Belföld

Százmilliós bírság az Egisnek

A professzionális fogyasztókat is megtévesztő módon reklámozta egy termékét az Egis Rt., ezért a GVH 100 millió forintra büntette. A gyógyszergyár fellebbez a döntés ellen.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Egis Gyógyszergyár Rt. ellen folytatott versenyfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy Egis Coverex nevű gyógyszerkészítménynek a 2003-2004 év folyamán történő reklámozását a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon folytatta.


A gyógyszergyár az orvostájékoztatóiban a gyógyszer szív- és érrendszeri betegségeket megelőző, preventív hatását reklámozta, annak ellenére, hogy a gyógyszer nem rendelkezik ilyen törzskönyvezett hatással. A Versenytanács az Egis Rt.-t a további jogsértő magatartástól eltiltotta, és 100 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte. A versenyhatóság a bírság kiszabásával a jogsértés kellő szankcionálásán túl, a versenyszabályok betartására, a hasonló jellegű jogsértések elkerülésére kívánja késztetni a piaci szereplőket.


Az eljáró versenytanács egyrészről rámutatott, hogy a gyógyszerek reklámozására vonatkozó jogszabályok szigorúan kizárják, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók orvostájékoztatóikban a gyógyszer törzskönyvezett hatásán kívül más tájékoztatást, így a gyógyszer nem törzskönyvezett lehetséges hatását szerepeltessék.


Másfelől az Egis Rt. a másfél évet átfogó, átgondolt, különböző vizsgálatok eredményeivel összekötött reklámtevékenysége alkalmas volt arra, hogy a vállalkozás a magasabb versenyjogi mércével mért, úgynevezett professzionális fogyasztókat, az orvosokat is megtévessze.


Orbán István, az Egis Rt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: cége fellebbezni kíván a döntés ellen. A gyógyszergyár – vélekedik a vezérigazgató – nem tévesztette meg az orvosokat, mert létező vizsgálati adatokra hivatkozva állította azt, hogy a szóbanforgó készítménynek többlethatása van. Hozzátette, hogy a többlethatás törzskönyveztetése már folyamatban van.


A gyógyszergyár vezetője kijelentette: “nem csináltunk egyebet, mint ami szokásos a gyógyszerpiacon, hiszen számos esetben lehet olyan anyagokat olvasni, amelyek még nem bejegyzett indikációra hivatkoznak.”


A cégvezető ugyanakkor elismerte, hogy nem lehet érv a vállalat számára, hogy mások mit csinálnak, ezért arra utasította a munkatársait, hogy a lehető legszigorúbb módon tartsanak be minden előírást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik