibor, a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út jelöltje a szécsényi választási bizottságnál és a szécsényi rendőrkapitányságon bejelentést tett választási csalás alapos gyanúja miatt.


MIÉP-Jobbik: csak a Fidesszel képzelhető el együttműködés


Eközben Kovács Dávid, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz az egyetlen párt, amellyel bármiféle együttműködést el tud képzelni a MIÉP-Jobbik.


Kovács szerint, ha a pártszövetség nem jut be a parlamentbe, csak a Fidesszel képzelhető el együttműködés. Mint mondta, ők nyitottak a tárgyalásokra, de feltétel nélküli visszaléptetésről nem lehet szó.


A MIÉP vezetője azt mondta, „a tiszta választásoktól ez nagyon messze volt”, mert a médiumokhoz való hozzájutás teljesen egyenlőtlen volt, és a MIÉP–Jobbik eredménye ennek a függvénye.
Kovács Dávid, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a Harmadik Út szövetséget teljes mértékben kiszorították a közéletből, a nyilvánosságból.


Ezt igazolja az Országos Választási Bizottság csütörtöki határozata arról, hogy a közszolgálati rádió és televízió diszkriminatív módon nem foglalkozott a Harmadik Úttal. Egy nappal a kampánycsend beállta előtt szerinte egy ilyen határozatot hozni „igencsak álságos”, úgymond annyit ér, mint halottnak a csók.


Kovács Dávid azt mondta, megdöbbenéssel tölti el az SZDSZ választási eredménye, az, hogy egy szélsőséges politikai erő képes négyévente ekkora szavazótábort összegereblyézni. Szerinte elkeserítő, hogy negyedmillióan támogatják „ezt a szélsőséges programot”.


Elúszni látszódó kormányváltás


A Jobbik elnöke szerint a kormányváltás lehetősége az első fordulóban elúszni látszik. Hozzátette: továbbra is a kormány leváltása az alapvető céljuk, és ennek jegyében fognak döntéseket hozni a két forduló között.


A Harmadik út szövetség nem biztos, hogy együtt marad az ősszel esedékes önkormányzati választásokig. A szövetség célja a kormányváltás elősegítése, közölte Kovács.


MVPP: képviselet a vidék számára


Jelenleg nincs képviselete a vidéknek, ezért a párt felvállalja a vidék problémáit – közölte Bánk Attila, a Magyar Vidék és Polgári Párt (MVPP) elnöke.


A jelenlegi megmérettetést nem célnak tekinti a párt, hanem startnak, hiszen gőzerővel készülnek a közelgő önkormányzati választásokra, tette hozzá Bánk. A párt célja, hogy ott legyen minden döntéshozáson, ahol a vidék sorsáról esik szó. Az MVPP nem lép vissza egyik párt javára sem.


A párt 59 jelölttel országos listát állított, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben a legerősebb a szavazóbázisa.


A Centrum az önkormányzati választásokon is indul


A Centrum párt mindössze 0,3 százalékot ért el a mostani választáson, hiszen kevés egyéni jelöltet állított. A párt négy évvel ezelőtti választáson jóval többet, 3 százalékot tudott elérni.


Kupa Mihály újságírói kérdésre elmondta, szívesen vállalna tanácsadói szerepet az új kormányban, legyen az bármilyen „színű”, hiszen nem a pártokért, hanem az országért cselekszik.


Mint azt Kupa Mihály hozzátette, a párt indulni fog az önkormányzati választásokon is, ahol jobb eredményekre számítanak.


Thürmer: a két nagy párt kiszorította a többit


Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke szerint a kis pártoknak kedvez, hogy kevesebben mentek el szavazni; a pártelnök 2-5 százalék közötti eredményre számít.


A két nagy párt kiszorította a többit, a kétpárti parlamenttel kapcsolatos félelmek jogosak voltak – mondta Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke a szavazatok mintegy 40 százalékának összeszámlálása után tartott sajtótájékoztatóján vasárnap este.


„A kétpárti parlament rosszabb, mint az egypárti parlament, jelentősen korlátozza a demokrácia mozgásterét” – mondta Thürmer Gyula. Megmarad ez a politikai terep, amin eddig is küzdöttünk” – fogalmazott. Arra törekedtünk, hogy kerüljön be a munkás és a dolgozó a parlamentbe, „naplopó van egy-kettő a bejutók között, de munkás, dolgozó, kisember, kis- és középvállalkozó, szegény ember nincsen” – hangsúlyozta. Hozzátette: a magyar parlament mit sem fog változni.


Thürmer közölte: a Munkáspárt tudja a feladatát a következő időszakban. Az MSZP kiszorította az összes baloldali gondolatot, fellépett a Munkáspárt ellen, megtett mindent a baloldali gondolatok, eszmék lejáratására. Közölte, ez a választások egyik legfontosabb tanulsága.


A pártelnök szerint a baloldali erőket újra kell szervezni, ebben vezető kezdeményező szerepet kíván járni a Munkáspárt. Nyilvánvaló, hogy akármilyen kormánya is lesz az országnak, cudar idők jönnek, a nagy ígéreteket az embereken fogják behajtani, újabb és újabb bőrt fognak lehúzni róluk. „Az elégedetlenséget utcára megjelenítő tömegek szervezésében a Munkáspárt is helyet fog magának kapni és szerezni” – fogalmazott.


KDNP: jobb lett volna, ha többen szavaznak


Jobban örültem volna, ha többen mennek el szavazni, bár az alacsony részvételi arány általában a kisebb pártoknak kedvez – mondta Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Párt elnöke.


Hozzátette: abban a kilenc megyében, ahol listát tudtak állítani, többszázalékos eredményt várnak. “Vagy marad ez a kormány, akkor jobboldalon esély nyílik arra, hogy újjászervezzük a jobboldalt, ha kormányváltás lesz, és a legnagyobb ellenzéki párt adja a kormányt, akkor a mi esélyeink jelentősen romlani fognak” – mondta Bartók Tivadar.


Roma Összefogás: önálló roma politikai erő


Az MCF Roma Összefogás Párt kampányigazgatója Fodor Ferenc azt mondta, “a szavazópolgárok, mind a politikai jobb-, mind a politikai baloldaltól többet vártak; ez a roma szavazók esetében hatványozottan igaz. Az MCF Roma Összefogás Párt – mely önálló roma politikai erőként indult a választáson – a rövid felkészülése ellenére sikeres kampányt vitt véghez, és bízunk abban, hogy programunk és jelöltjeink hitelessége meghozza azt a mérhető eredményt, amire számítunk” – fogalmazott a kampányigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik