Belföld

Százezernél is több az áldozat

A szökőár után most már a közvetett károkra és veszélyekre kell felkészülni Délkelet-Ázsiában. Eközben hazaérkeztek az első magyar turisták a térségből. A biztosítók nem számítanak jelentős kifizetésekre: a térségben élők szegények.

Miközben szerda éjfélkor hazaérkezett a térségben rekedt magyar turistákat szállító első Malév-gép, még mindig több tucatnyira tehető a térségben rekedt magyarok száma, s közülük mintegy 30 fő hollétéről nincs tudomása a hatóságoknak. A Külügyminisztérium hétfőn adott ki állásfoglalást, amely szerint a délkelet-ázsiai térséget ért katasztrófa miatt nem javasolja, hogy magyar állampolgárok utazzanak Sri Lankára és a Maldív-szigetekre, sem Phuket, Krabi, Phi-Phi és Phang Nga szigetére. Ugyanakkor szerda este több mint száz utassal útjára indították a Ferihegyi repülőtérről Bangkokba a Travel Service Kft. charterjáratát. A cég képviselője szerint a térségben nem pusztított el mindent a szökőár, s Bangkok nem katasztrófasújtotta övezet.







Éhínség és ragály
Tömeges éhhalál fenyegeti a vasárnapi katasztrofális földrengés epicentrumához legközelebb eső északnyugat-szumátrai terület lakosait – írták interneten közzétett vészjelző és segélykérő üzenetükben kedden a térség katonai és rendőri vezetői. Ha nem érkeznek két-három napon belül élelmiszer-szállítmányok, gyógyszerek, kötszerek és sátrak, további ezrek veszthetik életüket a térségben a vasárnapi kataklizma után – figyelmeztetnek a helyi katonai és rendőri vezetők. Az ár tengeri sós vízzel és iszappal árasztotta el a helyi kutakat, s emiatt a térségben több millióan nem jutnak ivóvízhez. Ennek következtében megnövekedhet bizonyos halálos gyomor-, illetve bélbetegségek előfordulása. A Nemzetközi Vöröskereszt szakértői szerint a mindent elárasztó szennyezett víz miatt hamar felütheti fejét a malária és több, hasmenéssel vagy légúti panaszokkal járó betegség. A megbetegedések tömegesen rendszerint csak több mint egy héttel az ilyen természeti katasztrófák után jelentkeznek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője létfontosságúnak nevezte, hogy víztisztító tablettákat, malária elleni elsősegélycsomagokat juttassanak el a térségbe, legalább a katasztrófától leginkább sújtott országokba.

Az amerikai hurrikánok többe kerültek


A biztosítók legfeljebb 10 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésével számolnak a délkelet-ázsiai katasztrófa után. A nagy biztosítótársaságok arra számítanak, hogy kifizetéseik alacsonyak maradnak, mert szinte kizárólag a nyugati turisták és a nyaralóhelyek, üdülők tulajdonosai fognak kártérítési igénnyel élni.

Az áldozatok között ugyan sok turista akad, de a katasztrófa érintettjei leginkább mégis a tíz délkelet-ázsiai ország lakosai. A térségben élők többségének pedig nincs semmiféle biztosítása. Az újjáépítés költségei is alacsonyabbak lesznek, mint a fejlett ipari országokban.

A Lloyd’s of London biztosító képviselője a Financial Times-nak elmondta, hogy a katasztrófa leginkább a nyaralóhelyek és üdülők biztosításait, illetve a baleset- és utazási biztosításokat érinti. A világ két legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re és a Swiss Re munkatársai a BBC megkeresésére azt felelték, korai lenne még becslésekbe bocsátkozni, hiszen az áldozatok száma és a károk sem ismeretesek pontosan. A Swiss Re egyelőre legfeljebb 10 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésére számít.

Az Európa ötödik legnagyobb biztosítójának számító Hannover Re szintén kevés igény beérkezésére számít, szóvivője szerint nem fogják túllépni a néhány tízmillió eurót. A társaság nemrégiben 300 millió eurót fizetett egy hurrikán pusztítása miatt az Egyesült Államokban. A Swiss Re ugyanakkor 640 millió dollárnyi kártérítést fizetett az észak-amerikai hurrikán kárvallottjainak. Szóvivője szerint a mostani kifizetések mindenképpen elmaradnak ettől az összegtől.

A német Allianz munkatársa szintén azt mondta a BBC-nek, hogy a több tízezer halálos áldozatot követelő katasztrófa nem lesz jelentős gazdasági hatással társaságukra. A Munich Re és a Zürich Financial egyelőre nem bocsátkozott becslésekbe.

Már 100 ezer halottról beszélnek

A délkelet-ázsiai földrengések és a szökőár áldozatainak számát szerda reggelre már több mint 68 ezerre tették, de a későbbiekben a számok módosultak, s már legalább 80 ezer áldozatról beszéltek. A katasztrófa utáni mentést koordináló indonéz elnökhelyettes, Juszuf Kalla hétfőn késő este még arról számolt be, hogy egyedül Indonéziában 25 ezren estek áldozatul a 8,9-es erősségű földrengésnek és az utána következő szökőárnak. Szerda reggelre azonban 32 838 főre emelkedett az eddig ismertté vált halálesetek száma. Az alelnök egy későbbi nyilatkozatában, már 45 ezer áldozatról beszél. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy Aceh tartomány fővárosa, Banda Aceh 300 ezer fős lakosságának 5 százaléka életét vesztette; a sebesültek számát 500 ezerre, a lerombolt házakét százezerre teszik a tartományban.



Százezernél is több az áldozat 9


A jakartai kormány attól tart, hogy legalább egy év kell a Szumátra sziget északi felén lévő területen keletkezett károk sürgős felszámolásához, a valódi újjáépítés pedig akár 2009 végéig is elhúzódhat.

A katasztrófa sújtotta területek hatóságai szinte óránként teszik közzé az újabb és újabb ideiglenes adatokat és becsléseket az elemi csapás áldozatairól.

Az egyik legpesszimistább becslés Kofi Annan ENSZ-főtitkártól, illetve magától a nemzetközi szervezettől származik. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva a főtitkár úgy vélekedett, hogy a halottak számának ilyen ütemű emelkedésével akár 100 ezerre is emelkedhet az áldozatok száma.

Srí Lanka – romok, aknák

Srí Lankán a halálos áldozatok száma 22 000 főre emelkedett. A hatóságok feltételezése szerint egy vonat 1500 utasa is eltűnt a szökőárban, Colombótól 110 kilométerre délre. Eddig száznál több holttestet találtak a szerelvényben.

A kormány 25 ezer katonát vezényelt ki a romok eltakarítására és az érintettek megsegítésére. Srí Lankában az eddiginél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a taposóaknák, amelyeket a szigetország most szökőárral sújtott területein korábban telepítettek – hívta fel a figyelmet közleményében az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF.

Indiában a legfrissebb adatok szerint 12500 embert ölt meg a szökőár. Thaiföldön Szuthan Szangprathum belügyminiszter-helyettes 1538 halottról számolt be, akik közül legalább hétszázan külföldiek, és 1500 az eltűntek száma. Ez utóbbiak közé tartozik a Khao Lak-i Sofitel szálloda 261 vendége és 99 alkalmazottja. Életét vesztette a thaiföldi király unokája is. Malajziában 65-en, a Maldív szigeteken 55-en, Burmában 34-en, Bangladesben pedig ketten haltak meg a katasztrófa következtében.



Százezernél is több az áldozat 10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik