Belföld

Valószínűbb, hogy marad a kormány

A legnagyobb közvélemény-kutatók első forduló előtti utolsó pártpreferencia-adatai egyöntetűek: az MSZP erősödése után a két nagy párt fej-fej mellett halad, az SZDSZ viszont bejut a parlamentbe, így valószínűbb, hogy a jelenlegi koalíció marad kormányon.

A választási szabályok értelmében a voksolás előtt nyolc nappal, azaz pénteken lehet utoljára nyilvánosságra hozni az első forduló előtt közvélemény-kutatási adatokat. A nagy kutató cégek – Tárki, Medián, Szonda-Ipsos, Gallup, Marketing Centrum és Capital Research – adatai abban mindenképpen megegyeznek, hogy a két nagy párt között szoros, hibahatáron belüli az eredmény. A mandátumbecslések a pontos számokban eltérnek, a tendenciákban azonban nem.

Azonos a két nagy népszerűsége

A Szonda Ipsos márciusi adatai szerint az összes megkérdezett körében az MSZP 31, míg a Fidesz 28 százalékon áll, a biztos szavazó pártot választók között pedig 46-43 százalék az arány Gyurcsány Ferencék javára. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a különbség hibahatáron belüli. A Gallupnál épp fordított, de szintén hibahatáron belüli az eredmény: itt az összes megkérdezettnél 32-30 az arány a Fidesz javára, míg a biztos szavazó pártot választóknál százalékra pontosan ugyanott állnak.

A Medián mérése szintén azt mutatja, hogy az MSZP és a Fidesz támogatottsága azonos: az összes megkérdezett között 35-35 százalék az arány. Egyedül a Tárki mért nagyobb különbséget: a biztos szavazó pártot választók között náluk 49-41-re győznének a szocialisták. Az MSZP előnyét sejti a Marketing Centrum is: mérésük szerint az elmúlt hónapban valamennyi párt támogatottsága stagnált, míg a nagyobbik kormánypárt támogatottsága négy százalékponttal emelkedett.

A kicsik döntenek

Abban mindegyik cég egyetért, hogy a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi lesz a különbség, így – mint a Marketing Centrum írja – a választás várható győztese a kormánykoalíció lesz, hiszen az SZDSZ szinte biztosan bejut, míg az MDF-nek erre kevesebb az esélye, a jelenleg parlamenten kívüli pártoknak pedig szinte semennyi. Valamennyi kutatócégnél a biztos szavazók között 5 százalékos a liberálisok támogatottsága, míg az MDF legfeljebb csak 3-4 százalékot tud felmutatni. Egyedül a Capital Research mért a kisebbik ellenzéki pártnál a bejutási küszöböt megközelítő, a teljes választókorú népesség esetében 4,8, a biztos pártválasztók között pedig 5,5 százalékos eredményt.

Fidesz-győzelem, de marad a koalíció?

A Medián mandátumbecslése szerint a 386 fős Országgyűlésben a Fidesz megközelítően 189, az MSZP 179, az SZDSZ pedig 18 mandátumhoz fog jutni, ami stabil többséget jelent a jelenlegi kormánykoalíciónak, mivel számításuk szerint az MDF kiesik a parlamentből 2006-ban. Ugyanezt a következtetést vonta le a Marketing Centrum is, igaz, ezt leginkább arra alapozza, hogy jelenleg többen szeretnék a kormány maradását mint távozását, és Gyurcsány Ferenc is szimpatikusabb, mint az ellenzéki párt elnöke.

Kisebb lesz a részvétel

A nagy közvélemény-kutatók szerint április 9-én elmarad majd a részvételi hajlandóság a 2002-es rekordtól. A Capital Research és a Medián szerint jelenleg 58-59 százalék, aki biztosan az urnákhoz járul, de a Marketing Centrum 65 százalékot prognosztizál. A Gallup az MSZP támogatóit látja a legaktívabbnak: a szocialista voksolók 76 százaléka ígéri biztosra, hogy ott lesz április 9-én.

Bizonytalan biztos szavazók

A Marketing Centrum szerint körülbelül a választókorú népesség három százaléka mondja azt, hogy biztosan leadja szavazatát, de még nem tudja, kire. A kampány utolsó hete még hátra van, így semmit sem lehet kizárni, valószerűtlen azonban, hogy mind a 200 ezren azonosan döntenének.

A Capital Research elemzésében kiemelte a „taktikai szavazók” nagy, 9 százalékos csoportját is, amelyet szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ők azok, akik csak egyik – egyéni választókerületi vagy listás – voksukat adják nagy pártra, míg a másikkal egy, a bejutásra esélyes kicsit támogatnak. A felmérés szerint az SZDSZ listájára leadott ikszek közel negyede érkezhet olyanoktól, akik egyéniben az MSZP-t támogatják. Ugyanakkor körülbelül 3,5 százalékot várhatnak a liberálisok egyéni jelöltjeikre olyanoktól, akik egyébként az MSZP listáját támogatják. Ugyanígy az MDF jelöltjei 2,2 százalékra számíthatnak a Fidesz listás szavazóitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik