Belföld

Nem biztos az áht-többlethiány

Óvatosságra int a pénzügyi tárca a lapokban megjelent államháztartási többlethiánnyal kapcsolatban. A végleges adatok szeptember 15-én várhatók.

Lapértesülések szerint idén a tervezettnél 70 milliárd forinttal lesz nagyobb az államháztartás hiánya. Ez a GDP 0,3 százalékának felel meg, tehát a hiány növekedése nem jelentős. Ugyanakkor problémát okoz, hogy a pénzügyi tárca ragaszkodik a meghirdetett 4,6 százalékos GDP arányos hiányhoz, ami így némileg növekedne. A Népszabadság értesülése szerint a pénzügyi vezetés a következő hetekben jelenti be tévedését.

Ez a jegybanki szakértők korábbi előrejelzését látszik igazolni. Az MNB szakértők korábban úgy vélték, hogy csak a legoptimálisabb esetben teljesülhet az idei 4,6 százalékos GDP-arányos deficitcél; nem valószínű, hogy további intézkedések nélkül sikerül erre a szintre leszorítani az államháztartás hiányát.

Amennyiben szükséges Draskovics Tibor pénzügyminiszter további megszorításokat sem tartott kizártnak. Ugyanakkor kérdéses, hogy mekkora lesz a tárcák ellenállása, hiszen idén már két alkalommal is sor került megszorításokra.

Először januárban 185 milliárd forintos költségcsökkentésre, majd nyáron 106 milliárd forintos költségvetési zárolásra került sor. Egy újabb 70 milliárd forintos megszorítást nehezen fogadnak el a 2005-ös költségvetés előkészítésében amúgy is szigorításokkal szembesülő tárcák.

A többlethiány egyik oka az elmaradó áfa-bevételekből származik, s legalább 30 milliárd forintra rúg. Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca sajtófőnöke szerint az áfa-bevételekben valóban van egy kis bizonytalanság, hiszen az uniós csatlakozással megváltozott import-áfa szabályozás miatt ez később folyik be a költségvetésbe.
Az import-áfát eddig a határon, kötelező jelleggel, május elseje után önbevallásos módszerrel, a termék beérkezése után kell fizetni.

A magas jegybanki alapkamat miatt megugrott kamatkiadások további 20 milliárd forintos hiánytöbbletet generálnak, amit tetőz a novemberi nyugdíjkiegészítés újabb 20 milliárdja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik