Belföld

Durva kampány után marad a kormány? – a külföldi lapok szemléje

A külföldi napilapok hétvégi számaikban, mellékleteikben foglalkoztak a magyarországi választásokkal. A legtöbben azt emelték ki, hogy 17 év után először esély van arra, hogy a hatalmon lévő kormány újabb ciklusra kapjon bizalmat. Külföldi elemzők kitérnek arra is, hogy ártalmas és durva volt a kampány.

A nyertesnek nincs mit adnia címmel közölt választási beszámolót szombati számában a berlini Der Tagesspiegel polgári napilap, az alcímében pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyarországi választási kampányban az ígéretek domináltak, de az új kormánynak mindenekelőtt takarékoskodnia kell majd. A napilap bécsi tudósítója szerint bárki is nyer, a magyarok számára egy dolgot világossá kell tennie: szorosabbra kell húzni a nadrágszíjakat. Bár Magyarország az Európai Unió haszonélvezői közé tartozik, az államkassza üres, az új kormánynak először takarékossági csomagot kell majd elfogadnia.

A liberális Süddeutsche Zeitung hétvégi kiadásában megjelent beszámoló címében arra utalt, hogy a kampányban a luxus szó úgymond szitokszóként szerepelt. A müncheni lap munkatársa úgy tapasztalta, hogy a választási kampány csaknem gyűlölködő volt, s azt igen kemény eszközökkel vívták. A Süddeutsche Zeitung beszámolja szerint Magyarország, egykoron a reformfolyamat élenjárója és mintatanulója, jelenleg nehéz köztes állapotban van. Az EU újoncai között a legtöbb külföldi beruházással rendelkezik, de közben a betelepült könnyűipar tovább vonult keletre, „a pannon párduc” a lakosság egyharmadát nem képes elmozdítani a szegénység határáról. A tudósító szerint Magyarországon a táborok polarizálódtak, a nosztalgia a jellemző, s éppen a Fidesz kultiválja a „szociálromantikus emlékezést a gulyáskommunizmus időszakára”. A szocialisták ezzel szemben semmi áron nem akarják, hogy a kommunista időszakra emlékeztessék őket az 1956-os felkelés és annak véres végének 50. évfordulóján.

Egy belga lap szerint ártalmas volt a kampányunk

Szürrealista helyzetben s egy ártalmas kampány után tartják Magyarországon a parlamenti választásokat – írta hétvégi számában a Le Soir című belga liberális lap. Az újság bécsi tudósítója által készített összegzés a szürreális helyzetet az árvízveszéllyel magyarázza, azzal, hogy a magyarországi folyók minden eddiginél magasabb vízszinttel ostromolják a partokat, s így az emberek az elmúlt napokban nem igazán a kampánnyal foglalkoztak.

Az ártalmas kampány jellemzésére pedig azt emelte ki, hogy a szerepek felcserélődtek a két tábor között, amelyek kihúzott kardokkal próbálták megszerezni a még bizonytalan szavazók többségének támogatását. A szocialista párt a privatizáció bajnokaként szerepel, míg a Fidesz a „vadkapitalizmust” bírálja és a jóléti állam megerősítését hirdeti. „Megfordult a világ”- véli az újságíró. A Le Soir szerint azonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek nincs miért szégyenkeznie mérlege, főként gazdasági eredményei miatt. A lap megemlíti a gyors, jóval az EU-átlag feletti gazdasági növekedést, s a Magyarországra irányuló külföldi befektetéseket, amelyek tavaly rekordot döntöttek. S bár szól az államháztartási deficit magas szintjéről is, úgy véli: Gyurcsány nem veszített népszerűségéből, sőt, 1989 óta most először a magyarok újraválaszthatják a távozó miniszterelnököt. A Le Soir azt is megemlíti, hogy a szocialisták koalíciós társa, az SZDSZ némi előnnyel rendelkezik jobboldali alteregójával, a konzervatív MDF-fel szemben, s a liberálisok bennmaradhatnak a parlamentben. A szerző az MDF-et „közismerten rasszista és antiszemita” pártként jellemzi.

Erősödik a kétpólusú rendszer

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap szerint erősödni fog a bénító bipolaritás a magyarországi választásokat követően, bárki is nyerje a voksolást. A konzervatív napilap szombati számában felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a nagy pártok uralni fogják a parlamentet, azonban a kormánynak továbbra sem lesz kétharmados támogatottsága, ami a fontosabb törvények elfogadásához kell. A cikkíró emlékeztetett arra, hogy a vasárnap urnákhoz járuló magyarok jóval több mint 80 százaléka két nagy párt valamelyikére fog szavazni. Annak a véleményének adott hangot, hogy mindkét nagy párt csúcsjelöltje szempontjából is csaknem katasztrófával lenne egyenlő a vereség, mert kérdéses, hogy Orbán Viktornak lenne-e még energiája ellenzéki vezetőként tovább politizálni, illetve Gyurcsány Ferenc oldalán maradna-e pártja balszárnya. A politológusok a választások után a pártszakadás lehetőségét sem zárják ki.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap szombati számában Két választási párbaj, két sors címmel megjelentetett cikkében ugyancsak azt emelte ki, hogy a két választási fordulón a két miniszterelnök-jelölt, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor jövőjéről is szó van.

Élet-halál harc

A belgrádi Politika című napilap szerint időnként élet-halál harcra hasonlított a magyarországi választási kampányunk. A cikk szerzője a kemény küzdelem okát abban látja, hogy általános az a meggyőződés, hogy a mostani győztes hosszabb időre megszerzi a hatalmat, mivel a jövő évtől, amikor hatályba lép az Európai Unió új költségvetése, Magyarországra sokkal több pénz érkezik majd Brüsszelből, így az ország kormányzása is „kellemesebb” lesz.
A belgrádi lap tudósítója rámutatott arra, hogy a magyarországi parlamenti választásokon a polgárok eddig mindig valami vagy valaki ellen szavaztak, elégedetlenségüket fejezve ki az uralkodó elit teljesítményével, így mindeddig az ellenzék győzött, függetlenül ideológiai irányultságától. A Politika szerint a szocialisták az elmúlt hetekben „meglehetősen magabiztosak” voltak, Gyurcsány Ferenc kormányfő pedig meggyőzőbb volt a tévépárbajban Orbán Viktornál, a Fidesz-MPSZ miniszterelnök-jelöltjénél. Orbán veresége vélhetően politikai karrierje végét jelentené, mivel híveinek nehéz lenne megmagyarázni a két egymást követő kudarcot.

Választás és árvíz Magyarországon

Élénk, bár érdemi véleményeket és jóslatokat mellőző írásokat közölt a magyarországi választásokat megelőzően a szlovákiai média. A pozsonyi Új Szó magyarországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva a két nagy párt azonos támogatottságát jósolta és a legfontosabb kérdésként az emelte ki: vajon rajtuk kívül át tudják-e lépni az ötszázalékos küszöböt más, kisebb pártok is? A lap másik írásának címe szerint „Az MSZP mellbedobással nyerhet.” A baloldali besorolású pozsonyi Pravda is címoldalon foglalkozott a magyar eseményekkel. Kiemeli: a magyar választók határozatlannak minősülő 30 százaléka dönti majd el, „vajon erőt vesz-e Gyurcsány Orbánon”. Mint írja, „a Gyurcsány vezette szocialistáknak 1989 óta most van először esélyük arra, ami a tizenhét év alatt lezajlott magyarországi választásokon egyetlen pártnak sem sikerült, nevezetesen, hogy ne adják az ellenzék kezére a hatalmat.” A liberális SME szerint a vasárnap kezdődő magyar országgyűlési választásra jelentős befolyással lehet a Magyarországot jelenleg fenyegető árvíz is, de hogy miképpen, azt senki sem tudja megmondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik