Belföld

Az OPEC továbbra is dollárral számol

Az OPEC nem veszi fontolóra, hogy a gyenge dollár miatt az olajszállításokat dollár helyett más valutában számolja. Eközben az EU energiaminiszterei szerint elsősorban az árak gyors felfelé- és lefelé mozgása ad okot aggodalomra.

Ali al-Naimi, a világ elsőszámú olajexportőre, Szaúd-Arábia olajminisztere szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) nem lát nagy különbséget a dollárelszámolás és egy más valutaalapú elszámolás, illetve a valutakosár segítségével számított olajárak között, és a stratégiai szakértők is ezen a véleményen vannak. Mint közölte, a dollár továbbra is a nemzetközi kereskedelem fizetőeszköze, és könnyen átváltható.

A szaúdi olajminiszter londoni tartózkodása alkalmával tartott sajtóértekezletén elmondta: ha az olajtermelők az euróalapú elszámolásra térnének át, ez az olajimportőrök részéről támogatná az euró iránti keresletet, és növelné az euró szerepét a központi bankok devizatartalékában.


Szaúd-Arábia 1,5 millió hordóval emelné a kitermelést

Al-Naimi szerint a világgazdaság ereje azt mutatja, hogy az idei, mintegy 50 százalékos olajár-növekedés egyáltalán nem, vagy csak kis hatással jár a globális növekedésre, amely 4-4,5 százalék körül lesz az idén.

A miniszter becslése szerint az olajárakat 10-15 dollárral növeli az olajhiánytól és a politikai válsággócoktól való félelem.

Al-Naimi azt is elmondta: Szaúd-Arábia azon dolgozik, hogy termelési kapacitását napi 12,5 millió hordóra emelje a jelenlegi 11 millióról a napi 83 millió hordós fogyasztású világpiacon.

Mint mondta, hosszú távon olyan lehetőséget is tanulmányoznak, hogy napi 15 millió hordóra emeljék a termelést, ha a világgazdaság kereslete ezt diktálná.

A miniszter szerint a nyersolaj-kínálat kissé meghaladja a keresletet, a raktárkészletek is kényelmesen növekszenek, viszont néhány olajtermék – így a fűtőolaj – készletei nincsenek a megfelelő szinten, de ahogy a finomítók karbantartása véget ér, a piac egyensúlyba kerül.

Hétfőn korábban az OPEC soros elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajipari miniszter a jövő év második negyedére számottevő árcsökkenést jósolt a növekvő túlkínálat miatt. Az iráni olajipari miniszter, Hosszein Kazempur Ardebili hétfőn, ugyancsak a világpiac általa becsült napi 2 millió hordós fölös ellátására hivatkozva, kvótacsökkentést javasolt az OPEC-nek.

Az uniós energiaminiszterek aggódnak az olajárak emelkedése miatt

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei nem pártolják az adóügyi lépéseket az olajárak drágulásának kivédésére. Hétfői brüsszeli tanácskozásukon viszont egyetértettek abban, hogy a hirtelen és jelentős olajár-változások a gazdaságban komoly bizonytalanságot teremthetnek.

Laurens Jan Brinkhorst, a soros elnök Hollandia illetékes minisztere szerint elsősorban az árak gyors felfelé- és lefelé mozgása ad okot aggodalomra.

Az uniós miniszterek többsége és maga az EU bizottsága is a spekulációval ellentétes hatásúnak érzékeli egy ilyen helyzetben a fiskális kiigazítást, azaz az adók módosítását. Szerintük jobb lenne átláthatóbbá tenni a piacok, a piaci tényezők működését.

Andris Piebalgs, az új energiaügyi biztos szerint itt az ideje az olajtermelők és -felhasználók között hatékonyabb párbeszédnek. Az olajárak egy év alatt 50 százalékkal drágultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik