Belföld

Adótörvény – ki jár jól jövőre?

Százmillió forintos beruházási adókedvezményt vehetnek igénybe a feldolgozóiparba befektető kis- és középvállakozások a tervezett adótörvény szerint. A helyi adók emelésével nőnek az önkormányzatok bevételei is.

A FigyelőNet információja szerint a pénzügyi tárca a jövő évi adótörvényt tervezve nem fogadta el az önkormányzatok kérését, s nem vezet be újabb helyi adókat. Ehelyett nem túl jelentős, s csupán néhány területre kiterjedő emelésre lehet számítani a helyi adók esetében. Így az idegenforgalmi adó 300 forintról 500 forintra, míg az építési illeték 1200 forintra emelkedhet.








Nagyobb lesz a hiány?

Lapértesülések szerint idén a tervezettnél 70 milliárd forinttal, a GDP 0,3 százalékával lesz nagyobb az államháztartás hiánya. A pénzügyi kormányzat korábban nagyon elszánt volt, ragaszkodott a meghirdetett 4,6 százalékos GDP-arányos hiányhoz. Draskovics Tibor pénzügyminiszter újabb megszorításokat sem tartott kizártnak. Kérdés csak az, hogy mekkora lesz a tárcák ellenállása, hiszen idén már két alkalommal is sor került megszorításokra: januárban 185 milliárd forint költségcsökkentést hajtottak végre, majd nyáron 106 milliárd forintot zároltak. Egy újabb, 70 milliárd forintos megszorítást nehezen fogadnak el a 2005-ös költségvetés előkészítésében amúgy is szigorításokkal szembesülő tárcák.

Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke a büdzsé többlethiányával kapcsolatban kedd reggel óvatosságra intette a sajtót, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az államháztartás augusztusra vonatkozó adatai jövő hét kedden jelennek meg. Részletekért kattintson ide!

Megéri beruházni


Az adótörvény tervezete jelentős versenyképesség-élénkítő lépésekkel is számol. Januártól 50 százalék lenne a helyi iparűzési adó társasági adóból levonható része, szemben a jelenlegi 25 százalékkal. 


Lökést adhat a gazdaságnak, hogy a kis- és középvállalkozások 100 millió forintos beruházási adókedvezményt vehetnek igénybe, amennyiben a feldolgozóiparba fektetnek be. Ez gyakorlatilag az összes, a területre beruházni kívánó magyar vállalatot érinti. Mivel a május elsejével módosult új besorolási rend szerint a 250 főnél kevesebb alkalmazottal és évi 40 millió eurónál kisebb nettó árbevétellel vagy 27 millió eurónál alacsonyabb mérlegfőösszeggel működő vállalkozás kis- és középvállalkozás (kkv) kategóriába sorolható.


Tervezik az egyablakos ügyintézési rendszer bevezetését. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások egy helyen intézhetik engedélyezési és adóügyeiket.


Nagyobb illetékkedvezmény lakásvásárlóknak


Segítik a fiatalok lakáshoz jutását, mert ha kevéssel is, de növelik az első lakás esetében fizetendő illetékkedvezményt. A korábbi 40 ezer forintról 100 ezer forintra emelnék az igényelhető kedvezményt, valamint nő az ehhez kapcsolódó lakásérték is, a jelenlegi 8 millió forintról 10 millióra.


A pénzügyi tárca személyi jövedelemadóval kapcsolatos elképzeléseit egyelőre homály fedi. Csupán az biztos, hogy az átlagjövedelem nem a legmagasabb sávban adózik majd.


Elentmondásos hírek a pénzügyminiszterről


A nagyközönség számára egyelőre ismeretlen sarokszámokra épülő, de az elosztás módszertanában változó költségvetés elkészítése mindenképpen a Draskovics Tibor vezette pénzügyi kormányzat feladata lesz. De nem tudni, milyen erővonalak mentén alakul ez a költségvetés, mert az erről, illetve Draskovics pozíciójáról érkező hírek ellentmondásosak. Mindenesetre komoly nyugtató hatása lehet a piacra annak, ha ezekben a zavaros időkben nem történik változás a pénzügyi tárca élén. 

Az is kérdéses, hogy mi lesz a konvergenciaprogramban foglaltak teljesítésével: marad a költségvetési szigor, vagy győznek az új kormányban az osztogatás hívei? Lapértesülések szerint a kormányfőjelt az uniónak átadott konvergenciaprogramot tekinti mérvadónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik